• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

30.04.2019

20:53

(VIDEO) REPORTERI INFORMERA PROŠLI NAJATRAKTIVNIJOM DEONICOM KORIDORA 10, KOJA SE POSLE PRAZNIKA OTVARA ZA SAOBRAĆAJ! ČUDO U GRDELICI! Na 26,3 kilometra autoputa čak 33 mosta i dva tunela

Društvo

(VIDEO) REPORTERI INFORMERA PROŠLI NAJATRAKTIVNIJOM DEONICOM KORIDORA 10, KOJA SE POSLE PRAZNIKA OTVARA ZA SAOBRAĆAJ! ČUDO U GRDELICI! Na 26,3 kilometra autoputa čak 33 mosta i dva tunela

Podeli vest

Deonica kroz Grdeličku klisuru, kojom će građani Srbije ovog leta ići na more u Grčku, pravo je građevinarsko čudo. Gotovo da nema kilometra puta bez tunela, mosta, petlje ili prevoja preko brda

Pomerili smo brda i tokove reka, izmestili puteve i pruge, pobedili prirodu i izgradili impozantan autoput koji će ostati narednim generacijama, kaže nam Leonid Vuković, šef projekta južnog kraka Koridora 10, dok nas dočekuje u mestu Grabovnica, na samom ulasku u Grdeličku klisuru.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Tu počinje deonica najmodernijeg i najatraktivnijeg autoputa na Balkanu, možda i u Evropi, kojom će građani Srbije već za desetak dana moći da putuju ka Makedoniji i grčkom moru.

Kao da letite

Kada vozite mostovima Džemin Do i Vrlo, izgleda kao da letite - svuda ispod vas je duboka provalija od 62 metra

Od Grabovnice, pa sve do izlaza iz Vladičinog Hana, gde put zamičući iza klisure postaje mnogo pitomiji, pred nama su bila tačno 26,3 kilometra autoputa tokom kojih smo prošli preko čak 33 mosta i kroz dva impozantna tunela - Predejane i Manajle. Ovde skoro da nema kilometra "normalnog" autoputa, ili se ide kroz planinu ili vijaduktima preko provalija.

Brdo, provalija, brdo...

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Već na početku puta nad nama se nadvilo ogromno brdo od betona - čuvena Kosina 2, koja se tri puta obrušavala tokom gradnje autoputa. I sada deluje kao da će se sručiti na nas, pokazujući sa kakvim su se mukama susretali vredni neimari probijajući put kroz klisuru.

Čak 13 sigurnosnih sistema

Južni krak Koridora 10 ne samo što će biti najlepši i najmoderniji autoput u regionu već će biti i najbezbedniji.
- Postavili smo 13 sigurnosnih sistema i sada završavamo posao ovde kod Tehničkog operativnog centra, iz kog će se potpuno automatski upravljati svime što se dešava u tunelima. Mogu da kažem da će svi vozači na južnom kraku Koridora biti maksimalno bezbedni. Ovo je za mene i moje kolege zaista velika čast i izazov jer učestvujemo u izgradnji najimpozantnijeg autoputa ne samo u Srbiji nego i u ovom delu Evrope. Za sve nas koji živimo na Balkanu bitno je da imamo jednu ovakvu saobraćajnicu - rekao nam je Faruk Omić, radnik firme iz Sarajeva koja postavlja sigurnosne sisteme.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Autoput, gladak kao pista Formule 1, prolazi kroz čitavu galeriju kosina i ulazi u tunel Predejane. Leonid Vuković nam kaže da su graditelji pred ovim tunelom imali najviše problema.

Bezbedno

Posle toliko muka, pobedili smo Kosinu 2 kod tunela Predejane. Sada ni grumen zemlje ne može da padne na put
Leonid Vuković

- Imali smo čak pet kosina sa klizištima koje smo morali da stabilizujemo. Postavili smo više od hiljadu šipova, iskopali 1.500.000 kubika zemlje.  Sada smo sigurni da je sve maksimalno bezbedno i da ne može ni grumen zemlje da padne na kolovoz, a kamoli da dođe do urušavanja - rekao nam je Leonid dok nas je put već vodio u tunel Predejane.

Dok se prvi put vozimo tunelom koji ima dve cevi, za svaki smer po jednu, Leonid nam objašnjava kako su on i njegove kolege probile autoput kroz ćudljivo brdo.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Problem sa tunelom Predejane, koji je dug 1.073 metra, bilo je drastično odstupanje u sastavu zemljišta od onoga koje su nam prvobitno rekli stručnjaci. Zato smo imali velike odrone. Međutim, sve to smo prevazišli i sada imamo moderan tunel sa dve cevi u potpunosti automatizovan, urađen po najvećim svetskim standardima - objašnjava Vuković.

Tuneli skroz automatizovani

Tuneli Predejane i Manajle će za sada biti jedini u Srbiji koji su u potpunosti automatizovani. Naime, na izlasku iz tunela Manajle u pravcu Vladičinog Hana nalazi se Tehnički operativni centar, iz kog će upravljati obučeno osoblje.
- Oba tunela su u potpunosti automatizovana, što spada u evropski i svetski standard. U Tehničkom operativnom centru će biti radnici koji će 24 sata, sedam dana u nedelji, pratiti situaciju u tunelima. Oni će kontrolisati ventilaciju, nivo kiseonika, nivo ugljen-dioksida, upravljaće SOS telefonima i razglasom, a u slučaju bilo kakve nesreće odmah će kontaktirati policiju, hitnu pomoć ili vatrogasce - objasnio nam je šef projekta.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Po izlasku iz tunela Predejane, prelazi se preko ogromne petlje, da bi već u sledećem trenutku pred nama pukli najlepši pejzaži Grdeličke klisure. Vožnja ovim delom autoputa je nezaboravno uživanje, a asfalt se vrlo brzo useca u brdo Momin kamen, koje je minirano da bi tuda prošle trake autoputa. I taman kada čovek pomisli da će se ogromno brdo sa obe strane sručiti na njegov automobil, nailazi "spas" - tunel Manajle, najduži u Srbiji, lepotica od 1.808 metara, ponos neimara koji su gradili ovaj deo autoputa. Stotine svetala, znakova i signalizacija zasvetlelo je sa svih strana, kao da ste u Singapuru ili Šangaju za novogodišnje veče.

Domet i internet

Tokom vožnje primetili smo da u tunelima Predejane i Manajle konstantno imamo domet i signal interneta. Vuković nam je objasnio da je to zbog specijalne moderne "antene", koja omogućava neometani signal.
- U svakom od tunela možete na plafonu da vidite crni kabl koji ide celom dužinom. To je takozvana antena koja omogućava da svi putnici u Manajlu i Predejanima imaju sve vreme signal na mobilnim telefonima i internet. To je još jedna stvar zbog koje su ova dva tunela po svim najmodernijim evropskim i svetskim standardima - objašnjava naš sagovornik.

- Tunel Manajle sa svojih 1.808 metara najduži je u Srbiji, ali je bio jedan od najvećih građevinarskih izazova na južnom kraku Koridora 10. Radnici su kopali na dubini od 100 metara i imali smo brojna urušavanja od po 150 kubika zemlje. Uz sve to, haos su pravile i podzemne vode - opisuje Vuković muke svojih kolega.

Nekoliko minuta nakon izlaska iz Manajla shvatili smo da postoji i nešto još atraktivnije od vožnje tunelom, a to je upravljanjem automobilom nad 60 metara dubokom provalijom. Taj "mlaz" straha i oduševljenja nas je "zapljusnuo" čim smo stigli na most Džemin Do, po kome se vozite, ali imate utisak da letite, jer sa svih strana vidite samo nebo. I čim prođete tih 494 metra, odmah iza prve krivine čeka vas još veće čudo, most Vrla, grdosija koja se poput dinosaurusa nadvija nad Vladičinim Hanom. Dok se vozite, gledajući blago nalevo, imate osećaj kao da letite iznad kuća i da svakoga trenutka, možete da završite u nečijoj dnevnoj sobi.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Vrla je sa 645 metara ubedljivo najduži, i uz to ima 140 nosača i 30 stubova. Ove mostove je bilo izuzetno teško napraviti jer su i stubovi i nosači ogromni i teški i morala je da se koristi jedna od najvećih mašina na svetu, "lansirna rešetka" - objasnio nam je Vuković.

Između dva brda, tri puta, reka i pruga

Koliko je bilo teško izvesti ovaj poduhvat svedoči i činjenica da je autoput uglavljen između magistralnog puta, regionalnog puta, pruge i reke.
- Prostor je jako mali i vi bukvalno između dva brda imate tri puta, prugu i reku. Gledajući sleva nadesno, ako se krećete u pravcu Vranja, prvo imate magistralni put pa regionalni put, pa prugu, novi autoput i onda ide Južna Morava. Na nekim deonicama autoput prelazi preko drugih puteva, pruge i reke. Sve ovo je razlog zašto je to bilo tako komplikovano i trajalo duže nego što su ljudi očekivali - jasan je Vuković.

Posao za večnost 

I tu negde, kada se pređe preko Vrle i prođe 26. kilometar deonice kroz Grdelicu, kada se nastavi ka jugu, prema Vranju, autoput postaje ravniji, a priroda pitomija. Kao da hoće da nam kaže da ono što smo videli od Grabovnice do Vladičinog Hana može da se vidi samo tu, za tih dvadesetak minuta vožnje, i nigde više.

Sva čuda autoputa kroz Grdelicu

* Kosina 2, koja se tri puta obrušavala tokom gradnje
* Tunel Predejane, 1.073 metra
* Tunel Manajle, 1.808 metara
* Most Džemin Do, 494 metra
* Most Vrla, 645 metara, 62 metra visok

Na kraju avanture dočekuje nas armirač Miroslav Stanković (38) i obećava da će on i njegove kolege raditi 24 časa dnevno da ispune obećanje - da prvi automobili prođu kroz Grdelicu već za desetak dana, kako je i najavio predsednik Aleksandar Vučić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Samosvsna građanska

pre 4 godine

Stvarno je ipresivno. A oni koji podržavaju opozicione stranke i čelnici tih stranaka će i dalje tvrditi da taj poduhvat nije ništa posebno. PS: Bilo bi dobro da ,,Informer'' što pre formira svoju televiziju!

Rade

pre 4 godine

Ima jedna reka J.Morava i jedna pruga i jedan postojeći magistralni put. I ništa od toga nije dirano. Na auto putu za Igumenicu-Grčka, 64 km čine tuneli...ali to nije Balkan. O Evropi gde putevi idu ispod mora LaManš ili Alpa glupo je i govoriti...

Žika

pre 4 godine

Prodjite malo kroz Austriju i Švajcarsku pa cete videti sta su graditeljska čuda.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija