• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

11.08.2019

21:19

SRBIJA POSTAJE VODEĆI CENTAR ZA NAJBOLJE LEKARE! Najbolji slovenački kardiohirurg dolazi da radi u KBC "Dedinje"!

Društvo

SRBIJA POSTAJE VODEĆI CENTAR ZA NAJBOLJE LEKARE! Najbolji slovenački kardiohirurg dolazi da radi u KBC "Dedinje"!

Podeli vest

Tomislav Klokočovnik, direktor Kardiovaskularne klinike u Ljubljani i svetski stručnjak za operacije na srcu mikrorezom, zaposlio se u Beogradu

Vrhunski kardiovaskularni hirurg prof. dr Tomislav Klokočovnik (63), redovni profesor Medicinskog fakulteta i bivši direktor Kardiovaskularne klinike Kliničkog centra u Ljubljani, postao je novi član Instituta na "Dedinju", otkriva Informer!

Kao Maradona



Njegov dolazak u naš kolektiv jeste kao kad biste doveli neku fudbalsku zvezdu poput Maradone
Milovan Bojić, direktor "Dedinja"
 



Ovaj Slovenac već tri decenije obavlja najkomplikovanije operacije na srcu, nakon kojih se njegovi pacijenti vrlo brzo oporavljaju. On je izabrao da svoje znanje i iskustvo, umesto na klinikama zemalja na zapadu, prenese u Srbiju!

Šta će sve dobiti pacijenti na "Dedinju"?


* efikasnije i modernije lečenje
* zahtevne operacije
* operacije na aorti
* rekonstrukcija krvnih sudova
* mali rezovi
* brži oporavak


Najbolji stižu u Srbiju


Pored velikog značaja za pacijente koje će lečiti i operisati, njegov dolazak u Beograd mnogo će značiti i za razvoj kardiohirurgije u Srbiji.
Prema rečima direktora Instituta "Dedinje" prof. dr Milovana Bojića, reč je o vrhunskom hirurgu koji će obogatiti asortiman zdravstvenih usluga i biti mentor svim budućim, mladim lekarima u ovoj ustanovi.


- Institutu "Dedinje" pripala je velika čast da u svoje stručne redove dovede jedno veliko ime kardiovaskularne hirurgije. Dolazak prof. Klokočovnika, koji solidno govori srpski jezik, omogućiće da "Dedinje" postane centar u koji će na edukaciju dolaziti hirurzi iz celog regiona, Evrope i sveta jer će on svoju praksu iz Ljubljane preneti u Beograd. Zbog svog posla profesor će se preseliti u Beograd, za koji zna da je prestižni regionalni centar za kardiohirurgiju. Takođe, zna i da naš Institut godišnje uradi više od 2.000 operacija sa upotrebom pumpe za EKC krvotok i jasno mu je da je to više nego što rade klinike u Nemačkoj. Za njega je prelazak u našu ustanovu izazov, a ono što je jako važno za saradnju jeste što među kolegama nema ljubomore niti sujete, već ga svi sa nestrpljenjem iščekujemo. Njegov dolazak u naš kolektiv i kod naših pacijenata jeste kao kada biste doveli neku fudbalsku zvezdu poput Maradone - kaže prof. dr Bojić i dodaje:


- Posebno bih istakao školu koju ima u Ljubljani, pa će naše mlade lekare učiti mini-invazivnoj i vaskularnoj hirurgiji i spremiti ih da naslede staru gardu, jer je prosečna starost lekara na našem Institutu 49,5 godina. Kada imate ovakvog učitelja, nema zime za sve buduće kardiovaskularne hirurge, a samim tim i za naše pacijente, jer su nam oni na prvom mestu. Koliko su i pacijenti zainteresovani pokazuje i podatak da sam za par dana dobio preko 1.000 mejlova, u kojima se raspituju kada mogu doći na konsultacije kod našeg novog kolege - ponosan ističe naš sagovornik.

Foto: Printscreen You Tube


Nova nada za pacijente


Na pitanje koliko će dolazak prof. Klokočovnika značiti Institutu "Dedinje" i njegovim pacijentima prof. dr Bojić odgovara:


- Sa pojačanim kolektivom imaćemo još bolje, modernije i efikasnije lečenje. Neće biti posla koji nećemo moći da obavimo jer, što se kaže, sada nam je samo nebo granica. Pacijenti više neće imati nakon operacija velike rezove preko pola tela, već će biti mali, tanki, jedva vidljivi. To samim tim znači i da će im oporavak biti brži i lakši, da će se izbeći mogućnost infekcija, bolova, da više neće biti ni estetskih problema nakon zahvata - naglašava direktor Instituta "Dedinje".

Foto: Printscreen You Tube

Prof. Klokočovnik: Radićemo najbolju hirurgiju srca u Srbiji



Profesor dr Tomislav Klokočovnik (63) u kardiohirurgiji Kliničkog centra Ljubljana radi više od 35 godina i zajedno sa svojim kolegama ostvario je sjajne rezultate, kako kod operacija, tako i kod transplantacija srca. Prema njegovim rečima, nastojaće da taj trend prenese i u Beograd, na Institut "Dedinje".
- Nastojaću da prenesem svoje iskustvo sa moje ljubljanske klinike, koja se usmerila na minimalno invazivnu hirurgiju i transplantaciju. Mi još od 1996. godine uspešno pokrivamo tu oblast, jer radimo sve zahvate na aorti, rekonstruišemo velike krvne sudove kroz male rezove, radimo vaskularnu hirurgiju kroz mini-pristupe. Drago mi je što ćemo početi tu saradnju i delovati na mlade hirurge, jer na mladima svet ostaje. Očekujem da mladi hirurzi iz sveta počnu dolaziti na edukaciju na Dedinje, u sada i moju instituciju, kao što dolaze u Ljubljanu - ističe prof. dr Klokočovnik.


Na pitanje kako se odlučio baš za srpsku kliniku ugledni profesor kaže:
- Nekada smo bili zajednička država i negde u duši smo još uvek zajedno, a puno mojih saradnika u Ljubljani iz ovih je krajeva, iz Srbije, Crne Gore. Klinički centar u Ljubljani radi 1.000 kardiovaskularnih operacija godišnje. Vi radite skoro dva i po puta više. Međutim, Klinički centar Ljubljana u organizaciji je "Eurotransplant" i prvi smo u svetu po broju transplantacija srca. Mi smo mala država, sa dva miliona stanovnika, a godišnje radimo oko 33 transplantacije srca, tako da smo izbili na prvo mesto i već nekoliko godina smo tu. Nadam se da će i Srbija ući u "Eurotransplant" i da će taj program zaživeti na Institutu "Dedinje" - poručuje prof. Klokočovnik.



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Srbija je država gde su lekari zaštićeni ,,kao beli medvedi,,? Mogu da rade šta im je volja?Da ne stradaju po zakonu zbog pogrešnih dijagnoza?Zbog ogrešnog načina lečenja?Ej,bre i bre,krali decu po porodilištima i da niko nije bar pozvan na saslušanje? ... - El si ti porodio trudnicu? - Jesam. - Gde je bebin leš ako je umrla da se domaćinski sahrani? - Pa,ovo,ono ... - Ruke na leđa i davaj lisice ...PS.Pružio sam Ministarstvu zdravlja jasne dokaze o malverzaciji u dva beogradska zdravstvena centra a odgovorila je njihova inspektorka doktorka Stojanović Snežana DA ONA SA TEM NEMA NIŠTA! Upozorio sam Ministarstvo da to nije u redu i sledio je pismeni odgovor od šefice inspekcije Jelice Radulović ,,DA JE ODGOVOR OD STRANE INSPEKTORKE DOKTORKESTOJANOVIĆ ISPRAVAN!

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija