• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P. - J. M.

13.03.2019

20:18

BELA KUGA NAS UBIJA GORE NEGO IKADA! U 2018. IZUMRLO 38.138 SRBA! Rođeno najmanje beba u istoriji, TO JE NAJVEĆI SRPSKI PROBLEM!

Društvo

BELA KUGA NAS UBIJA GORE NEGO IKADA! U 2018. IZUMRLO 38.138 SRBA! Rođeno najmanje beba u istoriji, TO JE NAJVEĆI SRPSKI PROBLEM!

Podeli vest

Prošle godine u našoj zemlji rođeno 63.958 beba, 776 manje nego 2016, koja je držala "crni rekord", dok je umrlo 102.096 ljudi. Čak 55 žena u Srbiji dočeka 30. rođendan bez dece, a gotovo svaka četvrta žena ne rađa pre 40. godine

Prošle godine u Srbiji je rođeno samo 63.958 beba, što je najmanji broj dece otkako se ova statistika vodi u našoj zemlji, alarmantni su podaci Republičkog zavoda za statistiku! Oboren je čak i crni rekord iz 2016. godine, kada su rođena 64.734 mališana, što je ipak 776 više nego 2018!

Zabrinjava i podatak da je tokom prošle godine broj Srba smanjen za 38.138, jer ih je toliko više umrlo nego što se rodilo (pogledajte tabelu). Stručnjaci kažu da je najveći problem u broju prvorođenih beba, pošto u Srbiji čak 55 odsto žena do 30. godine i 24,3 odsto do 40. godine nema decu.

Cifre za brigu

Kako se navodi u podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), za utehu je to što je broj rođene dece počeo dramatično da raste od jula, otkako je država primenila populacione mere.

Treba vremena

Demografska politika je godinama bila zanemarena i mi ne možemo to preko noći popraviti
Slavica Đukić Dejanović, ministarka

"Tokom 2018. godine rođeno je 63.958 beba, 936 manje nego 2017. i 776 manje nego 2016. godine. Otkako se vodi statistika, nikada u Srbiji nije rođeno ovoliko malo dece. Zanimljivo je da je čak 5.438 beba više rođeno u drugoj nego u prvoj polovini godine. Sa druge strane, umrlo je 102.096 ljudi, pa je broj stanovnika naše zemlje tokom prošle godine smanjen za 38.138. U istoriji, samo je 2017. godine ova crna brojka bila veća", napominju u RZS.

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ističe da je glavni razlog za ove crne brojke to što se veliki procenat žena u Srbiji uopšte ne odlučuje za decu.

Srbi prave decu za vreme praznika

Foto: Tanjug

Ministarka Slavica Đukić Dejanović kaže da se već godinama unazad najviše dece rađa u avgustu i septembru.
- Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, kao i na zimovanjima, bračni parovi imaju mnogo više vremena jedno za drugo, opuste se, uživaju i to je razlog što se više beba rađa u drugoj polovini godine nego u prvih šest meseci. To nije slučaj samo u 2018. godini, već je to već postalo uobičajeno - smatra ministarka.

- Najstrašnije je to što se iz godine u godinu smanjuje broj prvorođenih beba, odnosno što se sve manje parova odlučuje na prvo dete. Sa druge strane, majke koje su već jednom rodile lakše se odlučuju i na drugo, treće ili četvrto dece, pa se u tom segmentu statistika popravlja. Zbog svega ovoga je država preuzela niz mera kako bi se mlado stanovništvo zadržalo u zemlji i kako bi se podstaklo da zasnuje što veće porodice - kaže ministarka i dodaje da se ti podsticaji primenjuju i u 2019. godini:

Foto:  

- Mere poput finansijske pomoći, usklađivanja rada i roditeljstva ili većih plata su način da motivišemo mlade da ranije zasnivaju porodice. Problem mladim ženama predstavlja i to što nemaju dovoljno poverenja u partnera, neke su posvećene karijerama, druge nemaju pomoć majki i svekrva... Demografska politika je godinama bila zanemarena i mi ne možemo to preko noći popraviti. Čak i da sve uradimo najbolje, prve znake promene videćemo tek za nekih deset godina.

Gore od očekivanog

I od crnjeg ima još crnje

Nismo očekivali da će 2018. opet biti oboren crni demografski rekord, zbog silnih populacionih mera
Goran Penev, demograf

Sa njom je saglasan i demograf Goran Penev. Prema njegovim rečima, po svim statistikama, broj rođene dece u 2018. godini najmanji je ikada.

- Podaci odavno nisu nimalo ohrabrujući, ali je postojala nada da se barem prošle godine pad nataliteta zaustavio. Pogotovo imajući u vidu sve moguće podsticajne i populacione mere koje se sprovode. Jedina uteha je da se, s obzirom na to da smo veoma stara nacija, broj umrlih prošle godine smanjio u odnosu na prethodne periode - ističe Penev i dodaje:

- Posebno zanimljivo u celoj ovoj situaciji jeste to što raste broj trećerođene i četvorođene dece u porodici, što jasno pokazuje da je definitivni problem rađanje prvog deteta i odlučivanje mladih parova na brak i zasnivanje porodice.

GLEDANJE CRTAĆA PLATILI 950 EVRA! Beograđanina skupo koštala piraterija, paprena kazna stigla na kućnu adresu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZN

pre 5 godina

Prvi i osnovni problem je u tome što nemaju stalni posao i garanciju vlasnika privatnih firmi da će ih, čak i ako su u stalnom radnom odnosu, otpustiti, ili mobingom naterati da same napuste posao, uz obavezno: "Idi pa se sudi", a do presude ko živ - ko mrtav. Što im se plaća "na belo" minimalac, a "na crno" plati ili ne plati neki ostatak. Što je radno vreme 10 i više sati, iako je "proklamovano" osam. Što se veći broj privatnika ponaša kao "Jutka" i ako su zaposlili mladu i lepu devojku misle da mogu sa njom i da raspolažu. Itd, itd... rađaće decu samo zaposlene u državnim preduzećima i ustanovama, jer tu imaju kakvu-takvu sigurnost. Svaka devojka želi porodicu i decu. Čak i ako nema partnera porodica će je podržati da rodi jer to danas više niko ne osuđuje, a bake i deke hoće unučiće. Sve se to zna, a vi se zainteresujte zašto se priča o nekim drugim razlozima.

SS

pre 5 godina

U žarištu svega značajnog za život i opstanak nije n čudo što se malo beba rađa.

Roditelj

pre 5 godina

Roditelji su pismeni i svesni nesagledivih posledica vakcinacije. Znam majku koja je ne želeći da truje dete materijama koje su patogene po definiciji, a plašeći se pritiska i kazne od 30.000 do 150.000 dinara koju ne može da plati - ABORTIRALA dete. Sa druge strane, otimanje dece od roditelja je sve češće. Umesto da pomognu roditeljima, socijalne službe uzimaju decu od bioloških roditelja i daju ih hraniteljima koje plaćaju. Neverovatno!!! Na kraju, ne može o natalitetu da govori žena sa jednim detetom koje je u inostranstvu, koja je pri tome jedan od glavnih lobista vakcinacije.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija