• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M.

11.04.2019

20:44

ALARMANTNO UPOZORENJE PEDIJATARA I LOGOPEDA: Čak 80% predškolaca u Srbiji ima govornu manu

Društvo

ALARMANTNO UPOZORENJE PEDIJATARA I LOGOPEDA: Čak 80% predškolaca u Srbiji ima govornu manu

Podeli vest

Na pregledima za upis u prvi razred čak četiri petine dece imaju poremećaj u govoru, nepravilno izgovaraju slova i imaju premali fond reči za svoj uzrast, kažu stručnjaci

Velika većina budućih prvaka ima neki poremećaj u govoru, podaci su logopeda i pedijatara sa poslednjih sistematskih pregleda za upis u školu! Prema njihovoj statistici, oko 80 odsto predškolaca ne zna ili ne ume pravilno da izgovori sva slova ili ima premali fond reči za svoj uzrast.
Stručnjaci kažu da je glavni uzrok ove pojave preterano korišćenje tableta i mobilnih telefona, ali i zakasneli pregled kod logopeda.

Krivi i roditelji

Pedijatar Aneta Jovanović iz Doma zdravlja "Palilula" u Beogradu ističe da se prilikom sistematskih pregleda koji deca moraju da prođu prilikom upisa u prvi razred osnovne škole primećuju brojni nedostaci i deformacije.

Razvoj deteta


Do 18 meseci - razume šta mu roditelji govore i ponavlja reči
Do dve godine - povezuje dve do tri reči, izgovara proste rečenice
Do tri godine - izgovara čitave smislene rečenice

- Uporedni podaci sa sistematskih pregleda govore da četiri petine dece imaju neku govornu manu, bilo da ne umeju pravilno da izgovaraju slova ili da ih jednostavno preskaču. Često uočavamo i takozvano maženje kroz govor, a redovna je pojava da dete ima premali fond reči za predškolski uzrast. Ispitivali smo ovu pojavu i došli do zaključka da su za nju najviše krivi mobilni telefoni i tableti, jer deca preteranim korišćenjem ovih naprava ne vežbaju svoj govor. Takođe, i roditelji su odgovorni jer decu ne vode kod logopeda kada primete neku manu - kaže dr Jovanović.

Logoped Mirjana Mirković iz Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju objašnjava da govorne mane i slab fond reči mogu imati ozbiljne posledice po decu kada krenu u školu.
- Potrebno je da dete jezički sistem razvije od druge do pete godine, a na logopedski pregled bi trebalo doći do treće godine. To je idealno vreme da se detetu pomogne i da se sve nepravilnosti isprave. Uglavnom su im problem slova poput č, dž, š, ž, ali i s, z, c, ć, đ. Ali glavni problem je što je poslednjih godina primetno da deca sve kasnije počinju da govore i da imaju slab fond reči - objašnjava dr Mirković i dodaje:
- Poremećaji u govoru utiču i na čitanje i pisanje, a mogu da utiču i na motoriku.

 

Kasno progovore

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da je situacija alarmantna jer deca sve kasnije počinju da govore.
- Gledajući u telefon, deca su navikla da ćute i sve rade pokretima prstiju. Zato do treće, čak i četvrte godine sve traže pokretom ruku, jer nemaju naviku da govore i obraćaju se drugima. Ona u tom uzrastu jedva izgovaraju reči poput "mama", "tata", "hajde", što već treba da znaju sa godinu i po do dve - objašnjava dr Milićević.

Doktorka Aneta Jovanović kaže da su, pored poremećaja govora, najveći problemi kod dece ravni tabani, kriva kičma, gojaznost i kvarni zubi.
- Gotovo da nema deteta sa bar jednim od ta četiri problema. Mi ih onda šaljemo kod nutricioniste, određujemo im vežbe... - kaže dr Jovanović.

ONA JE SAMOHRANA MAJKA 7 DECE IZ LAĆARKA! Od njene životne priče poći će vam suze na oči, a njena snaga za borbu u životu će vas ostaviti bez reči!

Oko 45.000 dece ima povišen pritisak

Foto: Shutterstock

Čak 45.000 dece u Srbiji ima visok pritisak, što je dvostruko više u odnosu na pre dve decenije, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut"! Probleme sa hipertenzijom uglavnom imaju tinejdžeri, ali stručnjaci upozoravaju na dramatično spuštanje starosne granice obolelih od visokog pritiska poslednjih godina. Nije retkost da od ove bolesti leče i mališane koji su tek krenuli u školu. Dečji kardiolog Milan Đukić ističe da je visok krvni pritisak kod dece veoma ozbiljan problem.
- Uglavnom je reč o deci pubertetskog uzrasta koji su fizički neaktivni, imaju loše navike u ishrani, veći deo vremena provode sedeći pred kompjuterom. Hipertenziju kod ove dece najpre pokušavamo da otklonimo prirodno, dakle dijetama, uključivanjem u neki sport, pa ako to ne da rezultate, onda ih lečimo kao i odrasle, tabletama - objašnjava doktor Đukić.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 5 godina

Normalno, kada nastavnici mesecima štrajkuju, a deca izlaze iz škola polu-pismena.

Nina

pre 5 godina

I logopedi su krivi, ne samo roditelji. Uporno vodim dete jer je kasno progovorilo, sada ima 4 i ne ume da izgovori pravilno pojedina slova, a objasnjenje je da ce sve biti u redu jer je pametan i lepo sklapa recenice. Guzva je, nemaju termine za vezbe...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17