• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

04.11.2019

07:28

(VIDEO) UMRI MUŠKI NA MOJ ZNAK Detalji NAJBIZARNIJE ŽURKE NA BALKANU! Pila se krv Save Savanovića, jelo Pantelijino pečenje, a TORTA PROBODENA GLOGOVIM KOCEM

Društvo

(VIDEO) UMRI MUŠKI NA MOJ ZNAK Detalji NAJBIZARNIJE ŽURKE NA BALKANU! Pila se krv Save Savanovića, jelo Pantelijino pečenje, a TORTA PROBODENA GLOGOVIM KOCEM

Podeli vest

Radiša Mihailović Drnda (66), najpoznatiji srpski pogrebnik, čovek koji je sahranio i Slobodana Miloševića, organizovao slavlje za sve pogrebnike* Vrhunac proslave torta od 60 kilograma u obliku mrtvačkog sanduka, koja je probodena glogovim kocem

"Umri muški na moj znak, ne plaši se budi jak..." Uz stihove ove poznate pesme Ane Bekute, koja je nezvanična himna pogrebnicima, ali i brojne druge, u subotu je u Požarevcu održana jubilarna 10. "Grobarijada", koju je organizovao "doajen" ovog posla Radiša Mihailović Drnda (66). Na veliku proslavu, kojom je Drnda obeležio 25 godina postojanja firme i odlazak u penziju, došlo je 250 gostiju, mahom pogrebnika, iz svih krajeva Srbije, ali i iz zemalja bivše Jugoslavije, Bugarske, Rumunije, pa čak i Italije i Nemačke.

"Devičanska krv"

"Grobarska žurka", koja je trajala do duboko u noć, bila je u potpunosti tematska, pa se gostima neretko činilo da se nalaze u nekom filmu strave i užasa. Ispred restorana bile su postavljene kočije iz tridesetih godina prošlog veka, na kojima su se nekada prevozili pokojnici, ali i najnoviji pogrebni "mercedes" od 50.000 evra. Goste su sa vrata dočekivale hostese maskirane u ucveljene udovice. Umesto uobičajenih pića, pili su se kokteli "devičanska krv", "drakulin mozak", "vampirski koktel", "Sava Savanović", koji su bili pomalo bizarno ukrašeni improvizovanom krvlju.

Foto: Zoran Sinko

Na jelovniku i vampirski zubi i lobanje

Švedski sto bio je prepun bizarnih poslastica, pa su gosti mogli da se posluže slatkišima u obliku lobanja i vampirskih zuba ili čipsom koji je ličio na krila šišmiša. Takođe, posetiocima su se delili i suveniri u obliku sanduka, privesci za ključeve, upaljači i olovke.

Na meniju su bila jela koja su nosila imena junaka iz kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", pa je tako gostima prvo služeno "Đenkino predjelo", zatim "Mirkova čorba", a potom su se ređali "Pantelijino pečenje", "roštilj Bilija Pitona" i "Aksentijeva salata"... Na kraju gozbe izneta je "Kristinina torta", teška neverovatnih 60 kilograma, koja je bila u obliku mrtvačkog sanduka.

Gosti su sve vreme igrali i pevali uz muziku, a omiljene numere pogrebnika bile su "Grobarsko kolo" i "Umri muški", uz koje su kitili muziku najvećim dinarskim i deviznim apoenima.

U jednom trenutku odlično raspoloženi domaćin Mihailović, koji je postao nadaleko poznat po prenosu posmrtnih ostataka bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, emotivnim govorom oprostio se od svog zanimanja, a potom je uručio ključeve firme svom sinu Milanu. Nakon toga je glogov kolac zario u tortu u obliku mrtvačkog sanduka, a onda ju je uručio pogrebniku iz Niša Ivanu Stanisavljeviću, domaćinu naredne svetkovine.

Pao u nesvest

Najzanimljivija Drndina priča je kada je jednog prijatelja povezao pogrebnim kolima.
- On je sedeo pozadi u delu gde se inače nalaze pokojnici u sanduku. Stali smo na pumpu da sipamo gorivo i on je samo u jednom trenutku ustao i počeo da kuca na prozor i viče pumpadžiji "da li imaš nafte?" Kada ga je jadan čovek video, prestrašio se i pao u nesvest. Posle toga je otišao na bolovanje - priseća se Mihailović.

Foto: Zoran Sinko

Drndu nasledio sin

- Izgradio sam firmu koja ne posluje samo u zemlji već i na evropskom i svetskom nivou. Sahranio sam više od 10.000 ljudi, što je jedan omanji grad i lično prešao oko 5.000.000 kilometara vozeći pokojnike iz svih delova Evrope. Sada je došlo vreme da se povučem i prepustim sve svom sinu Milanu, koji se odlično snalazi u ovom poslu, a ja ću malo da putujem i da se odmaram - rekao je Drnda.

Foto: Zoran Sinko

Odlično raspoloženje nisu krili ni gosti ove, u najmanju ruku, bizarne proslave. Nikolaj iz Plovdiva, vlasnik najveće pogrebne firme u Bugarskoj, rekao je za Informer da dolazi na svaku "Grobarijadu" i da se uvek odlično provede.

Ogovarala pokojnika

- Svi me pamte po tome što sam vozio telo Slobodana Miloševića, što je najveće dostignuće u mojoj karijeri. Bilo je i mnogih drugih iskustava i anegdota. Kada sam tek počeo da vozim pokojnike, učinilo mi se da vidim oči u retrovizoru i na smrt sam se preplašio. Takođe, jednom sam vozio pokojnika, a napred je sedela njegova žena. Od Beča do granice sa Mađarskom je neprestano ridala i plakala. Potom se smirila i kroz celu Mađarsku i dobar deo Srbije mi ogovarala svog muža, kako je bio najgori na svetu, kako je pio i tukao je. Kada smo stigli u Požarevac u porodičnu kuću, izašla je pred rodbinu i onesvestila se, navodno od tuge.

- Radimo mnogo težak posao i moramo malo i da se opustimo i proveselimo. Dolazim već deset godina i svaki put mi bude vrhunski. Ovo je najbolja žurka na svetu i nikada je neću propuštati. Nemam problem što je onako malo bizarno. U odnosu na ono sto mi viđamo svaki dan, ovo je smešno i zabavno - rekao nam je vidno raspoloženi Bugarin.

Foto: Zoran Sinko

Najluđi zahtev

Radiša Mihailović nam je ispričao i najluđi zahtev ožalošćene porodice koji je imao.
- To je bila porodica jednog Roma iz Beča. Familija je sanduk sa telom napunila do vrha nakitom i novcem i čak mu stavila uključen mobilni telefon. Ono što svakako mogu da potvrdim jeste da je smrt sigurno najsigurniji posao - uz osmeh nam je rekao Drnda.

Najkreativniji poklon domaćinu, flašu kvalitetnog vina zapakovanu u mrtvački sanduk, doneo je predstavnik jedne lozničke pogrebničke firme.

- Drnda je legenda ovog posla i zaslužuje najbolji poklon. Dugo sam smišljao i mislim da mi je ideja dobra. Ovo mi je prva "Grobarijada" i od svih sam čuo da je vrhunski provod - kaže ovaj pogrebnik.

Foto: Zoran Sinko

Najluđi zahtev

Pre početka slavlja Radiša Mihajlović Drnda nas je dočekao u svojoj pogrebničkoj radnji i ispričao nam kako je počeo da se bavi ovim poslom, kao i neke anegdote iz svoje 25 godina duge karijere.
- Na ideju da postanem pogrebnik došao sam početkom devedesetih, kada sam dobio posao u železnici. Jedan kolega iznenada je umro i shvatio sam koliko ima problema da telo iz inostranstva dođe u matičnu zemlju. Posle sam video da to gotovo niko ne radi u Srbiji. Od 1992. godine vozio sam pokojnike za druge pogrebnike i kupio znanje, da bih 1994. godine otvorio svoju pogrebničku radnju u Kučevu, odakle sam rodom. Imao sam koncept drugačiji od svih drugih iz dva bitna razloga. Prvi je taj što sam ispunjavao svaku želju porodice pokojnika, a drugi jer nikada nisam pitao da li neko ima novac. Sahrana mora da se obavi, a za pare ćemo posle da se dogovorimo. Zbog toga sam jako brzo dobio veliki broj mušterija iz svih krajeva Srbije i inostranstva - kaže Drnda i dodaje:
- Prvo sam pokojnike vozio sam, kasnije sam, kako se firma razvijala, zapošljavao i radnike, a sada imam vozni park od 25 najnovijih "mercedesa". Uprkos svemu tome, ja sam do pre pet godina zajedno sa mojim radnicima vozio tela pokojnika. Za ovih 25 godina rada sahranio sam više od 10.000 ljudi, što je jedan omanji grad i prešao sam oko pet miliona kilometra vozeći mrtvake.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 4 godine

Koja Noć veštica, dekadentni zapad je za nas mala beba.

Srba masni

pre 4 godine

a onda vam je problem noc vestica .. bas da vidim da li ce se oglasiti Srpska Pravoslavna Crkva ..

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija