• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

31.05.2019

21:32

OTKRIVAMO ZAŠTO JE MOSKVA STAVILA SRPSKE FIRME NA CRNU LISTU! Rusi stopirali uvoz mesa iz četiri srpske fabrike!

Društvo

OTKRIVAMO ZAŠTO JE MOSKVA STAVILA SRPSKE FIRME NA CRNU LISTU! Rusi stopirali uvoz mesa iz četiri srpske fabrike!

Podeli vest

Rusija blokirala uvoz proizvoda kompanija "Karneks", "Zlatiborac", "Big Bul Fuds" i "Matijević", jer je inspekcija otkrila da je nemoguće utvrditi njegovo poreklo. Sumnjaju da im je podvaljeno meso iz EU!

Četiri srpska proizvođača i izvoznika mesa "Karneks", "Zlatiborac", "Big Bul Fuds" i "Matijević" dobili su zabranu izvoza svojih proizvoda u Rusiju na 60 dana, zbog ozbiljnih nepravilnosti u proceduri koje su utvrđene prilikom inspekcijskog nadzora.

Ruski inspektori tokom kontrole otkrili su da je nemoguće utvrditi poreklo mesa ove četiri kompanije. Prema našim saznanjima, oni osnovano sumnjaju da se pojedine firme bave reeksportom, odnosno da uvoze meso iz Evropske unije, prepakuju ga, i izvoze ga u Rusiju po povlašćenim uslovima kao da je srpsko.

Sporno poreklo

Kako Informer nezvanično saznaje, Rusi su prilikom inspekcije utvrdili niz proceduralnih nepravilnosti prilikom nadzora mesa četiri srpske kompanije.

Nema šale

Sa Rusima nema šale, oni su nam ozbiljan partner i moramo da ispoštujemo njihove uslove

Milan Prostran

 

- Osnovna zamerka je da prilikom inspekcijske kontrole nije bilo moguće utvrditi poreklo mesa kompanija "Karneks", "Zlatiborac", "Big Bul Fuds" i "Matijević". Bilo je nepoznato odakle ono potiče, jer nije postojala potrebna dokumentacija koja bi to pokazala. Ruski inspektori su, prilikom nadzora, osnovano posumnjali da su neki od proizvođača pokušali da im podvale meso iz Evropske unije, koje su samo prepakovali i pokušali da ga predstave kao svoj, srpski proizvod. Time je narušen sporazum o trgovini koji imamo sa Rusijim. Zbog svega toga su momentano stopirali uvoz mesa ovih kompanija na 60 dana, dok se ne utvrde sve okolnosti - kaže naš sagovornik upoznat sa ovim slučajem.

U ministarstvu poljoprivrede potvrdili su da su Rusi privremeno zaustavili uvoz proizvoda četiri srpske kompanije. 

- Izvoz je privremeno zabranjen za četiri firme na rok od 60 dana do otklanjanja nepravilnosti. Pošto nepravilnosti budu otklonjenje "po proceduri", te firme će se ponovo naći na listi izvoznika mesa i mesnih prerađevina u Rusiju. Zabrana uvoza važi od 4. juna - rekli su u Ministarstvu poljoprivede.

Foto: Informer

Nenad Bumbić

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić boji se da bi ovaj incident mogao loše da utiče na sporazum sa Rusijom.

Potvrda u ministarstvu

Izvoz je privremeno zabranjen za četiri naše firme na rok od 60 dana

Ministarstvo poljoprivrede

- Ovo je ekstremno loše po nas! To što su proizvodi naših najvećih mesnih proivođača zabranjeni šalje užasno lošu sliku o nama u Rusiju i svet. Takođe, sporazum koji imamo sa Rusijom može biti poljuljan. Pošto nisu mogli da dokažu poreklo svog mesa, Rusi mogu pretpostaviti da ono potiče iz EU i da planiramo da im ga izvezemo i prodamo po povlašćenim uslovima kao da je iz Srbije. Postavlja se pitanje i šta ove kompanije domaćim kupcima uvaljuju, ako ovakvo meso šalju u inostranstvo - smatra Bumbić.

Da se uozbiljimo

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ističe da je krajnje vreme da se uozbiljimo i krenemo da bez izuzetka poštujemo ruske uslove i zakone.

Foto: Public

Milan Prostran

- Prema značajnom partneru kakav nam je Rusija moramo se krajnje odgovorno ponašati i poštovati sve njene zakone i zahteve. Već smo imali probleme sa voćem koje su nam takođe vratili. Sa Rusima nema šale, tako da moramo početi ozbiljno da shvatamo Sporazum i poštujemo sve njihove uslove. Svaki "nestašluk" može da nam se obije o glavu - kaže Prostran.

Izvoznici: Rešićemo to u kratkom roku

U zajedničkom saopštenju, kompanije "Karneks", "Zlatiborac", "Big Bul" i "Matijević" istakli su da je problem u neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova i da će to vrlo brzo rešiti. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

Loše po nas

Zabrana šalje užasno lošu sliku o nama u Rusiju i svet

Nenad Bumbić

- Odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor da privremeno obustavi uvoz proizvoda naših kompanija počevši od 4. juna, odnosi se na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku. Napominjemo i da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri. Kompanije koje su privremeno postavljene na listu suspendovanih izvoznika već u ovom trenutku rade na ispunjavanju svih zahteva koji su pred njih postavljeni, sarađujući međusobno, ali i sa svim relevantnim institucijama Republike Srbije. Verujemo da ćemo vrlo brzo ispuniti sve zahteve usklađenosti sa industrijskim standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe.

Foto: Informer

Ovakva  situacija  nije  izuzetak  u  industriji mesnih prerađevina, ali ni u drugim granama industrije u  Republici  Srbiji, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom sledi i zahtev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice, a po njihovom usklađivanju, u skladu sa  procedurom, očekuje se i da se kompanije ponovo nađu na listi izvoznika u Rusku Federaciju. Želimo da istaknemo da do sada nismo imali sličnih problema i da smo godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije, te da je na nama u ovom trenutku da damo sve od sebe da ispunimo sve zahteve, kako bi suspenzija bila obustavljena - stoji u saopštenju ove četiri kompanije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljubo

pre 4 godine

E Srbijo ,...kad u tebi zive muljatori ,iz proslih vremena ,nauceni podvali , kradji , muljanju ,ne odgovornosti ....sta smo bolje mogli nauciti u komunisticko jadistickom sistemu .I dan danas mislimo da smo mi bili neko i nesto ,jad.

Eto

pre 4 godine

Otkad kao izvozimo u Rusiju, a oni nas ... kao sanske koze, u Srbiji je nemoguce naci pristojnu govedinu, Dakle, nema veze, ako nece Rusi, pojesce ovaj jadan narod. Dajte to nama sa -30% i problem resen!

nebojsa

pre 4 godine

Matijevic uvozi svinje iz Hrvatske, kolje u svojim klanicama i izvozi za Rusiju. Prosto i jednostavno

Miloš

pre 4 godine

Pa javna je tajna da oni dobijaju meso izvana a posle ga prerađuju, gde su ta goveda koje kolje zlatiborac, na celom Zlatibor nema stoke koliko on proizvede za dan

mirko

pre 4 godine

A sad hapsenja gospodo iz vlade za prevarante!

zoran

pre 4 godine

Nikad se pameti neće dovesti. Zar je malo je bilo podvala sa jabukama iz Poljske i Bosne. Sad neka gledaju kome će prodati meso. Nisu svi baš tako primitivno glupi da ih ove naše jajare prevare.

pepa prasac

pre 4 godine

nema problema, sve sumnjivo meso ce srbija pojesti, nije prvi put

Nebojsa

pre 4 godine

A sta ocekivati od dokazanih ali ne i procesuiranih prevaranata, pljackasa. Kostic klepio 6 miliona DEM nafte iz NIS o cemu postoji validna dokumentacija a o prevarama u privatizacijama, montiranjima istih da ne govorim, Matijevic klepio iz Gavrilovica itditd Sramno ako se dokaze da su varali treba im konfiskovati svu imovinu jer ugrozavaju drzavu.

vladimir djuric

pre 4 godine

Sta reci nego sramota.Uozbiljite se Srbi.

nikromano6

pre 4 godine

i rusi preteruju,,ziveo sam tamo,,u vreme dok su jeli repu iz radnje,,i zivu slaninu saunjaru,,a sad vracaju tone mesa,,ispravnog,,mogli su da opomenu ,,a ne da nam zabrane izvoz na 2 meseca,,tako je prosle godine bilo i za breskve,,nasli 2-3 sa rupom od crva,,i odma zbrana,,bas preteruju,,

milovan

pre 4 godine

Rusi placaju svojim parama i hoce pravu robu. A Srbi nebi bili Srbi. A Rusi nam vec gledaju kroz prste,jer odakle toliko meso za izvoz a nemamo ga ni za sebe. Nego se polakomili pa poceli i smece da uvaljuju.

zora

pre 4 godine

U Idei nista bolje.Skoro sam kupila komad svinjetine od plecke, samlela ga i koje iznenadjenje kada sam u mesu videla veliku kolicinu vode.Morala sam da ga CEDIM kada sam pravila pljeskavice,a kada su bile gotove nisu bile jestive. Suve, bez imalo masnoce kao da jedes travu.U zivotu nisam videla losije meso.Naglasavam IDEA.

dex

pre 4 godine

Kada uvaljuju Rusima sta mi ovde jedemo.Cim pocnu da petljaju i truju narod -zatvaraj lopove prevarante i ubice sopstvenog naroda.Ugasis zakonom fabriku smrti i kraj.Vlasnike u zatvor. Prosto i jednostavno resenje.

Djole

pre 4 godine

meso je sa kosova uvoz iz Brazila i drugih sumnjivih tržišta! I da su Rusi pametni suspendovali bi sporazum pa neka država svoje miljenike i dalje štiti ! Sramota za Srbiju pod hitno drakonske kazne po cenu gašenja ovakvih firmi!

bgd

pre 4 godine

Nije iz EU, vec GMO iz Argentine I Brazila koje I nama prodaju u Srbiji.

Andrija Gajic

pre 4 godine

Krivi su Djilas i Jeremic!!!! Zar ne???????

laguna

pre 4 godine

Odmah, ali odmah svima ukinuti pravo na izvoz sve dok postoje. Da ne brukaju Srbiju. I ne samo njima, već svakom ko tako nešto radi. To treba da bude odgovor ozbiljne i odgovorne države.

Vladdimir

pre 4 godine

Godinama unazad, sve cigarete inostranih proizvodjača koje dolaze iz Rusije, a nije ih malo, ulaze bez carine po osnovu Bilateralnog sporazuma sa iako oni nisu proizvodjači duvana, nemaju ni svoju sirovinsku bazu za filtere, karton i ostalu ambalažu, što Rusima ne predstavlja prepreku da bez problema overavaju ove sertifikate o poreklu i time urušavaju postojeći sporazum. Gubitak Srbije po osnovu nenaplaćene carine koja iznosi 67% na cigarete se sada već meri milijardama evra, ali “braći Rusima” to ne predstavlja neki problem jer je u interesu njihove privrede i budžeta.

gago

pre 4 godine

Sad ce izvoziti nase meso a nama ce prodavati bofluk iz ko zna kojih zemalja.

englezii

pre 4 godine

Na zalost bojim se da su braca Rusi u pravu ! Gde god su blizu Matijevic i Kostic obavezno je mucka blizu ili nezaobilazna !

sasa

pre 4 godine

tako je bilo i sa jabukama i tresnjama.mi smo jadni ljudi,kazne za tako nesto bi trebale da budu astronomske.zarad brze zarade hiljade ljudi ispasta.otkriju se prevare rusi stopiraju uvoz,kriminalci plate malu kaznu a proizvodjaci ostaju bez plasmana svojih proizvoda ioni su taoci lopova i drzave.

MileB

pre 4 godine

Moraju da izvoze meso iz EU jer naseg nema dovoljno i po toj ceni Samo ce sada da naprave i papire

Panic Mechanic

pre 4 godine

Порекло је из ратних залиха Вермахта. :p

Milemalivuk

pre 4 godine

To nam je u genima nismo ni za kakav biznis ozbiljan zato nas zaobilaze u sirokom luku nemamo taj poslovni mentalitet vec samo gledamo precice I kako da izradimo saradnika jer u glavi nam je ako nismo nekog izradili da nismo nikakav poso napravili. Bruka, u ovo bi se trebala drzava umijesati I strogo kaznjavati jer ovo može velike posledice imati po nacionalne interese.

Ludi milojko

pre 4 godine

Nisu Rusi glupi Srbi pa da jedu uvezeno zaledjeno meso sa isteklim rokom trajanja.

Kica

pre 4 godine

Nemojte samo plakati uvezite jos 10 krntija MIG 29 I krenuce krmci ponova

veki

pre 4 godine

Kostić je bio poznat da je prepakivao i šećer pa ga ponovo slao u EU. I naravno nikad nije bio sankcionisan za to. Već je ojačao i zbog toga postao bogat. Sad ima čitavu imperiju, pokupovanih jeftinih firmi iz Srbije , banke itd... Misli i sa baćuškama isto...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija