• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

30.01.2019

13:22 >> 13:26

MILOVA POSLEDNJA ODBRANA - SRBIJA I RUSIJA! CRNA GORA NA NOGAMA - afera 'Koverta' je kraj Đukanovića?!

Društvo

MILOVA POSLEDNJA ODBRANA - SRBIJA I RUSIJA! CRNA GORA NA NOGAMA - afera 'Koverta' je kraj Đukanovića?!

Podeli vest

Nikad više 1918! Kako to sada smiješno zvuči!, komentar je sa društvenih mreža i portala koji verovatno najbolje opisuje do koje mere je afera "Koverta" u Crnoj Gori u sporedni plan bacila sve ostale teme

Upravo zbog toga vlast bi mogla da pribegne manevru skretanja pažnje sa tog skandala, potencirajući ponovo priču da Srbija i Rusija ugrožavaju Crnu Goru, smatra analitičar Boško Vukićević.

Prema oceni većine analitičara, otvoreni sukob lidera DPS Mila Đukanovića i odbeglog biznismena Duška Kneževića izazvao je najveći korupcionaški skandal vlasti i stvorio novu društveno-političku dinamiku u Crnoj Gori.

- Prvi put u poslednjih 30 godina u Crnoj Gori se dešava nešto novo - za mnoge sumnjive režimske poslove, o kojima su građani do danas samo neformalno šuškali i ćaskali, sada su javno prezentovani nepobitni dokazi - objašnjava Vukićević.

On dodaje da je trenutno nemoguće pretpostaviti krajnje domete aktuelne afere, jer je iznošenje kompromitujućih materijala i dalje u toku, ali predviđa da će ona nesumnjivo ozbiljno ugroziti ustrojstvo crnogorskog političkog sistema. 

Vukićević stoga očekuje da će se vlasti, suočene sa tom činjenicom, i ovog puta najverovatnije poslužiti oprobanim metodama - skretanjem pažnje sa te afere navodnom ugroženošću Crne Gore od strane Srbije i Rusije, ali veruje da crnogorski građani taj mamac ovog puta neće progutati.

- Naime, poslanici DPS su već odbili da skupštinski odbor raspravlja o aferi 'Koverta', ali su zato podržali da u skupštinsku proceduru uđu izmene zakona o državnim simbolima. Tim izmenama se na primer predviđaju visoke novčane kazne za korišćenje zastave kao zavese ili prostirke. To je strategija u koju ulazi i konstantna priča da Srbija i Rusija navodno ugrožavaju Crnu Goru. Režim računa da će zadovoljiti ultranacionalistički segment društva suverenističkog predznaka. Ipak, taj dio građanstva nije naročito brojan - kaže Vukićević za Sputnjik. 

HAG UNIŠTIO KLJUČNI DOKAZ DA SRBI NISU KRIVI ZA "MARKALE"! Tribunal u panici - ŠEŠELJEV SUDIJA OSLOBODIĆE MLADIĆA I KARADŽIĆA!

Razlog zbog kojeg smatra da je malo verovatno da će ta strategija vlasti postići željene efekte, naš sagovornik vidi u činjenici da je upravo Duško Knežević neko ko je mnogo uradio za državnu samostalnost Crne Gore i da je kao režimski tajkun bio direktno angažovan prilikom nelegitimnog učlanjenja Crne Gore u NATO.

- On se i dalje javno hvali takvim svojim delovanjem i interveniše iz Londona, a ne iz Moskve ili Beograda. U tom smislu, nije jednostavna režimska misija da se afera 'Koverat' suverenističkom delu društva predstavi kao 'napad na nezavisnost države i na evroatlantsko ustrojstvo'. Takav mamac će svesno progutati samo oni koji su zainteresovani za očuvanje postojećeg stanja i koji od uspostavljenog sistema uživaju mnoge privilegije - smatra Vukićević.

Taj analitičar takođe upozorava da ako iza afere "Koverta", kako se spekuliše, zaista stoje neki zapadni centri moći, treba biti jako oprezan sa procesom koji je u Crnoj Gori upravo pokrenut.

TRAMPOV SAVETNIK "RIBA" HARADINAJA! Bolton zove Prištinu: ILI ĆETE UKINUTI TAKSE, ILI SLEDE SANKCIJE!

- U toj varijanti, jedan od scenarija bi podrazumevao Đukanovićevu smenu, ali ne i kompletnog DPS, a evroatlantski kurs države ne bi bio doveden u pitanje, čak i uz protivljenje većeine naroda", zaključuje Vukićević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miroslav moric

pre 5 godina

kasno je marko opet dodje na kosovo dockan.aj ti izbrisi sve ono sto se desilo sto je srbima prikaceno.malo morgen proklestvo tate se vraca sto ste ga isporucili hagu.

Milo

pre 5 godina

Pa Prvaci svijeta u Laganju ..bili..jesu i Ostace Srbi..a Traktor ih i Beogradski Pasaluk svrbi.

branko1

pre 5 godina

Ja vidim da me nešto ona stvar boli.Sada znam da je to zbog Mila I Cnogoraca

Max

pre 5 godina

Zasto ga Crnogorci ne "skinu"?Iskreno mislim da ga podrzavaju,cak i ovi beogradski.

Robert

pre 5 godina

Ne se*ite vise, samo vi tako objavljujete propagande, jer vas je c. Gora sutnula kao zadnje smece, i vas i ruse . A oni kao i ostale komsije su vas se otarasile odavno. Gledajte da vam vojvodina ne bude sledeca.

Boris

pre 5 godina

Robert@ cuti jado sto pogano zboris kako ja mogu biti Crnogorac ako su mi djedovi i roditelji Srbi tom nesrecnom Djukanovicu su djedovi nosili Crnogorsku kapu i bili su Srbi a on jadan hoce da bjezi od Srba ili prevedeno sam od sebe ,mjenja nesto sto se mjenjati ne moze ni Njegosa ni sv.Petra Cetinjskog ni Marka Miljanova ni kralja Nikolu ni cirilicu ni pravoslavlje ni spomenike djedova nista nezna jadan da je obicni prah i pjena kad shvati ako shvati ponovo ce se roditi

Jela

pre 5 godina

Crna Gora sa Milom Đukanovićem? Haha Njemu ne treba oružje Dovoljna mu praćka da dobaci do bilo koje države u okruženju. I sam sebe šutne otpozadi. A vi pravite red u vašoj matičnoj državi. Ne sekirajte se za ono što biti neće!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija