• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo

18.04.2019

12:37

PORAŽAVAJUĆE! TREĆINA ŽENA U SRBIJI SMATRA DA JE NASILJE U PORODICI PRIVATNA STVAR! Strah je najveći problem da prijave nasilnika!

Društvo

PORAŽAVAJUĆE! TREĆINA ŽENA U SRBIJI SMATRA DA JE NASILJE U PORODICI PRIVATNA STVAR! Strah je najveći problem da prijave nasilnika!

Podeli vest

Oko 85 odsto žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava i da je učestalo, a za skoro trećinu (29 odsto) nasilje u porodici je privatna stvar koju treba rešavati u okviru porodice, pokazalo je istraživanje OEBS-a

Takođe, anketa pokazuje da četvrtina žena u Srbiji nije adekvatno informisana i da ne zna šta treba da radi u slučaju da doživi nasilje, dok je posle fizičkog ili seksulanog nasilja samo tri odsto žrtava kontaktiralo Sigurnu kuću, a jedan odsto neku od organizacija za podršku žrtvama.

U izveštaju o istraživanju navodi se da sramota, ekonomska nezavisnost, strah od osvete od strane počinioca i nepoverenje u službe, predstavljaju glavne prepreke za prijavljivanje nasilja i da nema dovoljno dostupnih službi za pružanje pomoći ženama.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je istraživanje pokazatelj da Srbija, ali i sve zemlje zapadnog Balkana, moraju mnogo više da se posvete borbi protiv partnerskog i porodičnog nasilja nad ženama.

- Podaci nam govore da gotovo 16 miliona žena (u regionu) trpi neki oblik nasilja, fizički, psihološki ili ekonomski. Ako želimo da postignemo bolje rezultate, to mora da bude široka regionalna društvena akcija - istakla je Mihajlović.

Čak 11.741 STRANACA DOŠLO DA RADI U SRBIJI: Najviše je Kineza, Rusa, Turaka, Makedonaca, Italijana i Crnogoraca!

Ukazala je da to što veliki broj žena smatra da je nasilje normalna stvar govori da se određeni procenat njih pomirio s tim da nasilje postoji i istakla važnost edukacije kako bi žene prepoznale nasilje i njegove oblike, ali i put kako da iz toga izađu.

- Na tome svi moramo da radimo, što uključuje što je moguće više medija i muškaraca i žena jer jedni bez drugih ne možemo da se borimo protiv takve pojave- rekla je Mihajlovićeva i zahvalila OEBS-u što je sproveo istraživanje.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio naveo je da je ta organizacija prvi put podržala sprovođenje istraživanja zasnovanog na naučnim podacima o dobrobiti žena i nasilju nad ženama u različitim zemljama.

- Rezultati pokazuju da moramo zajednički da se angažujemo na ovom pitanju, jer previše žena smatra da je nasilje nad ženama učestalo i da je uobičajena pojava, a i previše njih smatra da je to privatno pitanje- naveo je Oricio.

VANDALI UNIŠTILI SAOBRAĆAJNE ZNAKE NA IBARSKOJ MAGISTRALI! Deo magistralnog puta od Čačka do Ovčar banje bez signalizacije

Dodao je da su rezultati istraživanja u skladu sa anketama sprovedenim i u drugim evropskim zemljama, navodeći primer Italije u kojoj je, naveo je, mnogo žena reklo da su doživele nasilje od partnera.

- Pitanje nasilja je naš zajednički problem, a Srbija može da ima vodeću ulogu u regionu kada je reč o rešavanju tog pitanja. Prisustvo potpredsednice vlade pokazuje spremnost Srbije da se bavi ovim pitanjem, i to je dobar znak- naglasio je Oricio.

Kako je rekao, OEBS će nastaviti da podržava tu inicijativu i da uključuje sve zainteresovane strane u borbi protiv nasilja nad ženama.

Istraživanje o dobrobiti i bezbednosti žena u jugoistočnoj i istočnoj Evropi OEBS je sproveo tokom 2018. godine u sedam zemalja: Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Moldaviji i Ukrajini, a obuhvaćena je i teritorija Kosova i Metohije.

U aknketi sprovedenoj u Srbiji bučestvovale su 2.023 žene starosti od 18 do 74 godine. Projekat je finansirala Evropska unija, a podržali su ga i Fond UN za stanovništvo, Fond UN za žene, Fond UN za decu, kao i vlade Austrije, Finske, Nemačke, Italije, Norveške, Švedske i SAD.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 5 godina

Sa ponosom istakinjem da ja stari seljak za nekoliko decenija braka nikada nisam svoju suprugu ni u šali ćušnuo.Za mene je to prostački čin!DA BIDNEM ISKREN ... Kada bi ste znali iz koje je familije ne bi vam palo ni mrko da je pogledate.Da se razumemo ... To je najbolja i najpoštenija familija u okolini Beograda ako izuzmemo one koji su na robiji.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija