• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

29.03.2019

19:19

(VIDEO) SPEKTAKULARNO! TVRĐAVA GOLUBAČKI GRAD U PUNOM SJAJU: Pogledajte kako biser srednjevekovne Srbije izgleda SNIMLJEN IZ VAZDUHA!

Podkast

(VIDEO) SPEKTAKULARNO! TVRĐAVA GOLUBAČKI GRAD U PUNOM SJAJU: Pogledajte kako biser srednjevekovne Srbije izgleda SNIMLJEN IZ VAZDUHA!

Podeli vest

U Golupcu je danas, posle gotovo pet godina rekonstrukcije, za posetioce otvorena srednjovekovna tvrđava Golubački grad

Obnova ovog impozantnog utvrđenja iz 14. veka počela je u jesen 2014. godine, uspešno je okončana i od subote 30. marta će moći da primi posetioce.

Foto: InformerDN

 

Rekonstrukcija je obuhvatila obnovu bedema i svih 10 kula Golubačke tvrđave, izgradnju obaloutvrde i centra za posetice, kao i probijanje novog tunela i gradnju obilaznice duge 800 metara, kako Đerdapska magistrala ne bi i dalje prolazila kroz tvrđavu.

Cene ulaznica od 120 do 1.200 dinara

Ulazak u "zelenu zonu" tvrđave koja obuhvata najatraktivnije delove utvrđenja kreće se od 120 dinara za decu od 12 do 18 godina. Za ekskurzije cena je 150 dinara, za penzionere 300, grupne ulaznice su 450, a pojedninačne 600 dinara. Deca do 12 godina ne plaćaju ulaz. U navedene cene uključen je parking i vodić. Cena ulaznica za obilazak ostalih,zahtevnijih zona tvrđave, kreće se od 800 do 1.200 dinaara.

Tvrđava će ovog vikenda biti tvorena od 10 do 17 sati. 

     

Inače, otvaranju obnovljenog utvrđenja iz 14. veka, koje je podignuto na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i pristupanje EU Johanes Han.

Foto: InformerDN

 

Za rekonstrukciju ovog utvrđenja oko 8 miliona evra obezbedili su EU i Austrijska razvojna agencija, dok je država Srbija obezbedila oko 400.000 evra za infrastrukturu i vizitorski centar. 

Golubački grad pripada Nacionalnom parku Đerdap, a sastoji se od prednjeg, zadnjeg i gornjeg dela, sa dve kolske kapije i deset kula. Ne zna se tačno ko ga je sagradio - Srbi, Vizantinci ili Mađari.

Foto: InformerDN

 

Nepoznato je i vreme gradnje, ali se prvi put spominje u ugarskim spisima, u prvoj polovini 14. veka. Posle Kosovskog boja (1389. godina) tvrđavu je zauzeo Bajazit Prvi i pod Turcima se nalazila sve do 1867. godine.

Pogledajte ekskluzivne snimke ovog bisera Dunava, koji su nastali dronom. 

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ NA OTVARAJU OBNOVLJENE GOLUBAČKE TVRĐAVE: Uskoro će ovde pristajati 200 kruzera, a ne "samo" 79!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera kojot

pre 5 godina

Ptefsednik Vucic uspesno otvorio stednjevekovni grad

Nk

pre 5 godina

Golubacka tvrdjava e konacno dobila ono sto i zasluzuje. Turista ce biti mnogo vise

Valentina

pre 5 godina

Naša država na čelu sa predsednikom Vučićem brine i o kulturnim spomenicima i našem nasledju, jer ne smemo zaboraviti ono što su gradili i stvarali naši pretci kroz istoriju, jer bez toga nemamo budućnost. Zato je ovo sam jedan od mnogih kulturno istorijskih gradjevina koje je ova Vlada obnovila, a u buduće će ih biti još. Golubačka tvrdjava sada izgleda fenomenalno, biće to dobra turistička destinacija za domaće i strane turiste! Eto predloga za 1. maj gde otici i prosetati sa porodicom ili drustvom!

Aca

pre 5 godina

Golubački tvrđava je biser naše kulture i našeg bitisanja na ovim prostorima.

Mima

pre 5 godina

Srbija je zemlja ne samo sa najvećom istorijom, ona danas predstavlja faktor stabilnosti na Balkanu.

Mašnica

pre 5 godina

Golubačka tvrđava će postati prava atrakcija turista.

mimi

pre 5 godina

fantasticno ,ovo je primer kako treba da se radi svuda u srbiji,spajati lepo i korisno a ujedno cuvati nasu kulturnunbastinu

AleksMache

pre 5 godina

Ova tvrđava je deo naše istorije i pravi je potez to što je na ovakav način obnovljena i što je ljudima omogućeno da je posete. Trebamo čuvati ta istorijska blaga!

Irina

pre 5 godina

Zaista za svaku pohvalu. Ovaav projekat zasluzuje maksimalnu podrsku. Imamo obavezu da sve kulturno-istoijske spomenike ostavimo u nasledje i buducim generacijama.

marko

pre 5 godina

Divno, istorija i kultura su deo nase bogate tradicije, ovo je znacajan projekat za razvoj turizma.

Neša

pre 5 godina

Istraživanja koja su radjena pre rekonstrukcije kao obavezna dokazala su da je radjena u doba srpske države. Pitajte pre nego objavite vest.

1 OD 15 MILIONA SRBA

pre 5 godina

ОВО ЈЕ ПОТЕЗ ДЕЦЕНИЈЕ, просперитет туризма у доњем Подунављу бољи живот, продају других производа и сувенира ће покренути ситна домаћинстав. А сада све снаге у пољопривреду, квалитетна, чиста и здрава храна су шанса за Србију. Каблови, седишта и чарапе су прича за малу децу, знам да је на томе Кина успела да се подигне, али ми не можемо ЗБОГ ЕВРОПСКИХ АЛА И АЖДАЈА.....

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija