• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.01.2019

18:06

ZAJEDNIČKI RAD NA UNAPREĐENJU MEDIJSKE SITUACIJE! Popović Ivković: Policija hitno postupa u slučaju napada na novinare!

Društvo

ZAJEDNIČKI RAD NA UNAPREĐENJU MEDIJSKE SITUACIJE! Popović Ivković: Policija hitno postupa u slučaju napada na novinare!

Podeli vest

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković poručila je danas da policija u svakom slučaju prijave napada na novinare postupa hitno i, po nalogu tužilaštva, odmah preduzima sve neophodne mere kako bi se oni koji su počinili neko krivično delo ili prekršaj u najkraćem mogućem roku pronašli i procesuirali.

Ona je na konferenciji "Medijske slobode i autorska prava" koju je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije, u saradnji sa Misijom OEBS-a, naglasila da policija postupa po svim prijavama, a da je na tužilaštvu i sudovima da u skladu sa zakonom ustanove da li postoje elementi nekog krivičnog dela, prekršaja ili se slučaj mora rešiti privatnom tužbom.

- Svi zajedno moramo raditi na unapređenju medijske situacije, kao i bezbednosti novinara u Srbiji, jer su napadi na novinare nedopustivi. Važno je da se osvrnemo na slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića, kao najdrastičniji primer napada u prošloj godini. Moram da istaknem da je policija u relativno kratkom roku pronašla i uhapsila osumnjičene izvršioce, organizatora, a prošle nedelje, kao što ste svi obavešteni, zbog sumnji da su umešani u ovaj slučaj uhapšeni su i jedan policijski službenik i predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović - rekla je Popović Ivković tokom diskusije na temu "Hronika napada i pritisaka na novinare u 2018. godini".

Ona je naglasila da je država više nego jasno poslala poruku da su ovakvi napadi nedopustivi i da postoji apsolutna odlučnost da se odgovorni najstrože kazne i da Srbija bude sigurna zemlja, kako za novinare, tako i sve građane.

- Iako su neki sumnjali da će biti pronađene osobe koje se sumnjiče da su nalogodavci ovo dela, policija i tužilaštvo su pokazali efikasnost u rešavanju ovog slučaj - istakla je Popović Ivković.

Ona se osvrnula i na podatke NUNS-a o napadima i pritiscima na novinare, kako za 2018. godinu, tako i za prethodne godine.

- Analizirajući podatke NUNS-a došla sam do zaključka da je bezbednost novinara u Srbiji daleko povoljnija nego recimo u periodu od 2008. do 2012. godine. Zvanični podaci, koji su mogu pronaći i na sajtu NUNS-a, recimo pokazuju da je 2008. godine bilo čak 144 napada na novinare, od čega je zabeležano čak 69 fizičkih napada, 33 verbalnih pretnji, kao i 25 pritisaka. Prošle godine recimo, na osnovu istih kriterijuma, imamo 7 fizičkih napada i 72 pritiska. To znači da smo prošle godine imali deset puta manje fizičkih napada na novinare, nego što je to bio slučaj 2008. godine - objasnila je Popović Ivković i istakla da pritisci ne predstavljaju bila kakvo krivično delo, te ih stoga nije ni moguće procesuirati po službenoj dužnosti.

Popović Ivković je podsetila i na reči nekadašnjeg predsednika NUNS-a Vukašina Obradovića kada je svojevremeno predstavljao izveštaj o napadima na novinare i kada je rekao "u proseku svakog meseca u 2011. dogodio se jedan fizički napad na novinare i upućena je jedna pretnja ugrožavanja sigurnosti pripadnika profesije, često i članova njihovih porodica. Reakcije nadležnih organa ne daju nadu da će se uslovi za neometan rad novinara popraviti".

Ona se osvrnula i na sve češće pretnje koji stižu putem društvenih mreža, jer je, kako je rekla, očigledno povećano prisustvo građana na Tviteru i Fejsbuku prouzrokovalo i više prijava napada.

- Prema evidenciji Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, tokom prošle i početkom ove godine imali smo 17 prijavljenih slučajeva pretnji na društvenim mrežama, a policija je skoro polovinu rešila. Tačnije, u osam predmeta uhapšeni su osumnjičeni ili su protiv njih, naravno po nalogu tužilaštva, podnete krivične prijave - kazala je Popović Ivković.

Državni sekretar je podsetila da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republičko javno tužilaštvo pre više od dve godine sa novinarskim udruženjima i asocijacijama potpisali Sporazum o saradnji i merama podizanja nivoa bezbednosti novinara. 

- Zahvaljujući ovom sporazumu, između ostalog, u MUP-u su formirane primarne i sekundarne kontakt tačke koje su dostupne novinarima 24 sata za prijavu bilo kakve pretnje ili napada. Znam da je bilo uspona i padova u radu ove grupe, ali mislim da je zbog bezbednosti novinara u Srbiji dobro što je Stalna radna grupa za bezbednost novinara nastavila sa radom posle višemesečnog zamrzavanja statusa u grupi pojedinih novinarskih udruženja i asocijacija - zaključila je Popović Ivković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija