• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

22.03.2019

19:23 >> 19:26

SRBIJA JE 1999. BRANILA I ODBRANILA RUSIJU! Tek posle 20 godina Moskva je to shvatila, JELJCIN I EKIPA SU SE SRAMNO PONAŠALI!

Društvo

SRBIJA JE 1999. BRANILA I ODBRANILA RUSIJU! Tek posle 20 godina Moskva je to shvatila, JELJCIN I EKIPA SU SE SRAMNO PONAŠALI!

Podeli vest

Jelena Guskova, inostrani član SANU, izjavila je da je 1999. godina pokazala da je Srbija zapravo tada branila Rusiju, da je branila granice pravoslavlja i slovenstva, samim tim Srbija je ratovala da Rusija postane svesna svoje uloge u savremenom svetu

- Tek posle 20 godina izgleda da je Rusija nešto shvatila - istakla je.

U osvrtu na dešavanja pre 20 godina, Guskova je navela da je od početka NATO bombardovanja Rusija pokušavala da podrži SRJ diplomatskim sredstvima, međutim, Rusija nije mogla u toj podršci da ode predaleko jer je iščekivala pomoć od Zapada i MMF.

Uprkos tome, navela je, građani Rusije su širom zemlje masovno protestovali protiv NATO agresije, a u mnogim gradovima su se sastavljali spiskovi dobrovoljaca koji su želeli da dođu u Srbiju i pruže joj pomoć.

GENERAL PAVKOVIĆ: NATO NAS NIJE POBEDIO, a udarili su sa 1.036 AVIONA, 140 KRSTAREĆIH RAKETA, 4.600 PROJEKTILA I 60.000 VOJNIKA!

- Tokom dva najteža meseca za Balkan, stav Rusije se menjao u više navrata. Vrlo brzo su u Moskvi i drugim gradovima zabranjeni protesti pred stranim ambasadama, a vladala je ideja da Rusija ne treba da bude uvučena u rat. Čak je u jednom trenutku Boris Jeljcin telefonirao Bilu Klintonu i rekao da postoji želja unutar Dume da se Beogradu isporuči oružje koje bi onemogućilo pilotima NATO da izvršavaju borbene operacije - rekla je.

Osvrnula se i na ulogu Viktora Černomirdina i ocenila je kao izdajničku.

ČETIRI AMBASADORA NATO ZEMALJA PRIJAVILI SE ZA SKUP O AGRESIJI, ALI SE NISU POJAVILI: Kukavice bili, kukavice i ostali, SRBI TO NAJBOLJE ZNAJU!

Istovremeno, govoreći o rezultatu bombardovanja, Guskova je navela da je Jugoslovenska vojska u tom periodu projavila neverovatan heroizam.

Foto: AP/fotomontaža

- Vojska Jugoslavije je uspela da očuva svoj potencijal - NATO nije slomio njenu borbenu gotovost. Ljudi nisu posrnuli i nisu se borili protiv vlasti Slobodana Miloševića. Plan NATO-a je propao, patriotizam celog naroda je pobedio. NATO nije odneo vojnu pobedu, a generali Alijanse nisu uspeli da objasne kako je vojska Jugoslavije uspela da očuva svoje resurse - istakla je.

Međutim, uspeli su nečem drugom, da Srbiji nametnu svoje uslove - oblik političkog uređenja, saradnje organizacije sa Evropom, ali i sa međunarodnim Tribunalom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragovan

pre 5 godina

Zato ste nas za vreme bombardovanja 1999. god. prodali za 5 milijardi dolara !

Dragojlo

pre 5 godina

Ma kakve 1999 to bilo od 1991 gospodo novinari!!!!

Dragi

pre 5 godina

Kako vas nije sramota. Pričate gluposti. Kao da smo mi Srbi ovce. Prozivate Jeljcina...pa on je poslao Ruski bataljon na Kosovo, rizikujući i svjetski rat. Rusi su se zadržali na Kosovu 4 godine (1999-2003). Ko je povukao Ruse sa Kosova? Pa Putin gospodo i gospođo Guskova. Putin je postao predsjednik Rusije krajem avgusta 2003, a Rusi su se povukli sa Kosova početkom oktobra 2003.

miroslav moric

pre 5 godina

znaci zbor rusa smo kosmet prepustili nato paktu da rusija moze krim oduzeti ukrajini.kuku lele bruka nasa i sramota dovijeka.kako sada izaci pred lazara na nebeskim visinama?

as

pre 5 godina

Ala ga baba sere. Odjebite više sa ovakvim sranjima

Jebac

pre 5 godina

Izdajnici i gologuzija seme vam se zatrlo da Bog da!!!!

zoki

pre 5 godina

NATO je hteo preko SRBIJE da POKAZE RUSIJI STA JU CEKA AKO NESLUSA I NEDA NJENO BOGATSTVO ENGLEZIMA I AMERIKANCIMA

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija