• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer

30.12.2018

17:18

RUSI NAM VRAĆAJU  BLAGO NEPROCENJIVE VREDNOSTI! Srbija na korak do lista Miroslavljevog jevađelja!

Društvo

RUSI NAM VRAĆAJU BLAGO NEPROCENJIVE VREDNOSTI! Srbija na korak do lista Miroslavljevog jevađelja!

Podeli vest

Postoje veoma ohrabrujući nagoveštaji u vezi sa povratkom jednog lista Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju iz biblioteke u Sankt Peterburgu, gde ga tretiraju kao vrhunsko kulturno dobro, rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević

Vukosavljević je za Novosti naveo da se u kontaktima sa ministrom kulture Rusije došlo do rešenja koje je u interesu obeju strana.

- U našem Narodnom muzeju nalazi se sedam slika Nikolaja Reriha koje su tu dospele između dva svetska rata. Pošto Rusija naredne godine u Moskvi otvara muzej sa imenom ovog slikara, razgovaramo da se velike vrednosti dvaju naroda vrate kući. I na korak smo do tog važnog događaja -  kazao je Vukosavljević.

U zbirci Ruske nacionalne biblioteke, podsetimo, čuva se 370 srednjovekovnih rukopisa za koje se pouzdano zna da potiču iz Srbije. 

Među njima su Vukanovo jevanđelje, 12 listova Radoslavljevog četvorojevanđelja, jedan list Miroslavljevog jevanđelja, razna žitija i drugi spisi. 

Rusija planira da srpsko rukopisno blago digitalizuje kako bi postalo dostupno najširem krugu korisnika. 

List Misoslavljevog jevanđelja dospeo je u Rusiju kada su početkom 19. veka sveštenici Ruske pravoslavne crkve dolazili na hodočašće u južni deo Evrope, pre svega na Svetu goru. Među njima je bio i arhimandrit Porfirije kojem su prilikom posete Hilandaru poklonili jedan list Miroslavljevog jevanđelja. 

Ruskim sveštenicima su pokazivali rukopisne knjige ili su im poklanjali rukopise. Tako su ove knjige s Balkana stigle u privatne kolekcije, kako sveštenstva, tako i plemstva. Među tim rukopisima je bilo i srpskih i bugarskih, ali i tekstova iz Francuske, Nemačke - svako je pravio sopstvenu kolekciju. 

Nakon smrti kolekcionara, a često i za njihovog života, zbirke su poklanjane imperatoru i tako su dospevale u fondove Ruske nacionalne biblioteke, gde se i danas čuvaju u sklopu prvobitnih kolekcija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srđan

pre 5 godina

Nisu mu poklonili, nego je on isekao i ukrao jedan list.

Frano

pre 5 godina

Neka ga vrate u Hrvatsku, tamo su ga Srbi ukrali.

Stojan

pre 5 godina

Nadajmo se da ce srpske vlasti znati da to sacuvaju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija