• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

13.08.2019

11:27

TUŽAN SAM ZBOG GUČE! NEŠTO HITNO MORA DA SE PROMENI ILI ĆE SABOR PROPASTI! Dejan Petrović, naš najbolji trubač, očajan zbog Sabora u Dragačevu

Društvo

TUŽAN SAM ZBOG GUČE! NEŠTO HITNO MORA DA SE PROMENI ILI ĆE SABOR PROPASTI! Dejan Petrović, naš najbolji trubač, očajan zbog Sabora u Dragačevu

Podeli vest

Nemam ništa protiv da u Guču dođu Ceca, Dragana, Đule Van Gog, Bora Čorba, ali moraju da pevaju sa nama trubačima - kaže Petrović

Sabor trubača u Guči, jedna od najvećih kulturnih manifestacija, koja sledeće godine puni 60 godina postojanja, zapao je u veliku krizu! Odavno se upalila "crvena lampica" - orkestri su lošiji, sve je manje gostiju, izabran je pogrešan termin organizacije, cene usluga su previsoke, a kvalitet hrane je takođe opao.

Poznavaoci srpske trube složni su da je vreme da se nešto krupno menja, kako bi jubilarni Sabor trubača, pod pokroviteljstvom države Srbije, zasjao u pravom svetlu i pokazao šta je u stvari srpska truba i gostoprimstvo.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

STALO MU DO GUČE Dejan Petrović

Naš najbolji trubač Dejan Petrović kaže za Informer da mu je bilo tužno i mučno kada je video prazne i čemerne ulice njegove Guče.
- Možemo da se lažemo da je u Guči super, ali realnost je potpuno drugačija. Dolazim u Guču od malih nogu i nikada nije bilo ovako da su udarnim danima i ulice i restorani i šatre prazni. Toliko mi je tužno i mučno bilo kad sam prošetao u subotu i nedelju Gučom. Iskreno, muka me je uhvatila koliko nema nigde nikoga. Svestan sam da su ovde godinama unazad pravljene brojne greške u organizaciji, ali sada moramo da se skupimo i nekako spasimo Guču - rekao je Petrović, a potom dao i predlog kako da se pomogne tradicionalnom Saboru:

Stop za Raste i Jale

- Ne možemo dozvoliti da se po kafićima puštaju razne Raste i Jale. Nemam ništa protiv te muzike, ali nek idu na Exit ili neki drugi festival - ovo je ipak Sabor trubača. Razumem da su došle nove mlade generacije koje ne zanima "Pogledaj me mala moja", "Zlatibore pitaj Taru" ili "Malenim sokakom", ali to se mora drugačije rešiti. Pristalica sam toga da u Guču dođu i zvezde kao što su Ceca, Dragana Mirković, Zdravko Čolić i Riblja Čorba, ali zajedno sa trubačima. Evo, neka jedno veče peva Dragana Mirković sa Dejanom Jevđićem, drugo će Đule Van Gog sa mnom i treće Ceca sa Bobanom Markovićem i spojili smo i tradicionalno i moderno. A uz sve to, moraju se regulisati i cene jer je ovde sve preskupo i običan čovek ovo ne može da plati - iskren je Petrović.

Jedan od najvećih domaćih stručnjaka na polju etnomuzikologije, tvorac emisije "Od zlata jabuka" i dugogodišnji član žirija na Saboru trubača Nada Zamfirović kaže za naš list da se odavno upalila "crvena lampica" i da je upozoravala organizatora da se sve radi pogrešno što im se sada i obilo o glavu.

Crnogorci zabranili "Guču u Budvi"

Manifestacija "Guča u Budvi" ove godine neće biti održana na plaži Jaz, pošto je Crnogorska partija zapretila da više neće biti deo vladajuće koalicije u tom gradu ako dođu srpski trubači. To je potvrdio i Marko Carević, predsednik opštine Budva i član prosrpski orijentisanog Demokratskog fronta.
Crnogorska partija optužila je partnere iz Demokratskog fronta da otvoreno promovišu srpstvo u Crnoj Gori i zagovaraju velikosrpske ideje.
- U Budvi se dešavaju manifestacije kao što je Sabor trubača iz Guče, preko kojih ovde treba da dođu ikonografija i zabava koje treba da nam promovišu nestanak crnogorske države 1918. i slično - prokomentarisao je funkcioner Crnogorske partije Dragan Ivančević.

- Kada sam bila u žiriju sve je bilo u potpunosti drugačije nego sada. Mi stručnjaci smo godinama unazad upozoravali organizatore, ali su oni terali po svome. Kao prvo, Guča je simbol trube, a sada je tamo sve više turbofolka, dok su i sami trubački orkestri znatno odstupili od onoga što je izvorno i tradicionalno. Kvalitet je u toj meri opao da više ne možete da prepoznate koju pesmu orkestar svira, a tome doprinosi i žiri, koji umesto da ocenjuje realno i objektivno to radi po ključu i gleda samo da naplati dnevnice. Pa ne mora istočna Srbija da ima nekoga među nagrađenima ako to nisu zaslužili. Ove godine, primera radi, oštetili su orkestar iz Bajine Bašte koji je bio fenomenalan - kritikuje Zamfirovićeva.

Cene kao u Beogradu

Kako kaže, cene smeštaja su ogromne, a šatre i restorani skuplji nego u Beogradu.
- Svi hoće za četiri dana da zarade za celu godinu, a to se tako ne radi. Da ne pričam o tome što gosti za toliki novac dobijaju živ kupus, koji se krčkao samo par sati ili masnu i poluživu prasetinu, koja se brže-bolje skida sa ražnja samo da se zaradi. Ako hoćemo da spasimo Guču, sve ovo mora da se promeni. Da se vratimo izvornoj trubi, tada će ljudi ponovo doći u Guču - savetuje Zamfirovićeva.

(FOTO) POBEDNIK SABORA DOBRO JE POZNAT NAŠIM JAVNIM LIČNOSTIMA! Severina otkida na srpsku trubu!

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

DEJAN JEVĐIĆ

Sa njom se slaže i majstor trube Dejan Jevđić, koji je jednu večeru sa pet prijatelja platio 19.000 dinara.
- Bilo je ovde godinama velikih propusta u organizaciji, te hoće zvezde, te neće, i u svemu tome se gubi identitet. Uvek sam za to da se Sabor vrati izvornoj trubi i tradicionalnim pesmama. Uz to moraju se i cene značajno spustiti. Pa ja sam seo da ručam sa pet prijatelja i platio 19.000 dinara, što nije normalno. Što se mene tiče, uvek sam tu i uvek ću pomoći Guči, koju mnogo volim, ali mnogo toga mora da se popravi i promeni - iskren je Jevđić.

INDIJCI - SRPSKI ZETOVI LUDOVALI UZ TRUBAČE! Zaljubljeni do ušiju u Srpkinje, trube i Guču!

 

Za jubilej očekujemo pola miliona gostiju


Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je za Informer da se ozbiljno razmatra vraćanje starog termina, koji je bio krajem avgusta i da će već od septembra krenuti promocija jubilarnog 60. Sabora na kome očekuje 500.000 ljudi.
- Biće ozbiljnih razgovora da se termin Sabora pomeri na sredinu avgusta ili, kao ranije, za sam kraj meseca. To je jako bitno i da se ne preklapamo sa drugim manifestacijama, kako bi posetila bila veća. U svakom slučaju nama sledi jubilarni 60. Sabor sledeće godine i već od septembra krećemo u aktivnu kampanju i promociju, koja će trajati godinu dana - optimističan je Dolović.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija