• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index/Sputnjik

04.01.2019

12:36 >> 12:39

STIDIŠ LI SE TI IČEG? KOLINDA ODLIKOVALA VETERANKU ZA ZLOSTAVLJANJE SRBA: Tanja Belobrajdić zverski mučila zarobljenike u Lori!

Društvo

STIDIŠ LI SE TI IČEG? KOLINDA ODLIKOVALA VETERANKU ZA ZLOSTAVLJANJE SRBA: Tanja Belobrajdić zverski mučila zarobljenike u Lori!

Podeli vest

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je predsednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović zahtev da se dostavi objašnjenje čime je to pripadnica 72. bojne vojne policije Tanja Belobrajdić zaslužila odlikovanje Republike Hrvatske - Red hrvatskog trolista, piše hrvatski portal Indeks

Zahtev Inicijative mladih za ljudska prava prenosimo u celini:

Predsednice, zbog čega ste odlikovali Tanju Belobrajdić?

Odlukom od 28. novembra 2018. godine Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je Tanju Belobrajdić 'za posebne zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu'.

O kontroverzama vezanim za Tanju Belobrajdić i potencijalnim kršenjima ljudskih prava tokom devedesetih godina prošlog veka u Vojno-istražnom centru Lora pisali su brojni ugledni novinari i nezavisni istraživači. Osim toga, Dalmatinski komitet za ljudska prava 2009. godine državnim je telima podneo kaznenu prijavu protiv Belobrajdićeve zbog 'osnovane sumnje da je u razdoblju od početka aprila do sredine avgusta 1992. godine u prostoru VIC-a Lora u Splitu, u kojem su bili smešteni ratni zarobljenici srpske nacionalnosti, ove brutalno premlaćivala, mučila i vređala njihovo osobno dostojanstvo osobito uvredljivim i odvratnim postupcima, koristeći uticaj koji je očito delom crpela iz činjenice što je bila supruga zapovednika logora, pozivala je i podsticala na počinjenje opisanih nedela i druge zatvorske stražare, što su oni bespogovorno izvršavali'.

Dvadeset i četiri zarobljenika, čija se imena nalaze u spomenutoj kaznenoj prijavi, nisu imali priliku da iznesu pred sudom svoju stranu priče jer je nadležno Državno tužilaštvo prijavu odbacilo. Tužilaštvo Republike Hrvatske je pre godinu dana zatražilo da nadležno županijsko Državno tužilaštvo preispita svoju odluku. Međutim, odgovora o daljnjem toku istrage, prema Inicijativinim saznanjima, nema.

Uprkos postojanju određenog broja presuda, celokupni sudski epilog o tome što se događalo u Lori za vreme rata, a u vezi sa protivpravnim zatvaranjima i mučenjima civila uglavnom srpske nacionalnosti i zlostavljanjima zatočenih ratnih zarobljenika, do danas ne postoji. Javnost je slabo do nimalo informisana o zločinima koji su se devedesetih događali u centru Splita, a državni i lokalni tužioci o tome godinama ćute.

Upravo zato, važno je da predsednica odgovori na postavljeno pitanje, te tako doprinese suočavanju s onim što se događalo u navedenom periodu."


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djuro Kać

pre 5 godina

Sud u Strazburu doneo presudu u srpsku našu korist , rvati pripremite nekoliko milijuna EURA ZA ODŠTETU....

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17