• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. I.

23.02.2019

23:30

BOBAN JE MEDICINSKI FENOMEN! Srce mu radi sa 18% snage, svaki dan pije 11 lekova DA BI PREŽIVEO!

Društvo

BOBAN JE MEDICINSKI FENOMEN! Srce mu radi sa 18% snage, svaki dan pije 11 lekova DA BI PREŽIVEO!

Podeli vest

Bobanu Veličkoviću, pošto mu je pozlilo pre sedam godina, lekari utvrdili da ima srce osamdesetogodišnjaka koje radi sa manje od petine kapaciteta. "Moram da radim zbog ćerke, ali ne smem da zapinjem, a bez lekova bih umro", kaže Boban

Boban Veličković (41) iz sela Vaganac kod Topole već sedam godina živi sa srcem koje radi sa samo 18 odsto kapaciteta! Kada mu je 2012. godine pozlilo, lekari su utvrdili da Boban ima srce osamdesetogodišnjaka i da funkcioniše sa manje od petine snage.

Da bi preživeo, on mora da pije dnevno 11 lekova, ali i pored toga radi i zarađuje za suprugu i četvorogodišnju ćerku. Kardiolozi su mu rekli da je za njega jedini spas transplantacija, jer mu se srce u međuvremenu proširilo skoro devet centimetara.

Bio skroz zdrav

Boban je potpuno normalno živeo i radio sve do pre sedam godina, kada mu je pozlilo dok je nadničario u njivi.

- Do toga dana nikada se ni na šta nisam požalio. Bio sam zdrav kao dren, barem sam se tako osećao. Povremeno me je bolela glava, ali na to nisam ni obraćao pažnju. Međutim, te 2012. godine posle napornog radnog dana mi je naglo pozlilo, pa sam završio u Hitnoj pomoći. Otekle su mi žestoko noge, svi su se preplašili kada sam skinuo čarape i kada su videli kolike su. Odmah su me poslali na silna ispitivanja i utvrdili tužnu istinu da mi je srce veoma bolesno - kaže Boban i objašnjava šta su mu lekari rekli kada je završio sve kontrole:

- Doktor mi je rekao da zbog retkog poremećaja imam srce kao da mi je 80 godina. Dakle, moje srce je duplo starije od mene. Izmerio je da ono funkcioniše sa samo 18 odsto kapaciteta. Ja se pitam kako je to moguće, kako uopšte živim sa tim.

Foto: Informer

Bori se zbog ćerke... Boban sa naslednicom Anđom i 11 lekova koje svakodnedno pije

Supruga uz njega

Boban i dalje radi kao nadničar, a svi kućni poslovi i briga o detetu pali su na suprugu Lidiju.
- Obavim poneki posao, smem da radim, ali da ne preterujem. Važno je samo da nisam u blizini varnica, zbog defibrilatora. Često vidim ljude koji su zdravi, volu rep mogu da iščupaju, a po ceo dan se izležavaju. A ja bih voleo da radim od jutra do mraka, ali mi lekari ne daju - žali se Boban.

Bez obzira na teško zdravstveno stanje, Boban nikada nije prestajao da radi.

- U međuvremenu sam dobio ćerku Anđu i nisam smeo da stanem. Radim koliko mogu, ali ne smem da zapinjem. Voleo bih da ovako mlad mogu da sam aktivan po ceo dan, ali mi je to strogo zabranjeno. Pijem čak 11 lekova dnevno, bez njih ne bih mogao da živim. Neki od njih su veoma skupi, jedan koji mi je veoma bitan koristim tek kad skupim pare da ga kupim. Lekari su mi rekli da je jedino rešenje za moj problem transplantacija, ali ko zna kada ću je i da li ću je dočekati - kaže Veličković.

Voda u telu

Bobanu su 2015. godine ugradili defibrilator, a srce mu se u međuvremenu proširilo skoro devet centimetara.

- Srce mi je povezano na taj aparat, svuda po meni su žice. Moram redovno na kontrole, život mi se pretvorio u pakao. Na poslednjem pregledu ustanovili su da mi je srce 88 milimetara šire nego što bi trebalo. Da ne kažem kakav mi problem pravi silna voda koja mi se kupi u telu. U jednom periodu ispumpali su mu 85 litara vode iz tela. Izbace jednu turu, a odmah se stvori druga. Posebne lekove pijem samo da bih izbacivao tu vodu. Muku mučim, ponekad mi dođe da dignem ruke od svega, ali šta ću, moram da se borim. Važno je da sam živ i da mogu da se i dalje brinem o svojoj porodici - kaže na kraju razgovora Boban.
 

U ŠAPCU RODENA BEBA REKORDER! Skoro duplo je teža od ostalih, ima 5 kilograma i 600 grama!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija