• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.09.2019

15:26

(FOTO) ZAVRŠEN ŠABAČKI VAŠAR! "Dronjara" i ove godine najposećenija!

Društvo

(FOTO) ZAVRŠEN ŠABAČKI VAŠAR! "Dronjara" i ove godine najposećenija!

Podeli vest

Nadaleko čuveni šabački vašar i ove godine privukao je veliki broj posetilaca. Isto sve a opet nekako drugačije, tvrde stariji Šapčani sećajući se vremena kada se za noć pod šatrom trošila mesečna plata ili ostajalo bez stočnog fonda

Devet dana na prostoru stare kasarne kraj Save, novoj lokaciji od prošle godine opredeljenoj za malogospojinsku svetkovinu, pazarivalo se, prodavalo, cenjkalo, opijalo..vozalo u zabavnom parku. Treći dan gradske preslave utihnula je buka koja se širila i do obližnjih mačvanskih sela, a sa druge strane, do pola Pocerine. Tokom jednog veka trajanja, vašar je postao prepoznatljiv brend grada na Savi, fenomen van svih kategorija. Decenijama ranije stvar prestiža i potvrda kvaliteta pevačima je bio angažman pod nekom od brojnih šatri. Kafedžije su se utrkivale koji će „dovesti“ zvučnije ime tadašnje estrade, a gosti u redu čekali na slobodan sto ne pitajući za cenu pića koja je podrazumevala i doplatu za „muzički dinar“.

Foto: informer.rs

-Nema ko nije pevao na šabačkom vašaru a da nešto vredi. Ma nije se moglo naći slobodnog stola, čekali smo satima da bar provirimo pod šatru. Kasnije je malo modernizovano, pa su došle igračice, pa sve oko tebe, pa kako čovek da ne potegne za novčanik?! Moj rođak je jedne godine krenuo da kupi deset metara drva za zimu pa svratio na 'ladno pivo pod šatru, zamešala devojka pored stola, pa došle još dve, sve oko njega, on kubik po kubik, zakitio stomake parama za ogrev. Živa istina, htela žena da ga ubije, a on je lagao da su mu ukrali novčanik. Svega je bilo, ko' na vašaru – priča jedan od starijih kafedžija.

Sa vašara se ne vraća bez liciderskog srca, koje obavezno podrazumeva poruku za onoga kome je namenjeno, bez kupovine jeftinog veša, čarapa i pakovanja štipaljki. Zašto baš tih stvari, ni oni sa mnogo godina vašarskog staža ne mogu objasniti.

 

Foto: informer.rs

-To je tradicija. Uz nabrojano bih dodala i par varjača, kućne papuče i ako je povoljno, topliju pidžamu i otirač za ispred vrata. Sve to je ovde najpovoljnije, i nekako se podrazumeva – smeje se Stanojka iz Majura.

 

Foto: informer.rs

Čini se da je deo koji Šapčani popularno zovu „dronjara“ i ove godine bio najposećeniji. Butik svega i svačega pod vedrim nebom mamio je i one sa plićim i nešto dubljim džepovima. Kako i ne bi kad se moglo pronaći i polovne tehničke robe „sve za bagatelu“, „original“ bundi, „samo jednom obuvenih cipela“, rashodovanih bicikala, krevetaca, zarđalih šerpi, zavesa, tepiha.. Cenjkanje se podrazumeva, al se ne sme ići ispod cene da se ne naljuti prodavac i ne „uvredi“ roba. Veliko je broj i onih koji dožu na vašar samo po pljeskavicu ili kilogram pečenja, koje kažu, nekako imaju poseban ukus baš na ovom mestu. U nastavku, zabavni park sa spravama za one malo hrabrije ili željne dokazivanja, i najmlađe sa ringišpilima, konjićima i autima na sudaranje odakle se čuje „vidite meee“, uz obavezno mahanje i fotografisanje.

 

Foto: informer.rs

Starih vašarskih atrakcija poput „zida smrta“ i „pola zmije pola devojke“, čarobnih travki koje leče sve od glavobolje do steriliteta, više nema. Novi trendovi stigli su i ovde, ali ono što se ne menja je vašarski duh koji kao da lebdi nad Šapcom u vreme Male Gospojine kada od Save odjekuje i nema se kud proći. Po završetku kad sve utihne, sabiraju se utisci, čisti prostor, broje pare. A dogodine, sve ispočetka.

 

Foto: informer.rs

Procenjuje se da je ovogodišnji šabački vašar posetilo oko 300 hiljada ljudi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija