• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune

16.04.2019

18:50 >> 18:57

PUTIN OD SRBIJE PRAVI NUKLEARNU SILU! U Evropi niko nam neće biti ni blizu!

Društvo

PUTIN OD SRBIJE PRAVI NUKLEARNU SILU! U Evropi niko nam neće biti ni blizu!

Podeli vest

Izgradnja najmodernijeg istraživačkog Centra za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije počinje u Srbiji iduće godine, uz pomoć ruske kompanije Rosatom

To je izjavio za Sputnjik ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, uoči potpisivanja dva memoranduma sa generalnim direktorom korporacije "Rosatom" Aleksejem Lihaiovom

Na međunarodnoj konferenciji "Atomekspo 2019" u Sočiju ugovoreni su memorandumi kojima se potvrđuje i jača saradnja Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Prvi dokument određuje pravac saradnje u oblasti pripreme i obuke stručnih kadrova, dok se drugi odnosi na transparentnost i informisanje javnog mnjenja o upotrebi nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe.

NEMAČKI PLAN ZA KIM! SRBIJI SUVERENITET U DELOVIMA KOSOVA, predlog na stolu već u Berlinu 29. aprila?!

Ministar Popović je ocenio da je potpisivanjem sporazuma otvorena nova perspektiva u odnosima Srbije i Rusije:

- Srbija će sada imati šansu da dobije transfer znanja od najboljih ruskih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno obnavljamo i gradimo srpsku naučnu bazu u ovoj oblasti.

On je objasnio i smisao budućeg istraživačkog nuklearnog centra u Srbiji:

- To će biti najsavremeniji takav centar u ovom delu Evrope, gde će se obučavati stručnjaci za nuklearne tehnologije iz celog sveta. Danas se nuklearna energija koristi u medicini, poljoprivredi, industriji, 'pametnim gradovima'. Želimo da razvijamo potencijale Srbije u ovoj oblasti, a za to imamo najboljeg partnera, ruski 'Rosatom', koji je vodeća kompanija u ovoj oblasti u svetu - rekao je Popović.

AMERI SE 'UZBUDILI' ZBOG REZERVNOG SASTAVA POLICIJE SRPSKE: Tražiće od Banjaluke pojašnjenje šta su im zadaci!

Generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihaiov, istakao je značaj potpisanih sporazuma uz ocenu da je u prethodnih godinu dana postignut veliki uspeh u bilateralnim odnosima Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija.

- Bez kvalifikovanih kadrova, nuklearne tehnologije nemaju budućnost, a bez podrške javnosti nije moguće govoriti o implementaciji takvih visokotehnoloških projekata. Korak po korak, zajedno sa srpskim partnerima, otvoreno i sistematski postavljamo temelje za buduće zajedničke projekte koji će dati značajan doprinos razvoju ekonomije i daljeg napretka Srbije - istakao je Lihaiov.

Poruku učesnicima foruma "Atomekspo" uputio je pisanom izjavom i predsednik Rusije Vladimir Putin:

- Nuklearne tehnologije otvaraju nove šanse za razvoj medicine, kreiranje jedinstvenih materijala, otkrivanje svemira istraživanje Arktika. Rusija tradicionalno ima veoma kvalitetne kadrove i potencijal i aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima, nudeći veoma kvalitetna, sigurna i ekološki prihvatljiva rešenja".

ČEPURIN NA TVITERU: Prištinska platforma je ultimatum i fantazija koja nema veze sa realnošću! PRIZNANJA SE POVLAČE, A SPONZORI GUBE SNAGU...

Inače, učesnici Panela na konferenciji "Atomekspo" zaključili su da nijedan od ciljeva održivog razvoja UN - svet bez siromaštva, bez gladi, čista voda, dobro obrazovanje ili zdravstvena zaštita - ne može biti postignut bez korišćenja nuklearne energije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Smrad

pre 4 godine

Da nuklearna sila. A ko će da radi. Svi koji su dobili diplomu i završili univerzitet odoše u Nemačku. Jedino ako Evropa oće da odlaže radioaktivni otpad onda će da bidnemo nuklearna sila.

Dejan

pre 4 godine

I neko ce stvarno da se primi na ovaj tekst? Pravicemo i satlove sa worp pogonom, jel da? Hahaha, majko moja....

Dane

pre 4 godine

E Srbi nije im dosta uranijum iz bombi sad još da prime nuklearno gorivo.

Vitez Kojo

pre 4 godine

Trenalo bi da stavite na vasu stranicu interviu u Presingu Ponosa i Malinovica i da narod vidi jasno ko nam vodi i komanduje vojskom .Bit cu uzdrzan i necu reci sta ja mislim .https://youtu.be/xNAERNty_wI

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!
Zašto ovo Amerika dozvoljava

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!

Kojim putem da hodam, gde se nalazimo, koja je ovo godina?! Ili, ko sedi pored mene u ovom intervjuu, gde je Džil da mi pomogne sa ovim, jeli neko ovde? (govori u svoju slušalicu dok čeka da mu vođe daju jednostavna uputstva)... Ovo su pitanja koja Bajden postavlja kad god daje intervjue ili završi čitanje sa telepromptera na govornici.

28.03.2024

17:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija