• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

15.02.2019

07:10

SRBIJO, SREĆAN TI DAN DRŽAVNOSTI! Na Sretenje je naša zemlja dobila prvi Ustav!

Društvo

SRBIJO, SREĆAN TI DAN DRŽAVNOSTI! Na Sretenje je naša zemlja dobila prvi Ustav!

Podeli vest

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav

Tim povodom, predsednik Republike Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Predsednica Vlade Ana Brnabić položiće venac na spomenik voždu Karađorđu u Orašcu, a obeležavanju će prisustvovati i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković položiće danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

U ime Vlade Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, položiće lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi svetog Ðorđa na Oplencu.

Vence će, osim ministra Ðorđevića, položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola, Zadužbine kralj Petar Prvi, udruženja i građani. 

Kako je najavljeno, na Sretenje bi u Podgorici trebalo da bude zvanično otvorena Srpska kuća, u okviru koje će biti institucije koje čuvaju srpsku kulturu i identitet.

Prema najavi, Srpsku kuću će otvoriti specijalni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković. 

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SRETENJE URUČUJE ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM GRAĐANIMA! povodom Dana državnosti posthumno će biti odlikovan Vladeta Jerotić



Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba. 

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Ðorđem Petrovićem - Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak. 

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti. 

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka. 

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države. 

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena. 

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, izvedena je počasna artiljerijska paljba u Beogradu, na Savskoj terasi na Kalemegdanu.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

DODIK ČESTITAO Dan državnosti Srbije

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nena

pre 5 godina

Ovaj praznik se treba obelezavati,Srbija je sada na pravom putu da postane cenjena drzava na svetskom nivou.

Stanko

pre 5 godina

Drago mi je što je na ovakvim svečanostima uvek prisutan i predsednik Srpske.

Ana

pre 5 godina

Čestitam Dan državnosti uz želju da nastavimo da jačamo kao država, kao što se trenutno dobro razvijamo i idemo u još bolju budućnost.

domaćin

pre 5 godina

Najkraće,približno,objašnjenje je:14.februar je-29.novembar!

Ana

pre 5 godina

Ovo je veoma vazan datum za Srbiju, srecan praznik svim gradjanima!

mija

pre 5 godina

Ovo je veliki dan za sve nas, treba da ga svi postujemo.

Anastasia

pre 5 godina

Ponosni smo na dva vazna istorijska dogadjaja,koja su se dogodila na danasnji dan.Ovo je veliki dan za Srbiju.Srecan Dan Drzavnosti,Grajdanima Srbije.

maja

pre 5 godina

Srbija je uspela da se podigne iz mulja i da nastavi razvojni put.

mira

pre 5 godina

Слава било свим српским јунацима.

Miloš

pre 5 godina

Svima srećan dan Državnosti,veliki dan naše istorije!

Tina

pre 5 godina

Srecan dan drzavnosti. Ovo je veliki dan za nasu zemlju!

Nemanja

pre 5 godina

A sta se desava u Kragujevcu za sretenjski ustav? Jel Kragujevac vise ne postoji,nije istorijski bitan? Pa se to odrzava u Beogradu... Nema jedinstva u ovoj zemlji Jel neko rece da je tad Kg bio glavni grad i da je Srbija bila oko njega

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija