• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika/Informer

19.05.2019

13:43

(VIDEO) NEMCI IZ DUNAVA KOD PRAHOVA VADE 200 NACISTIČKIH BRODOVA, među njima je i brod-bolnica sa 1.000 RANJENIKA!

Društvo

(VIDEO) NEMCI IZ DUNAVA KOD PRAHOVA VADE 200 NACISTIČKIH BRODOVA, među njima je i brod-bolnica sa 1.000 RANJENIKA!

Podeli vest

Vađenje nemačke flotile koja je potopljena u Dunavu 1944. godine trajaće do 2023. godine i ceo projekat vredan 23 miliona evra finansira Evropska investiciona banka

Projekat izvlačenja oko 200 nemačkih brodova potopljene nemačke flotile iz Drugog svetskog rata u Dunavu trebalo bi da se završi do 2023. godine, a već narednih meseci biće izabran izvođač radova koji će podvodno snimiti potopljene brodove kod naselja Prahovo kraj Negotina.

Među potopljenim plovilima 7. septembra 1944. je i brod-bolnica na kome je bilo više od hiljadu teško ranjenih vojnika, trensportovanih upravo sa Istočnog fronta. Oni su završili u dubinama Dunava!

Podvodno snimanje trebalo bi da traje oko godinu dana, a nakon ovog posla uslediće izbor izvođača za vađenje samih brodova, kažu za Tanjug u Evropskoj investicionoj banci (EIB) koja finansira ovaj projekat sa oko 23 miliona evra.

Direktorka kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre navodi da je reč o kompleksnom zadatku, projektu koji je sastavni deo ulaganja od 100 miliona evra u rečni saobraćaj u Srbiji među kojima su i ulaganja u luke i kargo terminale u Srbiji, pre svega u Smederevu, brodsku prevodnicu kod Đerdapa, izgradnju hidrometeoroloških stanica duž Save i Dunava...

A nadzor nad operacijom izvlačenja brodova, kako se očekuje, obavljaće Nemci.

- Dok god se flote ne izvade iz reke, brodovi ne mogu nesmetano da plove. Dunav je važan koridor za Srbiju, to je i panevropski koridor koji prolazi kroz veliki broj zemalja i jako je bitan za rečni saobraćaj u Evropi - ističe Negre za Tanjug.

Procedura nalaže da se u narednim mesecima prvo ugovori podvodno snimanje koje bi trajalo oko godinu dana i izda neophodan bezbednosni sertifikat.

Zatim plan je da se krene u proces izbora izvođača za vađenje brodova za šta je ostavljen rok od dve godine.

Meštani sela Prahova godinama svedoče da u vreme niskog vodostaja na Dunavu na površinu izranjaju ostaci potopljenih razarača, krstarica, broda bolnice...

Operacija "Dunavski vilenjak"!

Istorija beleži da su nacisti bežeći pred Crvenom armijom 1944. godine u operaciji „Dunavski vilenjak", potopili celu Crnomorsku flotilu sa oko 200 patrolnih čamaca, sanitetskih brodova i barži nemačke crnomorske flote duž Đerdapske klisure.
Operacija je bila pokušaj proboja nacista Dunavom od Crnog mora do Beograda septembra 1944. godine, međutim, kada su stigli do Klisure, shvatili su da proboj nije moguć, pa je general Valter fon Štetner naredio potapanje kod Prahova 7. septembra, a 14. i 16/17. septembra kod Brze Palanke kod Kladova


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Strašno i žalosno da evropska investiciona banka finansira zlodela ondašnjih i sadašnjih nacista.Ali nemci zavrću uši evropljanima,glupim i naivnim još od 1919 god. vremana kad je osnovana nacistička partija,koju je 1920 prevarom preuzeo Hitler.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija