• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

05.03.2019

15:59

SAOPŠTENA DUGO ČEKANA ISTINA O MMR VAKCINI I AUTIZMU! 600.000 dece učestvovalo u velikom istraživanju, OVO SU REZULTATI!

Društvo

SAOPŠTENA DUGO ČEKANA ISTINA O MMR VAKCINI I AUTIZMU! 600.000 dece učestvovalo u velikom istraživanju, OVO SU REZULTATI!

Podeli vest

Kontroverzna veza između MMR vakcine i autizma uvek je u centru pažnje, a sada pred nama imamo rezultate najnovijeg istraživanja, koje će konačno staviti tačku na brojne spekulacije. Ne ignorišite nauku, zaštitite svoju decu, vakcinišite ih!

Istraživanje sprovedeno u Danskoj, koje je trajalo od 1999. do 2010. godine i koje je rađeno na 657.461 detetu, dalo je rezultat da MMR vakcina nije povećala rizik od autizma, ne izaziva autizam kod osetljive dece i nije povezana sa grupom slučajeva pojave autizma nakon vakcinacije!

Navodna povezanost MMR vakcine i autizma izaziva veliku zabrinutost i dvoumljenje oko vakcinacije dece. Postoji zabrinjavajuće povećan broj obolelih od boginja u Evropi i Americi, a Svetska zdravstvena organizacija proglasila je izbegavanje vakcinacije jednim od 10 najvećih pretnji globalnom zdravlju.

Istraživači sa Instituta Statens Serum iz Kopenhagena koristili su registar stanovništva kako bi sagledali da li MMR vakcina povećava rizik od autizma kod dece u vremenu nakon vakcinacije. Od 657.461 dece koja su praćena tokom cele decenije kod njih 6.517 je dijagnostikovan autizam. U poređenju vakcinisane i nevakcinisane dece došlo se do podatka da su šanse za pojavu autizma povećane oko 0,93 odsto. Ovo istraživanje samo dodaje na značaju svim prethodnim koja su rađena u ovoj oblasti.

Ko je pokrenuo debatu o štetnosti vakcine i zašto?

Svaka teorija o tome da vakcina, koja našu decu može da spase oboljevanja od zaraznih bolesti za koje mislimo da su iskorenjene, izaziva autizam je laž i zabluda!

Laž da trovalentna vakcina MMR, koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola, izaziva autizam krenula je iz Velike Britanije 1998. godine kada je svoju tvrdnju o tome objavio hirurg Endru Vejkfild u časopisu "Lanset".

2010. godine sud je uvideo da su tri optužbe dokazane, uključujući 4 slučaja nepoštenja i 12 slučaja koji se odnose na zloupotrebu mentalno nerazvijene dece. Pričalo se da je on namerno sabotirao MMR vakcinu i širio neistinite priče ne bi li profitirao od novih medicinskih istraživanja kao i da deca koju je koristio u istraživanjima nisu imala upale u stomaku.

Njega je potplatila grupa roditelja od autizma bolesne dece, koji su pokušali da na izuzetno kvaran način dođu do velikog novca, na osnovu odštete od tužbe da su se njihova deca razbolela od vakcina.

Časopis "Lancet" smesta je povukao Vejkfildovu studiju, a ovaj doktor dobio je doživotnu zabranu bavljenja medicinom.

Osnovni Vejkfildov argument da vakcine izazivaju azutizam bio je tiomersal - hemijska supstanca koja se, kao antiseptik i antifungicid, dodavala raznim cepivima. Međutim, od 2001. godine ova hemikalija je, za svaki slučaj, izbačena iz svih cepiva.

Foto: Informer

Zašto je tako važna vakcina postala toliko sporna?

Jedan od glavnih argumenata antivakcinalnog lobija je povlačenje jedne vrste MMR vakcine u Japanu i njena zabrana 1993. godine jer je primećeno da su deca koja su dobila ovu vakcinu obolela od meningitisa. Deca se danas u Japanu najnormalnije vakcinišu i primaju tri posebne vakcine protiv malih boginja, rubeola i zaušaka.

Autizam i MMR nemaju apsolutno nikakve veze jer je u toj zemlji broj autistične dece porastao bez obzira na zabranu vakcinacije, a na ovo se pozivaju protivnici imunizacije. Tako je 1988. godine zabeleženo 48 slučaja autizma na 10.000 novorođenih, a tri godine posle zabrane MMR čak 117,2 slučaja na isti broj novorođenih.

Period između prve i druge godine života deteta kada se prima MMR vakcina je period kada roditelji obično shvate da im dete ima autizam i onda povezuju ove dve stvari što je potpuno pogrešno. Simptomi autizma se primećuju od 16. meseca života deteta i samo se s godinama gube pojedine funkcije. Povezivanje toga sa vakcinom je suludo, jer roditelji koji odluče da ne vakcinišu svoju decu izlažu ih velikom riziku.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji karakterišu poteškoće u komunikaciji, socijalnom funkcionisanju i interakciji sa drugima uz moguće nerazvijanje govora kao i nesvrsishodna ponašanja uz ograničena interesovanja za očekivane vršnjačke aktivnosti. Češće se javlja kod dečaka, a najčešće do njega dovode genetski faktori.

Neki od uobičajenih znakova autizma koje morate da prijavite lekaru su:

- nema "brbljanja" do 12 meseci;

- nema gestikulacije do 12 meseci (upiranje prstom, mahanje rukom u znak pozdrava i slično);

- dete ne progovara nijednu reč do 16 meseci;

- nema nijednu spontanu frazu od dve reči do 24 meseca;

- gubitak bilo koje jezičke ili socijalne veštine u bilo kom uzrastu;

- stereotipija (kretanje bez svrhe, lupanje rukama, vrtenja glavom, ljuljanje tela);

- kompulzivno ponašanje (slaganje objekata u pravilnom redu);

- ritualno ponašanje (izvođenje dnevnih aktivnosti uvek istim redom);

- ograničeno ponašanje i autoagresija.

Foto: Informer

Prepoznajte simptome boginja i odmah se javite lekaru!

Temperatura veća od 40 stepeni, ospe, malaksalost, curenje nosa i kašalj, crvene i vodnjikave oči, sve su to simptomi malih boginja.

Stručnjaci kažu da je dovoljan samo jedan kontakt sa zaraženom osobom i neminovno dolazi do širenja bolesti, kao i da jedna osoba može zaraziti njih 15. Epidemiolozi upozoravaju da je hirurška maska relativna zaštita, a jedina pouzdana je upravo MMR vakcina koje se mnogi plaše zbog negativne i neosnovane kampanje koja se vodi protiv nje.

Dva dana pre pojave simptoma, kada je dete naoko zdravo, ono je izvor zaraze. Kada dobije visoku temperaturu i četiri do pet dana od pojave ospi ono može da zarazi druge osobe. Lekari navode da period inkubacije bolesti traje od 10 do 12 dana, da se ospe pojavljuju između dva i četiri dana od početka, a prolaze posle četiri do šest dana.

MMR vakcina se daje u drugoj godini života, a važno je da dete bude potpuno zdravo kada se vakciniše. Primanje vakcine se odlaže ukoliko dete ima temperaturu preko 38 stepeni, stomačnu infekciju s povraćanjem, kada imunitet deteta može da oslabi i kada ima crvenilo po koži.

Osim malih boginja, MMR vakcina štiti i od druge dve virusne bolesti: crvenke (rubeolus) i zaušaka (mumpsa). I rubeola spada u grupu osipnih groznica, gde se, pored povišene temperature, kašlja, javljaju i različite ospe na koži.

Foto: Informer

Evo šta o ovoj spornoj temi kažu stručnjaci u Srbiji

Pre ovog istraživanja, obavljena su i mnoga druga koja potvrđuju da ne postoji veza između autizma i MMR vakcine i da roditelji ne treba da rizikuju živote dece i ne vakcinišu ih na vreme.

U Srbiji od 2006. godine do danas nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od autizma nakon primljene MMR vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeola, rekli su za Telegraf.rs u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". U ovoj ustanovi ističu i da nema dokaza koji ovu vakcinu povezuju sa nastankom autizma. 

Doktor Vladimir Đurić, psihoterapeut osvrnuo se na polemiku o tome da li treba ili ne vakcinisatidecu, i bukvalno samo jednom svojom rečenicom zapušio usta onima koji podležu antivakcinalnom lobiju.

- To što se autizam javlja u periodu kada se dobijaju vakcine to je samo nesrećna slučajnost. Usud. To ne dokazuje da su vakcine direktan uzrok autizma. I prvi šub šizofrenije se javlja obično početkom fakulteta. Pa šta bi trebalo uraditi? Zabraniti čitanje, učenje i studiranje - rekao je doktor Đurić.

U ovom trenutku imamo 17 studija sprovedenih u sedam zemalja na tri kontinenta u koje su bile uključene na stotine hiljade dece. Širom sveta broj obolelih porastao je za 48,4 odsto od 2017. do 2018. godine, pokazuju podaci UNIFES-a i SZO. Najveći porast beleže Brazil, Filipini i Francuska.

BEBA ALEKSANDRA 15.ŽRTVA MORBILA: Zarazila se od majke, virus joj napao srce! DEVOJČICU IZ DOLJEVCA UBILE MALE BOGINJE




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojša

pre 5 godina

Matematika je egzaktna nauka. Pa vise ih dobije autizam cak neverovatnih 1% nego sto ih umre. Nekada su vakcine bile stetne 0.01% a sada skoro 1%. Da li vi shvatate sta je svaki STOTI?

Marcco

pre 5 godina

Ma kakvv, bre, hirurg. Endru Vejkfild je bio zubar.

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija