• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

27.02.2019

20:13

DRŽAVLJANIMA SRBIJE STIŽU POZIVI ZA VOJNE VEŽBE: Stariji od 30 godina koji NISU SLUŽILI VOJSKU moraće na OBUKU ZA REZERVISTE!

Društvo

DRŽAVLJANIMA SRBIJE STIŽU POZIVI ZA VOJNE VEŽBE: Stariji od 30 godina koji NISU SLUŽILI VOJSKU moraće na OBUKU ZA REZERVISTE!

Podeli vest

Građani stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku ili su je pak služili civilno moraće u narednom periodu da prođu vojnu obuku za rezerviste Vojske Srbije

Čuvene "plave koverte", pozivi za vojne vežbe, počele su da neočekivano stižu na adrese građana još prošle godine, poprilično preplašivši deo muške populacije. Međutim, u Ministarstvu odbrane tada su objasnili da ovo nije novina, već deo redovne procedure Vojske Srbije, koja se poštuje još od završetka Drugog svetskog rata. Trenutno se ovakva obuka održava u Vranju, a u vojnom odseku u ovom gradu pozivaju se na Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, prema kome se sva lica koja su napunila 30 godina života prevode u rezervni sastav, bez obzira na to da li su služila vojni rok ili nisu.

Planovi za rezervni sastav vojske prave se unapred, vežba je značajna ne samo za odbranu zemlje već i u slučaju različitih elementarnih nepogoda i traje 15 dana. Vojna obaveza, načelno, važi za lica do 65 godina starosti, a zakonska odredba o novom načinu popunjavanja rezervnog sastava uvedena je nakon što je 2011. godine služenje vojnog roka postalo dobrovoljno, a ne obavezno.

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić kaže da je zakonska obaveza svih građana da se obučavaju za odbranu zemlje.

- Pretpostavljam da je reč o obuci rezervnog sastava VS i to nije neuobičajeno. Vojne obuke se sprovode redovno po planovima koje određuje Generalštab. Mi zbog nedostatka novca godinama nismo imali obuku rezervnog sastava, ali je sada stanje malo bolje i možemo ponovo da počnemo s tim. Svaka vojska na svetu obučava svoje rezerviste, jer šta će vam rezervisti ako nisu obučeni ni za šta - kaže Dragišić.

Prema planu, vojnu obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina, a Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima ide 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da je ovo pokušaj osposobljavanja i popunjavanja rezervnog sastava Vojske Srbije, ali da niko neće na silu ljude stavljati u stroj ili terati da služe pod oružjem.

- One koji su civilno služili vojsku bez oružja ili su se pozvali na prigovor savesti niko ne može da natera da nose pušku, zakoni se ne mogu menjati retroaktivno. To može biti jedna forma osposobljavanja za civilnu odbranu i zaštitu. Neće nositi pušku u ruci, ali će, pretpostavljam, proći neku vrstu obuke za postupanje u vanrednim situacijama, pružanje prve pomoći ili borbu sa elementarnim nepogodama - kaže Radić i dodaje da je potrebna duboka reorganizacija vojske.

(VIDEO) DIZANJE TRAKTORA ZA NJEGA JE MAČIJI KAŠALJ! Ovo je SRPSKI ŠVARCENEGER! Žgoljavi momak sa NADLJUSKOM SNAGOM!

 

(FOTO/VIDEO) SRBIJO, ZA OVAJ UŽAS MORAŠ DA ZNAŠ! Sakaćenje genitalija, trovanje alkoholom, pad sa prozora... Ovo je REGISTAR HORORA u Domu za mentalno ometene u Tutinu, U KOJEM SE ŠTIĆENICA UGUŠILA HRANOM !




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nele011

pre 5 godina

Ajmo pi$kice...necu, ne pada mi napamet, za koga i koju drzavu, nek idu ovi, oni....ma na SPLAVOVE sekice, udri po gasu i belom....

Petar

pre 5 godina

Haha... Znam ko se nece odazvati.. Zabole me ona stvar za vase vezbe.. Vezbajte sa vasom decom..

milan

pre 5 godina

nema neću nego svi moraju proći obuku, dokle će privilegovani da se izvlače a naročito ko ima državni poso odma otkaz i uz pratnju vojne policije pravac kasarna ili netreba niko onda da ide

Denny

pre 5 godina

Pa dobro , i treba , nisu isli u vojsku , a treba da se brani Srbija . Pa kako nego da nauce nesto u zivotu , a ne da sede po kaficima .

Panteon

pre 5 godina

E moj Radiću, stručnjaku, one koji su civilno služili vojsku bez oružja pozvali su se na prigovor savesti, nema ILI! Niko ih ne tera da nose pušku, zakoni se ne menjaju. Osposobljavaju se za specijalizovane jedinice civilne zaštite a ne odbrane i zaštite! Neće nositi pušku u ruci i nemoj da pretpostavljaš.

Nenad

pre 5 godina

За 15дана нико не може научити како се борити за живот у ратним условима.

Dens

pre 5 godina

Kako da ne... eto vi samo javite i ja cu brze bolje da uzmem pusku... Dosta sam ja ratovao dok su se raznorazna govna bogatila... E da mi je ova pamet i onaj rat.. GOSPODO POSTO STE CELU DRZAVU PRODALI SVE PRIVATIZOVALI IZVOLITE ZOVITE STRANE KOMPANIJE NA OBUKU.. A ja vrlo dobro znam da branim i kako cu da odbranim svoju decu i kucni prag...

slađa

pre 5 godina

Srbija daje punu podršku obuci vojnih rezervista. Kao što je rečeno, nije u pitanju samo obuka u rukovanju oružjem i pripreme za rat i sl, već i savladavanje svih onih veština koje mogu pomoći u slučaju elementarnih nepogoda. Kada su nas 2014. godine zadesile one stravične poplave, gotovo da smo se branili akrobacijama i improvizovanjem. Sada je drugačija situacija, Vojska Srbije, pripadnici MUP- a, vatrogasne službe, svi su napredovali i ogromna su podrška i sigurnost. Ali uvek je bolje obučiti što širi sloj stanovništva da bude spreman kako za odbranu u slučaju agresorskih pretnji sa strane ili unutar teritorije Srbije, prema stanovništvu i državi, ali i u bilo kojoj drugoj vrsti vanrednih okolnosti.

Buzdovan

pre 5 godina

To sto planiraju mogu da okace macku o rep! Nema od toga nista, nemojte loziti narod.

kera

pre 5 godina

Boli me penis i siste mi mosnice .. kad budem video da su svi politicari dali zivot za Srbiju sa sve svojim zadriglim sinovima .. tada cu da razmislim ..

Saradžogla

pre 5 godina

Država koja je okružena najgorim neprijateljima UKINULA REDOVNO SLUŽENJE VOJSKE?Ne samo da smo okruženi već ih imamo i unutar države! ... Vojska može sama sebe da izdržava.Da ima poljoprivredna dobra.Stočne farme.Razvijenu solarnu energiju ... I DA NI JEDAN SRBIN OD PREKO DRINE NEMA ZNAČAJNU KOMANDNU FUNKCIJU JER IMA GDE DA POBEGNE!Da,baš tako će biti!PITANJE ... Zašto nas bugari mrze?Zarekli su da dok postojimo ima da nam se svete!To su činili u oba svetska rata i to će opet da učine.KAKAV TO ZLOČIN JE SRBIN NJIMA UČINIO?

Vuk Milivojevic

pre 5 godina

Ko nije sluzio vojsku I savest mu ne dozvoljava da nosi pusku nek mu se dodeli motka pa sa ostalima na prvu liniju odbrane .

Duško

pre 4 godine

I zakon važi za sve građane ove zemlje? I za one koji ni u kasnim četrdesetim nisu odslušali celu predvojničku obuku, nego su sebi posle par dana sami sebi dali "voljno"?

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija