• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/srpski telegraf

26.02.2019

21:46

OVO SE AMERIMA NEĆE SVIDETI, SRBIJA GRADI AVIO-BAZU:  Srpska vojna avijacija biće smeštena u GRADU OD KOGA NATO UVELIKO ZAZIRE!

Društvo

OVO SE AMERIMA NEĆE SVIDETI, SRBIJA GRADI AVIO-BAZU: Srpska vojna avijacija biće smeštena u GRADU OD KOGA NATO UVELIKO ZAZIRE!

Podeli vest

Niš će uskoro postati strah i trepet na Balkanu jer se na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ gradi hangar koji će čuvati srpsku vojnu avijaciju

Svoje mesto dobiće i neki od 17 aviona orao, čija modernizacija ubrzo počinje, a koji će posle remonta imati nove vođene rakete vazduh-zemlja, ali i supergaleb G-4, koji će takođe dobiti novo ruho.

Vojni komentator Miroslav Lazanski ističe da će srpska avijacija uz sve ovo i dobijene ruske i beloruske migove doživeti punu renesansu.

- Spasli smo avijaciju kao vid oružanih snaga da ne potone. Ovim smo joj obezbedili da bude u korak sa modernom avijacijom još 15-20 godina – ocenjuje Lazanski i podseća da treba da stignu i dva an-26 kao donacija iz Rusije.

Balkansko čvorište

Govoreći o značaju izgradnje vojnog kompleksa u Nišu, Lazanski ističe da je takav potez bio neophodan kako bi se dodatno osnažila odbrambena moć države.

- U Nišu je deo naše vojne avijacije, deo 98. vazduhoplovne brigade sa sedištem na aerodromu „Lađevci“. Tu je i komanda Kopnene vojske i jasno je da tu mora biti jaka vazduhoplovna komponenta. Mi dole u Nišu nemamo hangar za vojne vazduhoplove. Zato je to strateški veoma važno – dodaje Lazanski.

Penzionisani oficir JNA Veselin Šljivančanin navodi da je Niš zbog geografskog položaja idealan za izgradnju vojnog kompleksa.

– Na takvom je položaju da omogućava da svaka snaga iz tog dela može brzo da se upotrebi i da se nađe bilo gde. Vodi pravo prema Crnom moru preko Bugarske, dolinom Morave prema Egejskom moru i prema sada Severnoj Makedoniji, a najvažniji položaj je prema Kosovu i Metohiji – navodi Šljivančanin.

Ameri u panici

Objašnjava da je to razlog što su Amerikanci strahovali da Ruski humanitarni centar u Nišu ne postane vojna baza, jer je taj grad važno strategijsko mesto na Balkanu.

– Zbog toga se Amerikanci i bune toliko zbog ruskog centra jer, ako je nešto strateški u centru Balkana, onda je to Niš i njima to, normalno, smeta – kaže Šljivančanin.

I general Vladimir Lazarević dodaje da je „geostrateški položaj čitavog niškog regiona još u vreme stare Jugoslavije bio važan sa aspekta odbrane zemlje“.

– Ako se to gradi, to bez ikakve sumnje ima svoje opravdanje i nije bez razloga – poručuje Lazarević.

Beloruski migovi i zvanično srpski

Četiri beloruska aviona mig-29 i formalno su postala vlasništvo Srbije jer je u vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču juče obavljena i zvanična primopredaja. Ipak, oni će u Srbiju stići pošto bude završen remont koji je počeo u beloruskom remontnom zavodu 22. februara. Ministar Aleksandar Vulin istakao je da Srbija nije mogla ni da sanja ovoliki broj migova.

– Ovo su četiri aviona koja su vlasništvo države Srbije. Možemo slobodno da kažemo da mi od sada raspolažemo sa 14 migova-29 na nivou generacije 4+, što znači da su jedni od najsavremenijih aviona na svetu. To je broj koji nismo mogli da sanjamo 2012, kada je predsednik Vučić postao ministar odbrane. Njegovi lični odnosi sa predsednikom Lukašenkom su se pokazali. Naše Ratno vazduhoplovstvo decenijama nije bilo snažnije, a naše nebo i naša Srbija će biti sigurna, slobodna i nezavisna – rekao je Vulin.

Prijemu je prisustvovao i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, koji je istakao da su srpski piloti spremni za još četiri aviona.

Od Putina stiglo šest aviona

Srbija je 2016. od predsednika Rusije Vladimira Putina dobila šest aviona mig-29, vrednosti oko 150 miliona evra. Migovi su, uz četiri naša, i remontovani u Rusiji i podignuti na nivo „4 plus generacije“, kakve imaju Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija.

Čak i tada, sa deset migova, prema rečima stručnjaka, imali smo moćnije ratno vazduhoplovstvo ne samo od zemalja bivše Jugoslavije već i od Bugarske i Austrije.

(VIDEO) LAZANSKI: Sa četiri nova "miga 29" Srbija će imati jednu od najjačih avijacija u regionu!

 

(VIDEO/FOTO) OVO SU NOVI SRPSKI "MIGOVI"! Moćne letelice stižu iz Belorusije, VEĆ IMAJU I SRPSKE ZASTAVE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
klara

pre 5 godina

Dobro je da i mi postanemo vojno snažna država.

F16

pre 5 godina

Pa šta će im te stare kante pa hoće li one da vrate Kosovo ili bar da maknu takse ili da spreče bar odvajanje Sandžaka i Vojvodine...šta nije bolje te novce dati za demografiju i rađanje više dece bar malo više od albanskih?

Pobednici i gubitnici

pre 5 godina

Sa pravom se srpska himna zove Bože pravde pa nema boljeg dokaza od ovog! Odbrane svoju državu i pobede lažne optužnice u Hagu i dokažu nevinost i herojstvo i zarađuju milione i zapošljavaju ljude.....ma vredno divljenja.... HRVATSKI ZLOČINCI SU SADA TAJKUNI I PLIVAJU U PARAMA: Gotovina, Čermak i Norac za kratko vreme postali miloneri!

Liki

pre 5 godina

Odavno je trebalo rasporediti srpske oruzane snage blizu granice sa pokrajinom.

Marcco

pre 5 godina

Meni je ovo nelogićno. Pa ne postavlja se starteška baza na puškomet od neprijatelja. Možeš da je izgubiš prilikom prvog naleta a da je oporaviš, čak i da je zauzmeš odmah sutra, nećeš više moći jer nije utvrđenje već avio baza.

Mikac

pre 5 godina

Da nije to možda zato šta će hrvati sa paktom u Slunju napraviti najmoderniji poligon i vojno vežbalište u Evropi ali i šklolu za pilote pošto su hrvatski piloti dokazano u bljesku i oluji i danas sa Krilima Oluje jedni od najboljih na svetu tako da će u toj nato školi u RH učiti pilote od novih članica....

Jessy

pre 5 godina

Odlično za nas. A gradićemo bazu tamo gde mi želimo!

Kažu

pre 5 godina

Hrvati su u moru kod Komiže otkrili novi avion a smatra se da je to B24 koji je prema američkim podacima pre 75g zbog kvara na motoru pao u more pa eto nove turističke atrakcije za veći dolazak amerikanaca!

SVOJA

pre 5 godina

Znate da je Vučić izjavio kako Vojvodina sama može dati hranu za celu Srbiju pa zašto da je daje kad može da se osamostali pa da je naplaćuje i da se bogati? Kako bi to lepo rekao vojvoda Nikolić eto i Vojvodina treba da postane SVOJA a ne samo hrvati Bunjevci pa moraju da imaju državu ako su "svoji" bogati pa stvorili bi četnici i novi narod bez države? Pitanje za Referendum o odvajanju i osamostaljenju Republike Vojvodine će biti: Jeste li za to da Republika Vojvodina postane svoja? DA NE naslovi: Table u Novom Sadu prelepljene plakatima "Trg republike Vojvodine"! Nalepnice sa vojvođanskom zastavom preplavile Novi Sad, pristalice LSV poručile: "Ovo je naša zastava"

Darko

pre 5 godina

Da li je neko pitao gradjane Niša da li žele izgradnju vojne baze ?? I do sada smo imali dosta problema sa preletanjem vojnih aviona iznad grada, mogu samo da zamislim šta će biti ako se ovde napravi avio baza !!

Nislija

pre 5 godina

Pravite te vase aerodrome sa rusima u Beogradu ili Vojvodini... Nama u Nisu dajete kao majmunima da motamo kablove, a onda nas “castite” sa krntijama ruskim koje ce biti laka meta pociscena za desetak minuta ako dodje do toga... Ajd malo u bgd... bgd u vodi je lepo,.. branite sve to gore ...

Mika

pre 5 godina

Uporedo sa vojnim, Niš bi trebalo da dobije i više civilnih kapaciteta.

Kovac

pre 5 godina

Srbiju danas svi u svetu gledaju drugačijim očima i imaju više poštovanja prema nama!

Nikola

pre 5 godina

Neka se gradi i neka lete samo u očuvanju Srpskog neba u miru i bezbednosti.

Maja

pre 5 godina

Bas nas zanima sta se Amerima svidja ili ne svidja.

Anarhista

pre 5 godina

Па зар то не би требало да је војна тајна. Знам да нацисти то могу видети из васионе, али да се стави у новине? да свака шуга зна. Никад из блата.

Marko

pre 5 godina

Amerikanci u panici, a u sred Srbije imaju najvecu NATO bazu van USA granica. E, svasta ce covek ovde da procita. Pa jos u panici, jer mi pravimo jedan hangar. Shvatite da na ovom svetu postoje 3 ozbiljne vojske (Rusi,Ameri,Kinezi) ostalo je boranija za podkusurivanje. Te tri sile nisu u panici od bilo koga, a ne od neke Srbije koja sve ukupno ima stanovnika koliko pola Njujorka. Jedan F-35 moze da unisti svih nasih 14 Migova, a da ga ovi i ne primete. Dobro je da jacamo u vojnom aspektu, ali ovakvi naslovi su vise no smeshni.

joco

pre 5 godina

Medo, Jedna do dve tomohavke i nema aviona...A STO PONOVO LUPATE KO OTVOREN PROZOR..mislim da kad srpski oficiri ovo citaju smejuse najmanje 6 dana.. Poklopimo se po usima i polako gradimo nasu Srbiju....ovako samo lupetas i prizivas da stvarno neki idijot od hrvata pocne da kukumace i ponovo zove Amere i Vatikan da uplate malo dolara za bombardovanje Srbije!!!!!

petar

pre 5 godina

Stvoriti jaku bazu u Srbiji, samim ti ojacati polozaj Srbije u vojnom smislu, kako bi Srbija ostala vojno neutralna.

petar

pre 5 godina

Stvoriti jaku bazu u Srbiji, samim ti ojacati polozaj Srbije u vojnom smislu, kako bi Srbija ostala vojno neutralna.

pravda

pre 5 godina

Samo neka se efikasno porez ubira,posebno zacepiti rupe gde se vrti ogroman crni novac daleko od ociju poreskih vlasti,pa videcemo kako imamo dobre bolnice,skole,obdanista,policiju,i zaposleni dobre plate.

deki

pre 5 godina

A STA CE NAM TOLIKI AVIONI ZNATE LI VI KOLIKO SU ONI SKUPI ZA ODRZAVANJE I ZA LETENJE U OVOJ PROPALOJ DRZAVI KOJA CE MAJKA DA DA SVOG SINA DA GINE MAKAR TO BILO I U MIG-U 29

Janko

pre 5 godina

Barem S300 ako ne i nešto savremenije bi u znatnoj meri rešilo dosta toga..

Marko Lučić

pre 5 godina

Srbija ne vodi politiku u interesu Amerike, nego u interesu svojih građana.

Nikoletka

pre 5 godina

Srbija je uvek imala odbrambeni duh.Sada se kao nikad ulaze jer je to napredak i snaga koja treba u novim vrenenima Nek se plase Ameri,dosta su bili strah i trepet,ne moze dugo.

Filip

pre 5 godina

Srbija je suverena i samostalna zemlja i ima pravo da podize svoje vojne kapacitete. Ovo je dobra vest i kao gradjanin Srbije radujem se sto skorijem pocetku, a i zavrsetku radova pomenute baze.

Milenko

pre 5 godina

To je naša unutrašnja stvar, i to njih ne treba ni da zanima..

Dragoje

pre 5 godina

Srbija ni sa kim ne želi da bude u konfliktu,naprotiv želimo saradnju sa svima ali moramo da imamo jaku vojsku i avijaciju jer na taj način štitimo mir a ako se to ne sviđa SAD to već nije naš problem.

Lepa

pre 5 godina

Divnoo, to je sigurno pomoc od Rusije i Putina.

Voja

pre 5 godina

Srbija je jaka zemlja i zaslužila je jaku vojsku!

tale

pre 5 godina

građanima Srbije ovakva vest donosi radost, sigurnost i samopoštovanje

tale

pre 5 godina

samo neka se ne svidi onima u Prištini i neka shvate sa čime Srbija raspolaže

Penzioner

pre 5 godina

Tako treba !!! A ne da idemo da "klecimo" i "izvinjavamo" kod koje kakvih SKOTOVA !!!!

Radica

pre 5 godina

Nego šta, samo napred. I šta nas briga dal se njima nešto sviđa!

Branko

pre 5 godina

Srbija je vojnoneutralna zemlja koja sama vodi racuna o sigurnosti svog naroda!

Dehan

pre 5 godina

Srbija ce da gradi tamo gde ona zeli I idemo samo napred

Mašnica

pre 5 godina

Srbija može na svojoj teritoriji da radi i da gradi šta god želi. Neka svi znaju da više nije ranjiva.

SS

pre 5 godina

To je trebalo odavno da se uradi,pa još da se dozvoli i rusima da se usele u tu bazu.

caca

pre 5 godina

Samo napred..Srbija gradi tamo gde zeli......A Amerikancima se nesvidja kada Srbija ide napred!!!!

Tucko

pre 5 godina

Imate li nekoga da Vam sastavlja naslove makar koji imaju ikakvog smisla!!Da budu lepi,za citanje i za privlacenje paznje a da ne izazovu gadjenje?!Nadjite novinara!!Svaki naslov neka provokacija necega bez ikakvog pokrica!!Pa Vi mislite da je neko lud??Cuj,,Amerikancima se nece svideti,,??Sto im se ne bi svidelo?!Pa oni kontrolisu sve zivo kod nas bre,imaju kancelariju kod nas imaju sve!!Oni resavaju pozivom da se pomogne vlada Haradinaja i pomogne se!!I sad im se nece svideti hangar neki koji ce razbucati za 5 minuta ako hoce!!Lupate gluposti!!Vi znate sve o Putinu,jbt ja verujem da ni on sam ne zna o sebi koliko zna Informer!!!,,Aaaa Putin digao vojsku,krece samo sto nije,,!!,,Migovi lete,samo da dodju,tako ce biti lepse za vodju,,hahaha!!,,Putin prodao supertajno oruzje Srbiji,,a ne moze 5 tenka da ekspedituje 3 godine!!Dajte manite se corava posla!!

borko

pre 5 godina

Naša zemlja i možemo da radimo u njoj šta nam je volja.

Dejan

pre 5 godina

Bićemo jaki tek kada budemo imali bar Migove 35, Pancir S2, BUK, dobre helikoptere, 20 000 dobro obučenih vojnika + rezerva. Sada smo ništa.

Vlado

pre 5 godina

Ameri u panici?! Baš mi je jedan prijatelj sa Floride javio da su Ameri počeli da kopaju rovove oko svoje kuće i da su prodavnice skoro prazne, jer prave zalihe hrane i vode a "gas maski" više nigde nema.

Budjoni

pre 5 godina

U NIš je i Ruski humanitarni, info centar, da se nadje!

Virus

pre 5 godina

Kad nemas protiv avionsku zastitu dzaba vam i avioni i kamioni i prskalice u boji

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija