• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

31.07.2019

18:42

SRBI PREKO OVOG NEĆE PREĆI! SVI STE ZNALI, A BILO VAS JE BAŠ BRIGA! Ili će "Žuta kuća" dobiti epilog, ILI DA SE OD EU I NATO "OGRADIMO KINESKIM ZIDOM"!

Društvo

SRBI PREKO OVOG NEĆE PREĆI! SVI STE ZNALI, A BILO VAS JE BAŠ BRIGA! Ili će "Žuta kuća" dobiti epilog, ILI DA SE OD EU I NATO "OGRADIMO KINESKIM ZIDOM"!

Podeli vest

Da li će slučaj trgovine organima zarobljenih Srba i drugih nealbanaca na Kosmetu konačno biti proceusiran? Novosnovani Međunarodni sud za ratne zločine terorističke OVK u Hagu, navodno se bavi upravo ovim zločinom. Međutim, UMNIK izveštaj koji je nedavno procurio u medije, pokazuje da je međunarodna zajednica i ranije znala i imala detaljne informacije i svedoke, ali da nije ništa preduzela

Osam zaštićenih svedoka u izveštaju Emona Smita, šefa UMNIK za istrage, do detalja su ispričali i opisali, najmanje tri ture prevoženja Srba u Albaniju, dali koordinate masovnih grobnica i identifikovali objekat poznat kao Žuta kuća, pa čak i detalje kako su tela posipali praškom kaporit da ne smrde tokom transporta, te su Smita i njegov tim dovodili do lokacija gde su postojali nekadašnji logori.

- Oni su morali da seku drva. U tom logoru se nalazilo oko 10 baraka. Zarobljenicima su data albanska imena. Takođe, naveo je da je logor postao neka vrsta pripremne "vazdušne banje" za one Srbe koji su izabrani da budu "organ-donori" - navedeno je u Izveštaju.

Jedan svedok navodi da mu je u dva navrata bilo potrebno sat i po vremena da zatrpa ostatke u masovne grobnice, dok druga tri, zadužena za transport, kažu kako ih je iznenadila naredba da zarobljenike ne smeju da tuku, posebno u području abdomena. Većinom su to bili muškarci civili između 25 i 50 godina. Jednom su videli jednu Srpkinju, te prostitutke iz drugih zemalja. Albanac sa KiM, koji je takođe bio zarobljen, otkrio je lokaciju zatvora opremljenog medicinskom klinikom u području zvanom Burel.

- Taj zatvor je korišćen kao komanda OVK i indikativno je da je bliski saradnik Hašima Tačija, lekar Šaip Muja, imao "kancelariju" na toj lokaciji. Prema njegovim rečima, u vrijeme kada su Srbima nasilno odstranjivani unutrašnji organi, na ovom području, boravio je i australijski hirurg Kreg Jurišević koji se borio na strani OVK i hvalio kako je ranjenim Srbima prekraćivao muke metkom - navodi se.

Izveštaj nije opovrgnut od strane UMNIKA, što znači da je tačan, kaže predsednik Odbora za KiM, Milovan Drecun, a to znači da su imali dokaze, ali da je sve zataškano.

- Šta je urađeno od kada se saznalo da postoje svedoci koji tako uverljivo svedoče? Prošlo je 20 godina od toga i sad treba da se pozabavimo. Karla del Ponte kaže kako nisu našli tela, a ovo pokazuje da nije postojala volja - kaže Drecun.

U izveštaju se nalazi i izjava šefa forenzičara UNMIK-a Hoze Pabla Baraibara, prema kojoj postoji više svedoka da su otmičari u bliskim vezama sa terorističkom OVK držali između 50 i 300 ljudi na lokacijama u blizini Tropoja i Kukeša. Sud za zločine terorističke OVK do sada je uputio poziv sedamdesetorici pripadnika te organizacije. Spekuliše se da se Sud bavi zločinima u Žutoj kući, ali to nije zvanično potvrđeno.

- Snaga ovog izveštaja je u svedocima. Pitanje je da li je tužilaštvo krenulo tim putem i da li su su uspostvili kontakt sa njima. Oni govore veoma uverljivo, opisiju detalje i daju imena - ko je bio zadužen, lekare… To bi trebalo iskoristiti. Ne vidimo da ima otkopavanja u Albanija, a bez tela to će teško biti dokazati - kaže Drecun.

Najčešće ime koje svedoci spominju kao glavnog za trgovinu organima je Daut, brat Ramuša Haradinaja, dok su organi žrtava kako stoji u izveštaju, završili u Turskoj.
RTRS


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
UFOLOG

pre 4 godine

E pa ne kaže narod džabe:"Vrana vrani oči ne vadi".

Čarapan

pre 4 godine

Dali se neki građanin Srbije pita dali bi trebalo da se narod okupi ,da se organizuju mirne demonstracije,da se pikaže svetu šta su radili Srbima.Ne mi ćutimo i ćutimo zatao smo to štosmo i zato smo tu gdesmo to je Srbija i uvek nam je neko drugi kriv...

JaBL

pre 4 godine

Ovo što je Evropa uradila Srbima, prvi je korak ka njenom nestajanju....

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija