• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

27.01.2019

14:14 >> 14:17

SRBIN UŠAO U TAJNE ARHIVE SB UN I OTKRIO TONU DOKUMENATA koje su SAD SAKRILE kako bi za RAT OPTUŽILI SRBIJU!

Društvo

SRBIN UŠAO U TAJNE ARHIVE SB UN I OTKRIO TONU DOKUMENATA koje su SAD SAKRILE kako bi za RAT OPTUŽILI SRBIJU!

Podeli vest

Teško je vratiti točak unazad, ali obelodanjivanje otkrivenih izveštaja sa ratnih terena na prostoru bivše SFRJ, koji su arhivirani jer se nisu uklapali u već kreiranu sliku o Srbima kao lošim momcima, značilo bi uspostavljanje makar naknadne pravičnosti

Ono što do sada nije pošlo za rukom srpskim zvaničnicima kada je u pitanju obelodanjivanje pune istine o građanskom ratu na prostoru bivše SFRJ, zbog koga je anatemisana samo srpska strana, možda će biti moguće zahvaljujući tome što je arhiv Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, mimo uobičajene prakse, bio dostupan profesoru Nikoli Moravčeviću iz Čikaga. 

On je 2006. godine objavio knjigu „Svetlost zapada", istorijski roman o raspadu Jugoslavije, a prikupljajući izvornu građu za njega, dugogodišnje poznanstvo sa tadašnjim predsednikom Generalne skupštine UN Butrosom Galijem omogućio mu je, kao retko kome, pristup tamošnjem arhivu.

- U to vreme Madlen Olbrajt bila je američka predstavnica u UN i učestvovala je u radu Saveta bezbednosti. Kada sam se pojavio u Njujorku Butros Gali je imao još četiri meseca do završetka prvog mandata od četiri godine, a već je znao da ga Amerikanci neće i da neće dobiti drugi mandat. Iz tog razloga mi je dozvolio da pregledam arhivu Saveta bezbednosti koja u UN nije otvorena za naučnike. Obećao sam mu da moja knjiga koju hoću da napišem o Jugoslaviji i šta se tada dešavalo u SB, neće izaći  pre njegovih memoara, a bio je ozlojeđen zbog toga kako ga Amerikanci tretiraju i bio je spreman da se vrati u Egipat - ispričao je za Sputnjik Moravčević, koji je tokom karijere bio i prorektor prestižnog Univerziteta Ilinois u Čikagu.

Upravo u to vreme se upoznao sa Butrosom Galijem, koji je bio na istoj funkciji na Univerzitetu u Kairu, a njihovo prijateljstvo, učvršćivano na stručnim konferencijama, nastavljeno je i kada je Gali postao šef egipatske diplomatije i potom predsednik Generalne skupštine UN.

SRPSKE SUDIJE LEGALIZUJE HRVATSKU OTIMAČINU NAŠE IMOVINE, a uz to i plaćanje milionskih troškova Hrvatima!

Zbog toga je dobio pismo generalnog sekretara kojim mu je bio omogućen ekskluzivan uvid u Arhiv SB UN, gde je četiri meseca u toku 1997. godine imao pristup izveštajima složenim po datumima.

Tako je i došao do saznanja da su stalne članice SB UN imale pravo da selektuju izveštaje s terena i da na sednice iznose "istine" o ratu na prostoru bivše SFRJ, koje su se uglavnom poklapale sa interesima SAD, koje je zastupala među Srbima dobro upamćena Olbrajtova.

A među arhiviranim izveštaji, koji nisu stigli do očiju javnosti, nalaze se i oni prvog komandanta "plavih šlemova" Satiša Nambijara, generala međunarodnih mirovnih snaga Erve Gobijara, Majkla Rouza i drugih. Oni nisu uzeti u obzir za raspravu na telima UN, jer su odudarali od uobičajene unapred kreirane „istine" da su Srbi jedini krivci za sve, koju je diktirala američka diplomatija. 

Moravčević kaže da je tako kopirao između 300 i 350 strana arhiviranih izveštaja. Kako napominje, nije ih ponudio arhivima u Srbiji, jer na Zapadu nije običaj da istorijski pisac svoje izvore daje u neki zvanični arhiv. Svoju knjigu, u kojoj nije iskoristio sva dokumenta, ali jeste glavne argumente, po objavljivanju je poklonio svakoj od tadašnjih 136 biblioteka u Srbiji. Reakcije nije bilo.

Saznanja poput Moravčevićevog o zataškanim izveštajima počela su u poslednje vreme sve više da isplivavaju. Tako je doskorašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković ispričao za Sputnjik da je tek nedavno lociran izveštaj o srpskim žrtvama u rejonu Srebrenice, koji je 1993. godine sačinjen i dostavljen Amerikancima.

Sve do skora je vešto bio zaturen po fiokama UN, rekao je Tanasković, koji je taj izveštaj sociologa Milivoja Ivaniševića lično predao Amerikancima u sedištu CIA.

- U Lengliju su me primila dvojica službenika, koji su rekli da je to najbolje urađen izveštaj o civilnim žrtvama sa prostora bivše Jugoslavije, ali su dodali svoj politički komentar: 'Vi verovatno nemate iluzije da ovo može da promeni sliku, jer karte su podeljene, vaše karte su bez aduta u ovom trenutku. Međutim, ako želite, Vi to ostavite kod nas, pa jednoga dana - ko zna za šta se ovo može upotrebiti' - ispričao je nedavno Tanasković za Sputnjik.

(VIDEO) TAKO TO RADI RUSIJA! VELIČANSTVANA PARADA u čast 75 godišnjice PROBIJANJA OPSADE LENJINGRADA!

Na pitanje šta dalje kad su pitanju frizirani izveštaji u UN, nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović je rekao da bi prvo UN morale da objave tu informaciju u svojim redovnim službenim spisima, pa da ona zatim cirkuliše po svetu. Zatim bi Srbija trebalo da predstavi istinu o jugoslovenskoj krizi, suprotstavljajući je onoj istini koju je Zapad nametnuo.

Da li je došlo vreme da se izveštaji "zaturani" po arhivama UN obelodane i kako je to uopšte moguće?

Šef Katedre za međunarodno pravo na Pravnom fakultetu u Beogradu, dr Bojan Milisavljević kaže da podaci do kojih je došao Moravčević mogu biti od koristi i da tu postoje dve mogućnosti - pravna i politička. 

- Pravna mogućnost je da se to sve obelodani i da se pokuša da se u okviru UN pokrene debata pred njenim organima, Generalnom skupštinom i Savetom bezbednosti. Da se izlobiraju države koje će to podržati i pokrenuti istragu o tome zašto je to zataškavano. To postoji kao mogućnost, ali bi to podrazumevalo opsežnu akciju diplomatije i Srbije i nekih država zajedno sa nama da se lobiraju i druge države da podrže jednu takvu akciju u okviru Generalne skupštine i Saveta bezbednosti - ukazuje Milisavljević.

Iako su se događaji već odigrali i odluke donete, teško je vratiti točak unazad, napominje on, ali i podseća da bi stavljanje te teme na dnevni red organa UN ipak ukazalo na novu dimenziju i drugu sliku o kojoj su upravo govorili zataškani izveštaji.

A to bi, kako napominje, podrazumevalo da se Srbija, kao država, dodatno angažuje.

- To je pravni put u okviru SB UN, a politički bi bio u okviru Generalne skupštine UN. To podrazumeva i angažovanje relevantnih medija u svetu koji će to da plasiraju kao važnu vest. To nije lako da uradite posle 20-30 godina od događaja, kada imate druge situacije koje su aktuelne. To podrazumeva jednu strategiju i ozbiljnu aktivnost i naše zemlje i drugih država koje bi želele uspostavljanje makar naknadne pravičnosti -  ocenio je Milisavljević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SS

pre 5 godina

Nikola,progovori,iznesi dokumentaciju,raskrinkaj ološ.

Avram

pre 5 godina

Potrebno je da vlast,mediji,istrazivacko novinarstvo,istoricari,mnogo vise rade na ovakvim pitanjima,ali mislim da svi od reda imaju neki strah.

hag

pre 5 godina

Da srbija nije izvršila agresiju svojom vojskom na BiH i uz to do zuba naoruzala pravoslavne iz bosne,odnosno da je bio zaista gradjanski rat 30ak% pravoslavnih u bosni,bi bilo zbrisano za 24h. Ne dipr.....

bre bre

pre 5 godina

Znanje Italijanskog i plivanja su korisna znanja i veštine za sigurnu budućnost...SIGURNO !!!

Branko

pre 5 godina

" Zahvali Aliji sto je sa tim zapadnim zlotvorima proda narod u Srebrenici " !!!!!????

hag

pre 5 godina

Kojim zlotvorima???!! Pravoslavnim bosanskim teroristima koji su pobili preko 8.000 vezanih ljudi???

Srbin Aleksa

pre 5 godina

Ako ima Boga , cuce i vapaj Srba pobojenih njihovom rukom ! A ja mu se molim da i Klintonovi i Olbrajt crknu u najgorim mukama ! Amin

Milo

pre 5 godina

Gde si bio jarane ranije...da to pokažeš svetu,sve nešto daju u Srbiju..neke dokaze a u Srbi nema interesovanja...ma nemoj. Dajte dokaze već jednom nekoj svetskoj TV stanici pa ako je istina neka svet vidi.Ovo što piše po našoj štampi ne pije vode...to je samo bla..bla

Branko

pre 5 godina

" Drzi se ti svoga MILE, sad ce izaci sva istina o MILOGORCIMA. Afera koverat i nosenje para Milu u torbama, laziranju referenduma....... NI MANJE DRZAVE NI VECEG JADA " !!!!!?????? haaaaaaa haaaaaaaaaaaa haaaaaaaaaaaaaa haaaaaaaaaa

Marcco

pre 5 godina

Pa nije Olbeajtova, alfa i omega u SB. Stalni clanovi SB UN su i Rusija i Kina. Jel su se uz njihov blagoslov filtrirali izvestaji sa terena?

think

pre 5 godina

Ko je 99te vodio RF? Aha,ona pijandura,sve je jasno. Sada je situacija drugacija,a tada smo imali jednostavno peh.

Branko

pre 5 godina

" Dzaba ti je trud, vidi se da vi Hrvati sa pravom zauzimate prvo mesto za NAJGLUPLJI NAROD NA SVETU U 2017 i 2018 g ZLATNA MEDALJA " !!!!!????? " VIDI SE DA AMERIMA VIRITE IZ D*PETA " !!!!!!!!!!! ???????????

englezii

pre 5 godina

Evo konacno da se pokaze pravo lice najvecih svetskih zlikovaca Engleza i njiovih poganih siledzija Amera-Genocidasa !

Boba

pre 5 godina

Ko da sudi Klintonu,velikom prijatelju Vučića?

XXL

pre 5 godina

Treba tražiti istorijsku reviziju političkog delovanja USA kao i kažnjavanje genocidne politike po treći put od l914.g. na ovamo od strane Zapada.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija