• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/Informer

10.10.2019

21:42 >> 22:20

CRKNITE DUŠMANI, HANDKE SE NE ODRIČE SRBA, GURNUO PRST U OKO I NATO I AMERIMA I ŠIPTARIMA... Drago mu što su Srbi srećni zbog njega i Nobelove nagrade!

Društvo

CRKNITE DUŠMANI, HANDKE SE NE ODRIČE SRBA, GURNUO PRST U OKO I NATO I AMERIMA I ŠIPTARIMA... Drago mu što su Srbi srećni zbog njega i Nobelove nagrade!

Podeli vest

Dobitnik ovogodisnje Nobelove nagrade za književnost, Austrijanac Peter Handke, u prvom reagovanju na vest da je ovogodišnji dobitnik tog priznanja, rekao je za beograske medije da mu je drago što su Srbi srećni zbog njega

Veoma sam iznenađen i veoma umoran, duže ćemo pričati sutra. Želim da pozdravim sve ljude u Beogradu i Srbiji, osećam vašu radost zbog velikog priznanja koje sam dobio, hvala vam na tome i u moje ime večeras popićemo (na srpskom je izgovorio) rakiju i belo vino, poručio je austrijski pisac za Drugi program Radio Beograda.

I u intervjuu za sutrašnje Novosti, Handke je rekao da mu je drago što su Srbi srećni zbog njega.

"Drago mi je što su Srbi srećni zbog mene! Da se ne raduju samo zbog Đokovića", kazao je Handke.

Vest da je austrijski pisac, Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrada za književnost izazvala je brojna reagovanja na društvenim mrežama i u medijima, a posebno je razbesnela Albance, koji za njega kažu da je "poznat po stavovima protiv NATO bombardovanja, koje je donelo slobodu Kosovu".

Prištinska Gazeta Expres je prenela da je Handke poznat po svojim vezama sa Srbima i oštro se, kako kažu, protivio NATO bombardovanju 1999. godine koje je donelo "slobodu Kosovu".

Podsećaju i da je Handke pre nekoliko godina boravio na Kosovu kada je, kako navode, Srbima iz Velike Hoče donirao 50.000 evra za izgradnju bazena.

Na društvenim mrežama, Fejsbuku i Tviteru, objavljeno po više stotina komentara u kojima kulturni poslenici iz celog sveta čestitaju Handkeu na ovom priznanju.

Ima i onih, međutim, koji pišu da je Handkeovo ime vezano za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije.

Podsećaju i da je Handke govorio na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sahrani u Požarevcu.

Neki se sćaju da je Handke proglašen za počasnog građanina Beograda 2015., kao i da je 2012. postao inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Albanka Vljora Čitaku je i na tviteru i na fejsbuku objavila istu poruku, ocenivši da je nešto "ozbiljno pošlo po zlu".

Ambasadorka Kosova u UN napisala je jedan od Handkeovih citata: "Ponekad bih voleo da sam srpski pravoslavni sveštenik koji se bori za Kosovo", a zatim dodala:

- U svetu punom brilijantnih pisaca, Nobelov komitet je odlučio da nagradi propagandistu etničke mržnje i nasilja. Nešto je ozbiljno pošlo po zlu!

Kosovski novinar Adriatik Keljmendi je na svom fejsbuk profilu napisao da je dodela Nobelove nagrade Hankeu "sramota".

- Ovo je sramota. To je isto kao kad bi pisac koji je proslavio Hitlera (Adolfa) dobio Nobelovu nagradu za književnost - napisao je Keljmendi.

Beogradski pisac, Dragan Velikić, smatra da je Nobelova nagrada za književnost "došla u prave ruke".

- To je pravda za Handkea - napisao je Velikić i dodao:

"Kad pogledamo niz pisaca koji ne mogu da se porede sa njim kao pisci, a koji su dobili Nobelovu nagradu, mislim da je on apsolutno zaslužio, tu nema spora. Meni je drago da je dobila i Olga Tokarčuk koja je zaista sjajan pisac, tako da je ove godine izbor svim poznavaocima književnosti to će biti zadovoljavajuće".

Velikić je okomentarisao i političke reakcije povodom dodele Nobela Handkeu i istakao da će ih "svakako biti", te dodao da misli da će to ovom austrijskom piscu da prija, jer, kako kaže, "takav je čovek".

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Gent Cakaj je, pak, oštro reagovao na odluku o dodeli Nobelove nagrade Handkeu.

On je na svom fejsbuk profilu izlio svoju ljutnju ocenivši da je Handke, poznat po svojoj otvorenoj podršci Slobodana Miloševića, te dodao da je kao ljubitelj knjige razočaran odukom da "Nobela ove godine dobije čovek koji negira genocid".

- Kao čovek strastven za večnu lepotu i moć književnosti da bi obogatio ljudsko iskustvo i kao žrtva etničkog čišćenja i genocida, uznemiren sam odlukom da Nobelovu nagradu za književnost dodeljena čoveku koji negira genocid. Kakav besmislen i sramotan čin - napisao je Čakaj na tviteru.

Novinarka Una Hajdari je napisala da oni koji podržavaju dodelu Nobelove nagrade Handkeu, a da pritom ne spominju činjenicu da je govorio na Miloševićevoj sahrani, da je svedočio u procesu protiv Miloševića u Hagu - uvreda je za novinarstvo


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
znik

pre 4 godine

Pozdrav pravedniku i umetniku. Nije lako biti istinoljubiv pogotovu kad se to poklopi sa dve reci pravdom i srbima. Cestitam od srca.

rale

pre 4 godine

puno mije srce i srecan sam da ima jos pravednika i postenih ljudi,i iskrenih prijatelja srba.ovom coveku pod hitno dati ime jedne ulice u beogradu,i podici ogroman spomenik .ovo je velika stvar za istoriju,ovo se nikada nece zaboraviti

mladen

pre 4 godine

Čestitam nobelovcu Handke-u. Srbi imaju sada dva nobelovca Ivu Andrića i Petra Handkea.

Sandra

pre 4 godine

Pa zar mi ne umemo da se organizujemo da javno pruzimo podrsku Hankeu? On je jedan od retkih koji je bio na nasoj strani za vreme rata, a sada je na meti medija jer je podrzavao 'zle Srbe'. Hajde da se ujedinimo i da napravimo pravu internet akciju - na Twitteru da se svi javno zahvalimo njemu i sto se drzao istine.Vec sam postovala na #peterhandke

Mix

pre 4 godine

Čovek je dobio nagradu za literarni rad a ne za politička ubedjenja. Nobelova nagrada je za književnost. Ne razumem kritiku?

Ivan

pre 4 godine

Ovo je ono kada zlocinci optuzuju zrtve za zlocine i one koji su branili zrtve od njihovih zlocina. Tako i ona novinarka Kristijan Amanpur ciji je suprug Dzejms Rubin za vreme NATO agresije bio pomocnik Stejt dipermenta i Klintonova desna ruka u izmisljanjima koja su trebale da opravdaju taj NATO zlocin. I naravno da onda takvi zlocinci sigurno ce biti protiv jednog ovako postenog coveka kakav je Handke. Tako da te njihove reakcije ne treba da nas iznenadjuju. Oni su i dalje ostali zlocinci u dusi koji su ubijali svojim bombama decu, gadjali bolnice, pijace pune ljudi, gadjali mostove pune automobila, gadjali vozove pune putnika. Sta je to ako nije zlocin, zato zlicinci uzivajte u secanju na svoje zlocine, znamo da vas to secanje odusevljava, da vam to secanje na ubijanje Srba ulepsava dan, jer jednom zlicinac uvek zlocinac. Ali eto na ovoj Zemljinoj kugli postoje i ljudi koji se groze zlocina pa je zato konacno i dodeljena ova nagrada ovon humanom coveku ali eto trebalo je da prodje 20 godina dok se zlocinacka druzina u USA nije zbacila sa vlasti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija