• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

02.08.2019

19:36

NEĆE DA PRAVE LEK ZA RAK JER JE JEFTIN! Farmakomafija SVESNO ugrožava živote pacijenata u Srbiji i celom svetu!

Društvo

NEĆE DA PRAVE LEK ZA RAK JER JE JEFTIN! Farmakomafija SVESNO ugrožava živote pacijenata u Srbiji i celom svetu!

Podeli vest

U Srbiji vlada nestašica citostatika koji je namenjen za pacijente obolele od tumora debelog creva - upozorila je profesorka dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i naš čuveni neurohirurg

Stanje je alarmantno jer je poslednja doza citostatika "nitroglicid" data prošlog petka jednom pacijentu.

Profesorka Grujičić napominje da problem sa ovim lekom nije u nabavci niti ima veze sa resornim ministarstvom i Agencijom za lekove i medicinska sredstva, već isključivo sa proizvođačem, te se problem proširio na čitavu Evropu.

- Nešto se desilo sa proizvođačem i leka jednostavno nema - kaže prof. dr Grujičićeva.

Na pitanje, šta je zapravo razlog ove, nimalo bezazlene situacije ona odgovara:

- Problem je u velikim farmaceutskim kompanijama koje insistiraju na korišćenju skupih i najnovijih lekova. Tako da lekove koji su jeftini a dokazani, kao što je i ovaj citostatik, proizvodi uglavnom samo jedna kompanija u celom svetu. Zbog toga se dešava da takve kompanije kasnije ucenjuju cenom ili da se jednostavno desi nestašica, kao što je sada slučaj. Stoga je moj savet farmaceutskim fabrikama u Srbiji da razmisle o proizvodnji lekova koji su dobri a relativno jeftini - navodi direktorka Instituta.

OVAJ RAK GODIŠNJE UBIJE 3100 LJUDI U SRBIJI! Loša ishrana kriva je za čak 90% kancera debelog creva!

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, za sada nema razloga za brigu, jer će se naši stručnjaci pobrinuti da nađu adekvatnu zamenu za sve obolele.

- Leka nema ni u regionu, kao ni u Evropi, ali mi ćemo se pobrinuti za naše pacijente, da dobiju potrebnu terapiju. Mi nismo u mogućnosti da dajemo ovaj lek, ali sigurno je da ćemo naći način da našim pacijentima pomognemo odgovarajućim zamenama - objašnjava naša sagovornica i savetuje pacijente da se obrate svojim onkolozima, koji će im dati drugi protokol terapije.
 

 


.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala

pre 4 godine

Poverty, citostatik nitroglicid bigde ne postoji, to je neko prevarià prof.Grujucic!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija