• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. P.

18.12.2018

21:50

PAŽNJA! ZA BACANJE PETARDI KAZNA I DO 100.000! Novi Zakon o javnom redu i miru baš rigorozan

Društvo

PAŽNJA! ZA BACANJE PETARDI KAZNA I DO 100.000! Novi Zakon o javnom redu i miru baš rigorozan

Podeli vest

Bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava od ove Nove godine kažnjavaće se sa čak 50.000 do 100.000 dinara ili sa 120 sati društveno-korisnog rada, predviđaju nove odredbe Zakona o javnom redu i miru

Kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će za njih odgovarati roditelji.
Pored bacanja petardi, neće se tolerisati ni pucanje u vazduh iz vatrenog oružja, za koje je predviđena novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara ili 30 do 60 dana zatvora. Prema rečima predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milana Marinovića, prijavu za bacanje petardi dobiće svako ko bude uhvaćen na delu.

- Osoba koja baci petardu na javnom mestu snosiće posledice ako ga neko od komšija ili prolaznika vidi i prijavi policiji. Čak i ako petardu bacite u svom dvorištu, možete odgovarati ukoliko se eksplozija čula i na ulici i uznemirila druge ljude. Takođe, ako se na ulici u tom trenutku zatekne policajac, on je dužan da vas prijavi - napominje Marinović.

On objašnjava da ako vas niko ne zatekne u "zločinu", nećete ni odgovarati za njega.
- Ukoliko se petarde bacaju na nekoj napuštenoj livadi i to niko ne vidi, neće biti ni prijave. Ali ako ista ta petarda eksplodira i uplaši staricu koja se tu zatekla, a ona odluči da obavesti policiju, tada ćete biti kažnjeni - kaže Marinović i dodaje da će roditelji odgovarati zbog dela svoje dece mlađe od 14 godina, ali samo ukoliko se utvrdi da je došlo do propuštanja dužnog nadzora nad detetom.

Da petarde, osim što narušavaju javni red i mir, kao i bezbednost građana, mogu ozbiljno ugroziti i zdravlje, naročito najmlađih koji se njima igraju, upozorava i pedijatar dr Saša Milićević! On ističe da roditelji treba da budu veoma oprezni ukoliko deci kupuju petarde za praznike, jer te opasne igračke mogu da izazovu opekotine, oštećenja sluha i oka, pa čak i amputiranje dela šake.
- Najopasnije su zelene "dinamitare", koje prave pravu eksploziju. Imali smo slučajeve da deca dolaze sa oštećenim sluhom jer su im drugovi ubacivali petarde u kapuljače. Dečacima je zanimljivo da dugo u ruci drže zapaljenu petardu, pa tako ostaju i bez prstiju. Miris baruta je takođe veoma neprijatan deci koja imaju astmu ili probleme sa disajnim organima, pa može da dođe i do blagog gušenja - kaže doktor Milićević.

Zabraniti prodaju petardi


Predsednik Nacionalne organizacije Srbije Goran Papović smatra da osim upotrebe, potrebno je zakonom zabraniti i prodaju ovih opasnih pirotehničkih sredstava.
- Podržavam svaku odluku da se bacanje petardi, narušavanje mira i bezbednosti sankcioniše i najstrože kazni. Mada, smatram da ako se kažnjava bacanje petardi, logično je da se sankcioniše i njihova prodaja. Jer ispada da ta opasna sredstva možete da kupite ili prodate, ali ne i da ih koristite - kaže Papović.

Nesreće zbog petardi
 

Foto: Informer DN

 

* januar, 2016.
Učenicu petog razreda osnovne škole D. S. (11) iz Veternika, na Badnje veče pogodila je petarda, koja joj je nanela teške povrede oka. Grupa mladića bacala je petarde, gde je usled detonacije došlo do rikošeta kamenčića koji je devojčicu pogodio u desno oko.
* decembar, 2017.
Dečak M. S. (13), iz okoline Loznice, teško je povređen kada mu je prilikom igre eksplodirala petarda u ruci. U lozničkoj bolnici su zbog ozbiljnosti povreda lekari morali hitno da mu amputiraju dva prsta.
* januar, 2018.
Dečak star 14 godina, kod hotela "Srbija" i Osnovne škole "Janko Veselinović", desetak minuta nakon ponoći u novogodišnjoj noći, nakon bacanja petardi, zadobilo je teške povrede glave. Hitno je prebačeno na Institut za majku i dete.
* januar, 2018.
Stefan Kalinović (22) iz Jagodine i Amer Asanović (16) iz Novog Pazara zbog eksplodiranja petardi dobili su povrede prstiju na šaci. Do nezgode je došlo jer nisu stigli na vreme da ih bace.
* januar, 2018.
Jednoipogodišnja beba teško je povređena kada joj je petarda eksplodirala u ruci. Njoj su teško povređena dva prsta i deo desne šake. Bebi je petardu dala baba koja ju je čuvala.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija