• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

21.07.2019

18:45

(FOTO) SEIZMIČKA OPASNOST VLADA U SRBIJI! OČEKUJE SE NOVI TALAS! Zemljotresi pogodili Užice, Kragujevac i Kraljevo! EVO KAKO DA SE PONAŠATE AKO DOĐE DO PODRHTAVANJA!

Društvo

(FOTO) SEIZMIČKA OPASNOST VLADA U SRBIJI! OČEKUJE SE NOVI TALAS! Zemljotresi pogodili Užice, Kragujevac i Kraljevo! EVO KAKO DA SE PONAŠATE AKO DOĐE DO PODRHTAVANJA!

Podeli vest

Čak tri zemljotresa pogodila su Srbiju u poslednjih devet dana, tačnije od 13. jula. Potresi su se desili u Užicu, Kragujevcu i Kraljevu. Međutim, u pitanju su manji potresi koji se i ne osećaju. Kako se navodi na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda, magnituda ovih potresa bila je između 1,5 i 1,7 stepeni

Osim toga, 10. jula u 11.28 časova po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 2.3 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Despotovac.

Čak se i zemljotres od 2,5 stepeni jedva oseti, tačnije ima ljudi koji ni taj potres neće osetiti.

Intenzitet u epicentru procenjen je na III stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Foto: printscree seismo.org.rs

Što se tiče naše zemlje, opasnost od zemljotresa, prema analizama, preti Kopaoniku, Svilajncu, Aleksandrovcu, Kraljevu, Jagodini, Loznici, Novom Pazaru i Čačku, dok je najniža seizmička opasnost u istočnoj Srbiji i delu Bačke.

BALKAN ĆE SE TRESTI ZBOG PUNOG MESECA! U Srbiji opasnost od zemljotresa do 24.jula!

 

Zemljotresi se, nažalost, ne mogu predvideti, ali na osnovu analiza mogu se naslutiti mesto i očekivani intenzitet i magnitude.

- Ne može se predvideti ni dan kad će se on dogoditi. Postoji visok nivo seizmičke opasnosti na teritoriji Srbije. Realno je na ovim prostorima očekivati magnitude i do 5,9 - najviše šest stepeni Rihterove skale, jer su se zemljotresi te jačine već dešavali. Karakteristika zemljotresa je da se dešavaju na mestima gde su se već dogodili u prošlosti - objašnjava Branko Dragičević uz Seizmološkog zavoda.

Foto: printscree seismo.org.rs

PONAŠANJE U SLUČAJU ZEMLJOTRESA

Ako vas zemljotres zatekne u domu, ostanite u kući, jer nije bezbedno da izlazite. Potražite zaklon ispod masivnog nameštaja poput kreveta, stola ili ispod štokova vrata. Sklonite se dalje od prozora, polica i visećih elemenata koji mogu da padnu i da vas povrede. Najbolje bi bilo da budete u čučnju, jer ćete tako sprečiti povredu prilikom pada od gubljenja ravnoteže.

Ako ste napolju, sklonite se dalje od zidanih objekata i dalekovoda. Ako ste u vozilu, izbegavajte mostove, tunele, podzemne prolaze i zgrade, jer sve to može da se sruši na vas.

BONUS VIDEO: 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija