• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IN4S.net

04.01.2019

10:28 >> 10:31

MILO IM OVO NEĆE OPROSTITI! Potomci slavnih predaka NA BOŽIĆ ĆE MARŠOM odati počast HEROJIMA SA MOJKOVCA!

Društvo

MILO IM OVO NEĆE OPROSTITI! Potomci slavnih predaka NA BOŽIĆ ĆE MARŠOM odati počast HEROJIMA SA MOJKOVCA!

Podeli vest

Da se nikad ne zaboravi slavna Mojkovačka bitka. I ove godine dostojni potomci junaka Mojkovačke bitke, u čast svojih predaka će na Božić odati počast i pokloniti se senima heroja na Bojnoj njivi

Na fejsbuk stranici "Mojkovčani" objavljeno je sledeće:

Draga braćo i sestre u Hristu,
U susret blagdanima, danima sreće i mira Božijeg,
Mi, dostojni potomci junaka palih u bitkama na Mojkovcu, ćemo četvrtim po redu maršom, odati počast i pokloniti se senima naših herojski stradalih predaka!

Učili smo i naučili, da je istorija učiteljica života,a da su oni, koji nam podariše slobodu svetu- IKONE, u čiju čast ponosno marširamo na bojište.
Opevana i proslavljena, a od naroda zaboravljena, krvlju natopljena Bojna Njiva, treba da bude stub i stožer okupljanja, nas mojkovčana, kao i ostalih potomaka palih junaka, iz svih krajeva Crne Gore.
S toga vas pozivamo, da se kao i prethodnih godina, masovno okupimo i pokažemo da bratstvo i jedinstvo Srba i Crnogoraca ne jenjava, uprkos neslavnim odlukama naših zvaničnika.
Božić, 7. Januar, ispred Hrama Hristovog Roždestva. Polazak u 11 časova.

Zapalimo sveće za duše junaka i tamjanom okadimo zemlju stradanja i slave naših predaka. Marširajmo kuda su marširali naši preci, boreći se za slobodu, dodali su juče na istoj stranici.

ZAEV PODRŽAO BRISANJE GRANICE IZMEĐU KOSOVA I ALBANIJE: Ne vidi ništa sporno u tome!

Mojkovačke bitka u Prvom svetskom ratu, koja je bila jedna od svetlih strana jedinstva Crne Gore i Srbije.

Foto: Vikipedija/mediji

Bitka je vođena od 06. 01. do 08.01. 1916. godine u okolini Mojkovca i u njoj je Sandžačka vojska kraljevine Crne Gore uspešno zaustavila austrougarsku ofanzivu, čime je omogućeno povlačenje vojske kraljevine Srbije preko delova Crne Gore ka Jadranskom moru, a samim tim i njena kasnija evakuacija na Krf.

STIŽE NAM PUTINOVA GARANCIJA ZA KOSOVO! Otkrivamo najvažniji razlog posete šefa ruske države Srbiji!

Vojskom kraljevine Crne Gore je komandovao serdar Janko Vukotić. To je ujedno bila i poslednja vojna operacija vojske Kraljevine Crne Gore, koja 1916. kapitulirala i kralj Nikola bez znanja naroda napustio zuemlju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sasapg

pre 5 godina

Mi Mojkovcani!!! Najmanje Mojkovcana je tu bilo , al ajde. "Da se poklonimo senima", treba li neko da pase tu??? O kakvoj kapitulaciji pricamo i bez znanja naroda Kralj Nikola pobjegao. Dje je bio vas vrli kraljevic tada...

Stefan

pre 5 godina

Ovom bitkom zatrta je Crna Gora kao država i crnogorci. Svi izginuli da bi Srbi otišli na more, odmorili se i posle se vratili kao okupatori u CG. Nikad više 1918!

mica

pre 5 godina

E hvalim ti se Boze da smo se vas kurtalisali. Bit ce vise studenata iz Srbije na Beogradskom univerzitetu i vise slobidnih kreveta u bolnicama za nase bolesnike. A vi se bratinite sa siptarima i ustasama. Skolujte se u Pristini i Zagrebu, za dzaba. Jednog dana ce te doci i moliti, ali bit ce uzalud.

igor MKD

pre 5 godina

за коју годину видечеш како је слобода са албанцима и бошњацима. ми у македонију веч живимо ту слободу. иначе нисам србин.

Doco

pre 5 godina

Idi i cuvaj ovce po Komovima, dako nesto naucis i ako stignes procitaj dokle se stara Raska prostirala (do Mojkovca) istorija je za tebe nauka.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05