• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

28.10.2019

10:00

(FOTO) STARINA STEPAN (105) SA RUDNE GLAVE PREGAZIO VEK I IMA SAVET ZA SVE NAS: Ne pijem ni lekove ni rakiju! Važno je da uvek imam ljute paprike i gunj na leđima!

Društvo

(FOTO) STARINA STEPAN (105) SA RUDNE GLAVE PREGAZIO VEK I IMA SAVET ZA SVE NAS: Ne pijem ni lekove ni rakiju! Važno je da uvek imam ljute paprike i gunj na leđima!

Podeli vest

Da nije tako teško doživeti stotu svedoči najstariji žitelj Borskog okruga Stepan Dobričanović. Nije mu strano da pojede burek i popije pivo, ali za dugovečnost je ipak zahvalan životu bez poroka

Rođen s početka prvog Svetskog rata, tačnije 5. februara 1914. godine, ovaj bivši rudar Rudnika bakra Majdanpek, nakon što mu je pre deset godna preminula supruga Radmila, do maja meseca ove godine, potpuno se sam starao o sebi. Prve komšije, rođaci i meštani sela često su ga obilazili i priskakali u pomoć kada je bilo potrebno i to uglavnom oko nabavke ogreva ali i ostalih potrepština. 

 

Foto: V. Jović

Krznena kapa, ista kao Titova

Priča starine Stepana ipak nije laka kao što se čini na prvi pogled. Od tri sina preminula su mu dva. Jedan još živi u Rudnoj Glavi i posećuje ga s vremena na vreme, koliko je u mogućnosti, budući da je i on u poznim godinama. Zato mu uz nećaku Snežanu ne manjka pažnje. Srećan je što više nije sam i što uvek ima sa kim da progovori. I dalje se ne odvaja od tople jagnjeće kože u koju su mu umotana leđa a koju je sa sobom poneo iz Rudne Glave. Tu je i krznena kapa koja je uvek uz njega i, kako kaže, bez nje ne ide nikuda jer je takvu kapu nosio i Tito kada je odlazio u lov.

S obzirom na to da mu je porodična kuća udaljena tri kilometra od centra Rudne Glave, starina Stepan se ni po koju cenu nije odricao ustaljenih navika. Da ga uvek po neko odvede nedeljom u seosku kafanu u kojoj je uz časicu razgovora sa ljudima voleo i da pojede burek i popije jedno pivo. Uz sve to, eliksir za dug život ovog simpatičnog dekice koji je i u ovim godinama nasmejan i gostoprimljiv je upravo, kako i sam kaže, život bez poroka.

- Ja sam potpuno zdrav, ništa me ne boli. Ne pijem lekove i rakiju i ne pušim. Svakoga dana obavezno nakon obroka pojedem nekoliko kockica sećera uz malo vode. Uveče šolju mleka i krišku hleba s medom - ističe starina Stepan, koji je do pre nekoliko godina čitao novine i penzioni ček potpisivao bez naočara.

.

Foto: V. Jović

Starina Stepan sa nećakom Snežanom Ivanović
Recept za dug život

Svakoga dana obavezno nakon obroka pojedem nekoliko kockica sećera uz malo vode. Uveče šolju mleka i krišku hleba s medom

Međutim, iako je, kažu lekari, potpuno zdrav, danas se znatno slabije kreće. S vremenom sluh je počeo da ga ne služi najbolje ali i da mu se gubi vid od staračke katarakte, pa je i sam shvatio da je vreme da bi o njemu trebalo neko da brine. Teška srca napustio je svoju Rudnu Glavu i sada živi u Negotinu u kući svoje nećake Snežane Ivanović. Ova skromna žena, koja je zbog ozbiljnih zdravstvenih problema ranije penzionisana, uprkos svemu sa zadovoljstvom je prihvatila da brine o svom teči Stepanu, za koga ima samo lepe reči, jer je mnogo lepih uspomena iz detinjstva vezuje za njega.

- Odrasla sam u Rudnoj Glavi. Kao mala najviše vremena sam provodila kod rođene tetke, majčine sestre Radmile, dok je majka radila. Budući da sam odrastala bez oca, čika Stepan se u potpunosti našao u toj ulozi. Od njega znam za prve drvene sanke, igračke koje mi je pravio i učio svemu korisnom.To nikada ne mogu da zaboravim i na svemu sam mu beskrajno zahvalna. Zato se moja deca i ja danas  trudimo da mu ulepšamo svaki trenutak i priuštimo sve što mu je neophodno za udoban ostatak života - kaže ona i dodaje:

Foto: V. Jović

Kuća u Rudnoj Glavi u kojoj je vek proveo Stepan Dobričanović

- Srećan je što je kod nas jer i sam kaže da mu je u poslednje vreme falila kuvana hrana.Trudim se da svakoga dana pojede topao obrok uz obavezne dve ljute paprika koje jako voli, ali i da ispoštujem njegove stare navike. Neizostavna je časa piva obavezno ujutru i naveče nakon obroka - istice Snežana koja sa velikim poštovanjem priča o ovom plemenitom i dobrom čoveku.

Starina Stepan je pravi primer kako se treba odnosti prema životu. Poštovati i uživati u svakom trenutku koji novi dan donosi. Potpuno razborit i svestan pozvao nas je na sledeće viđenje a to bi bilo, ako Bog da, već početkom naredne godine, tačnije 5. februara kada će proslaviti svoj 106. rođendan.

Projekat podržao:

 

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija