• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

22.10.2019

22:19

ALEKSANDAR JAKŠIĆ, STUDENT KOJI JE OTKRIO VELIKU PREVARU: PROFESORKA Danica Popović JE PLAGIJATOR! Imam čvrste dokaze za sve!

Društvo

ALEKSANDAR JAKŠIĆ, STUDENT KOJI JE OTKRIO VELIKU PREVARU: PROFESORKA Danica Popović JE PLAGIJATOR! Imam čvrste dokaze za sve!

Podeli vest

Popovićeva je objavila dopunjeno izdanje udžbenika "Međunarodna ekonomija", u kome je plagirala prevod kolege Stojana Babića, koji je preminuo u septembru 2018. Profesorka je izbrisala svaki trag da je profesor Babić radio na knjizi

Danica Popović, profesorka na Ekonomskom fakultetu, zloupotrebila je autorska prava i u knjizi "Međunarodna ekonomija" potpuno plagirala prevod čiji je autor njen pokojni kolega Stojan Babić. Tako je sama sebi na kriminalan način pribavila veliku finansijsku korist i oštetila porodicu pokojnog profesora.

Ovo tvrdi jedan od najboljih studenta Ekonomskog fakulteta Aleksandar Jakšić. Jakšić, koji je pažnju javnosti skrenuo gostovanjem u emisiji "Hit Tvit", podneo je Etičkoj komisiji fakulteta zahtev za utvrđivanje plagijata i zloupotrebe autorskih prava protiv Popovićeve i njene asistentkinje Jelene Rašković. Zahtev je prihvaćen i pomenuta komisija je naložila Nastavno-naučnom veću da pokrene postupak utvrđivanja plagijata.

Sitne korekcije

Jakšić kaže da se profesorki Popović stavlja na teret da je sa svojom asistentkinjom prilikom objave dopunjenog izdanja udžbenika "Međunarodna ekonomija" autora Dominika Salvatorea zloupotrebila i plagirala Babićev prevod. Etička komisija utvrdila je da se do prošle godine koristio udžbenik u čijem se predgovoru navodi da je prvih 11 poglavlja preveo Babić, a preostalih deset Popovićeva.

Foto: Informer DN

Njih dvoje su bili i redaktori udžbenika. Međutim, početkom ove godine objavljeno je dopunjeno izdanje istog udžbenika, ali je Babić iz njega potpuno izbačen kao prevodilac i redaktor!?!
Da skandal bude potpun, gotovo kompletan sadržaj udžbenika ostao je identična prethodnom izdanju, uz tek male promene redosleda reči ili korišćenje sinonima, što ukazuje da je reč o plagijatu.

- Dostavio sam čvrste i utemeljene dokaze. Svi zaposleni na fakultetu bili su upoznati sa postupkom Popovićeve i zaprepašćeni su njime, ali su ćutali jer nisu hteli da se zameraju. Ja nisam mogao i hteo da ćutim... Uporedio sam oba udžbenika. Radi se o gotovo identičnim knjigama. U većini slučajeva promenjen je samo redosled reči u rečenici i korišćeni su sinonimi kao što su "međunarodna trgovina" i "međunarodna razmena", pri čemu je u nekim delovima udžbenika preklapanje između 60 i 70 odsto. Očekujem da će fakultet izreći najstrožu kaznu za gospođu Popović, a to je javna osuda i udaljavanje sa fakulteta - objašnjava Jakšić.

Profesorka Danica Popović, na drugoj strani, ističe da su optužbe za plagijat udžbenika politički obračun po udbaškim metodama.

- Student Aleksandar se čak hvalio kako je bliski rođak Bate Gašića (Bratislav, direktor BIA, prim. aut.) i da ima bliske veze sa Vučićem. Ovde je reč o odmazdi zbog optužbi koje sam iznela na račun doktorata ministra finansija Siniše Malog i ocene da je reč o plagijatu - naglašava Popovićeva, koja je u nedelju uveče bila gost emisije "Utisak nedelje" Olje Bećković.

 

 

Odgovarajući na njene optužbe, Aleksandar Jakšić kaže da nema baš nikakve veze sa direktorom BIA, niti sa predsednikom republike.

- Apsolutna je laž da sam rođak gospodina Gašića. Nemam nikakve veze sa njim. Nismo rođaci, nikada se nismo ni sreli, niti sam ikada razgovarao sa njim, baš kao što nemam nikakve veze ni sa predsednikom Vučićem... Ali kada profesorka Popović tu laž koristi kao glavni argument u odgovoru na moje potpuno dokazane optužbe, onda to mnogo govori i o meni i o njoj - kaže Jakšić.

Pare, pare, pare

Komentarišući sve ove navode, Mario Spasić iz Saveta za monitoring ocenjuje da Popovićeva po sistemu "i kuka i bije" napada svakog ko se ne uklapa u njeno političko mišljenje.

- Izgleda da je njen jedini cilj da po svaku cenu, pa makar otimala rad i delo mrtvog kolege, sebi omogući značajnu finansijsku korist. To je stvarno jadno i bedno - zaključuje Spasić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lazni Bot

pre 4 godine

Profesorka bila u Utisku nedelje objasnila sve ako ima sta da se objasnjava ovaj bio u isto vreme slucajno u Kineskom drzavnom Utisku nedelje dok Beba i DJ Žeks se igraju sa frizbijem i montiraju nam stvarnost po njihovoj želji mislim želji velikog vodje.

Ziko Pop

pre 4 godine

Sta si hteo da kazes majke ti, ajde objasni meni ovako glupom ?Nije morala nista da objasnjava, iz ociju joj se vidi da le zazov i prevarant.Zasto Becokicka nije pozval i studenta u emisiju ?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija