• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C - J. M.

18.10.2019

23:55

NOLE, TESLA, BAKA PRASE I CECA NAJVEĆI IDOLI MLADIH! Šokantni rezultati velikog istraživanja "Strateškog marketinga"!

Društvo

NOLE, TESLA, BAKA PRASE I CECA NAJVEĆI IDOLI MLADIH! Šokantni rezultati velikog istraživanja "Strateškog marketinga"!

Podeli vest

Tek posle njih na 'listi uzora' našle su se ličnosti iz srpske istorije knez Lazar i car Dušan, ali i fudbaler Kristijano Ronaldo i pevačica Arijana Grande

Idoli mladih u Srbiji su Novak Đoković, Tesla, Baka Prase, Svetlana Ražnatović Ceca, pokazuje istraživanje "Strateškog marketinga" i "Dajrekt medije" rađeno sa mladima rođenim između 2000. i 2013. godine.

Osim njih, srpskoj deci uzori su i fudbaler Kristijano Ronaldo i glumac Miloš Biković, zatim pevačica Arijana Grande, kao i slavne ličnosti srpske istorije poput cara Dušana, kneza Lazara Hrebeljanovića, Vuka Karadžića, Miloša Obrenovića i Tita.

Deca veruju poznatima

Tinejdžeri se poistovećuju sa poznatim ličnostima jer im veruju. Zato ih i biraju za idole i uzore
Neven Cvetićanin, sociolog

 

Trećina bez idola

Istraživanje među 1.200 mladih pokazalo je da čak 48 odsto idole i životne uzore nalazi među članovima porodice, a zatim u svom neposrednom okruženju. Svaki treći ne navodi nijednu jedinu osobu kao svog idola ili uzor.


Iako spajanje ovih ličnosti deluje nelogično, ovakva razuđenost u interesovanjima mladih ukazuje na njihovu široku informisanost, što i jeste odlika generacije.


- Svakako da ne možemo generalizovati celu jednu generaciju, ali možemo, a to i jeste bila naša najveća ambicija, da uzdrmamo neke veoma rasprostranjene predrasude i stereotipe o sadašnjim tinejdžerima, koje smo i mi zajedno vrlo često skloni da olako prihvatamo i šerujemo - kaže Dejan Radosavljević, direktor istraživanja u IPSOS "Strateški marketing".

"Sajber deca"

Predsednik Foruma za strateške studije IDN sociolog dr Neven Cvetićanin ističe za Informer da su nabrojane istorijske ličnosti i sportisti jedina svetla tačka ovog istraživanja.


- Današnja deca su "sajber deca" i sve što ih zanima traže preko interneta. Od vaspitanja, ponašanja, načina oblačenja... Oni se poistovećuju sa tim poznatim ličnostima i na neki način im veruju. Zato ih i biraju za idole i uzore. Ali nisu deca kriva, oni su samo kolateralne žrtve ovog sajber, modernog doba, koje bukvalno podseća na neku džunglu. I u takvim okolnostima deca odrastaju. U novinama, na internetu, na televiziji svakodnevno je širok spektar ovih ličnosti, a kako nemaju druge aktivnosti, deca su tome posvećena. Jedino pohvalno u celom ovom istraživanju jeste što je među ispitanom decom određeni broj njih za svoje idole izabrao Nikolu Teslu, cara Lazara, Novaka Đokovića - smatra Cvetićanin.

Omiljeni pevači Karleuša i Baja Mali Knindža

I prošlogodišnje istraživanje "Omladine Jazasa" među srednjoškolcima u Vojvodini donelo je zabrinjavajuće rezultate, pogotovo kada je muzika u pitanju. Naime, tri najveća muzička uzora mladih bili su turbo-folkeri, dok drugih žanrova nije bilo ni na listi, a kamoli nekog imena iz domena klasične muzike. Na prvom mestu, kao svog najvećeg idola, mladi su izdvojili Jelenu Karleušu, na drugom je bio pevač koji je popularnost stekao na talasu devedesetih i ratnih pesmama - Baja Mali Knindža, a nakon njega Svetlana Ceca Ražnatović.

S druge strane, psihoterapeut i kolumnista Marko Braković ističe da roditelji moraju pratiti sadržaje koje deca gledaju na internetu jer je to neophodno dok su ona maloletna.


- Tinejdžer traži grupu i traži uzore po prirodi svog uzrasta. Danas je veoma lako preneti neki lični sadržaj široj publici. Ako je taj sadržaj atraktivan većini, blog će biti posećen i deca će želeti da budu "in" i da budu kao te popularne ličnosti. Tako je i sa pevačima, glumcima... Mlađim populacijama je dostupan njihov život, koji je predstavljen kao lagodan i skup i deca u to veruju. Zato su roditelji tu, da prate interesovanja svoje dece, da ih uče realnom životu i ispravnim stavovima, jer je porodica osnovni stub - zaključuje Braković.
 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smrad

pre 4 godine

Baš lepo šta im je idol neko iz Hrvatske. Ipak naša deca vole komšije

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija