• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

27.08.2019

15:25

(VIDEO/FOTO) OVAKO SE ISPRAĆA DEVOJKA U VOJSKU! Rado Srpkinja ide u vojnike - UPOZNAJTE NEVENU DRČIĆ (19) IZ SUBOTICE

Društvo

(VIDEO/FOTO) OVAKO SE ISPRAĆA DEVOJKA U VOJSKU! Rado Srpkinja ide u vojnike - UPOZNAJTE NEVENU DRČIĆ (19) IZ SUBOTICE

Podeli vest

Moj tata je služio vojsku, i moj deda, i svi ostali preci, pa zbog čega onda ne bih i ja - kaže Nevena. Mašta o mitraljezu i mirovnoj misiji

Od malih nogu želim da obučem uniformu i služim svojoj zemlji. Da mogu, odmah bih otišla na Kosovo da branim Srbiju.

Devojke šetaju polugole, a momci se depiliraju

Naša sagovornica tvrdi da su stasale nikad gore generacije mladih i da je neophodno ponovo uvesti vojni rok.
- Svaki momak i devojka imaju obavezu da služe svojoj zemlji. Smatram da je neophodno da se ponovo uvede vojni rok jer je on od dece pravio ispravne ljude. A sada kada toga nema imamo devojke koje šetaju polugole i muškarce koji nisu pravi muškarci. Nekada je muškarac mogao da uradi 100 sklekova, a sada ne može nijedan. Pa kakvi su to muškarci koji idu kod manikira i pedikira i koji se redovno depiliraju?! Zato, kada se budem udavala, biraću nekog vojnika - odlučna je Nevena.

Ovako svoju ispovest za Informer počinje Nevena Drčić (19) iz Subotice, koja je prva Srpkinja kojoj je napravljen ispraćaj u vojsku.

Ispred kuće Drčića u subotu se skupilo tridesetak ljudi, okretalo se prase, svirali su trubači, gorele su baklje i sve je podsećalo na ona davna vremena kada su očevi svoje golobrade sinove ispraćali u kasarne, iz kojih su posle godinu dana izlazili odrasli i zreli ljudi.

Kako nam je rekla sama Nevena, na ovu njenu nesvakidašnju odluku najviše je uticao otac, koji joj je od malih nogu usadio ljubav prema uniformi i služenju domovini.

- Moj tata je služio vojsku, i moj deda, i svi ostali preci, pa zbog čega onda ne bih i ja. Otkad sam bila mala, otac mi je pričao da je velika čast služiti svojoj otadžbini. Tako da ljubav prema vojsci imam otkad znam za sebe. Posle završene osnovne škole upisala sam poljoprivrednu školu, smer za veterinara, ali sam već na prvoj godini shvatila da to nije za mene i da želim da budem vojnik. Zbog toga sam čim sam završila školu, odlučila da se prijavim za služenje vojnog roka. Želim da služim svojoj zemlji. Smatram da je to obaveza svakog muškarca, ali i žene - ispričala nam je Drčićeva, a potom i otkrila kako je došlo do toga da joj se napravi veliki ispraćaj:

Ne nosi štikle, vatreni navijač Partizana

Foto: Informer DN

Drčićeva nam je rekla i da nikada nije bila kao ostale devojke, kao i da je vatreni navijač Partizana koji ide na sve utakmice.
- Nikada nisam bila zaokupljena šminkanjem, haljinama i štiklama kao druge devojke. Meni je nekako najveća ljubav bio Partizan. Navijam za njega otkad znam za sebe i idem na sve utakmice. Imam i dve tetovaže na nogama i obe su vezane za Partizan i za navijački život i strast koju on nosi. Od svih igrača mog voljenog kluba omiljen mi je Saša Ilić. Ipak je jedan kapiten - uz osmeh nam je rekla ova nesvakidašnja devojka.

- Čim sam dobila poziv, moja porodica je rekla da moramo da napravimo ispraćaj. Razmišljali smo kako i šta da uradimo, jer se to nekada pravilo neposredno pred polazak i ukrcavanje na voz, a sada to tako ne funkcioniše. Zbog toga smo mi to uradili sedam dana ranije i bilo je zaista spektakularno. Došlo je oko 30 ljudi, vrtelo se prase na ražnju, svirali su trubači, upalili smo pregršt baklji i pevali do duboko u noć. U jednom trenutku su mi krenule i suze, ali sam rekla sebi: "Nevena ne smeš da plačeš, ti nisi devojčica, već ideš da postaneš vojnik i braniš svoju zemlju." Sigurna sam da ovaj ispraćaj nikada neću zaboraviti - kaže naša sagovornica.

Želela da bude tenkista

Nevena nam je rekla i da u vojsci nije dobila onaj rod koji je želela, ali je ipak zadovoljna.
- Tražila sam da budem tenkista jer mi je to bila velika želja, ali su mi rekli da tih obuka nema stalno i da ću morati da biram između artiljerije i pešadije. Izabrala sam artiljeriju. Iako je malo čudno, mogu sebe da zamislim sa onim velikim mitraljezom kako branim svoju zemlju - tvrdi naša sagovornica.

Iako je danas u Srbiji jako retko da devojke služe vojni rok, Nevena kaže da su je svi podržali u ovoj odluci.

- Roditelji i moj brat blizanac Mijat su u ovome od početka uz mene i ponosni su na moju odluku. Kada sam išla u srednju školu i pričala svojim drugarima i drugaricama da ću da budem vojnik, bili su malo u čudu. Iskreno, onome ko me ne poznaje, to je možda čudno, ali svi ljudi koji me znaju svesni su da je ovo moj san odmalena - priča Drčićeva.

Ova hrabra devojka nam je rekla da bi želela da ide u mirovne misije, ali i da bi na Kosovo otišla i sutra ako je to potrebno.

Foto: Informer DN

- Izabrala sam da služim svojoj domovini i da budem vojnik i spremna sam da dam i svoj život za nju. Kada gledam na televiziji sve ovo što se događa na Kosovu, bude mi žao što još nisam vojnik. Verujte mi da bih sutra otišla na Kosovo da branim tu srpsku zemlju i naš narod koji tamo živi. Uz sve to sebe vidim i u mirovnim misijama jer mi je to jako zanimljivo. Znam da je opasno i da ima mesta na svetu na kojima besne krvavi ratovi, ali se ne plašim. Da je drugačije, verovatno se ne bih odlučila za ovaj poziv - ponosno nam je rekla Nevena.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija