• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

07.11.2019

08:25

35 TONA POKVARENE HRANE Inspektori SPREČILI TROVANJE GRAĐANA, evo koje vrste NAMIRNICA SU NAJVIŠE NEISPRAVNE

Društvo

35 TONA POKVARENE HRANE Inspektori SPREČILI TROVANJE GRAĐANA, evo koje vrste NAMIRNICA SU NAJVIŠE NEISPRAVNE

Podeli vest

Inspektori su sa rafova sklonili i velike količine mleka, jaja, testenina, brašna, ulja, ali i alkoholnih i bezalkoholnih pića kojima je istekao rok ili su mikrobiološki neispravni

Veterinarska inspekcija sprečila je trovanje građana jer je u prvih osam meseci ove godine zaplenila i uništila neverovatnih 34,5 tona hrane životinjskog porekla, od toga samo mesa 28,5 tona.

Inspektori su sa rafova sklonili i velike količine mleka, jaja, testenina, brašna, ulja, ali i alkoholnih i bezalkoholnih pića (pogledajte tabelu).

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je neupotrebljiva hrana nađena u više mesara, samoposluga, prodavnica delikatesa, ribarnica, pijaca, ugostiteljskih i objekata brze hrane, kao i na drugim mestima gde se prodaju životne namirnice.

Brašno i ulje na listi

- Pored mesa i prerađevina, uništeno je 470 kilograma ribe i proizvoda od ribe, 86.707 komada jaja, 22 kilograma meda i 2.805 kilograma ostale hrane životinjskog porekla. Razlog povlačenja hrane je najčešće istek roka trajanja proizvoda i manjkavosti u obradi i njihovom čuvanju, ali i mikrobiološka neispravnost - napominju u ministarstvu i dodaju:

- U istom periodu, poljoprivredni inspektori su sa rafova sklonili čak 896 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla. Zbog nedostatka analiza na bezbednost hrane i neodgovarajuće deklaracije iz prodaje se najviše povlačilo brašno, testenine, zamrznuto povrće, ulje, margarin i čaj. Takođe, zbog neodgovarajuće deklaracije ili isteklog roka povučeno je iz prodaje i 41.512 litara alkohola i alkoholnog pića i 2.955 litara bezalkoholnog pića.


7.000 DECE U SRBIJI VEČ DUBOKO OGREZLO U KRIMINAL! Policija hitno traži rešenje, svaki peti NEMA NI 14 GODINA!

Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da je bajata i bakteriološki neispravna hrana veoma opasna po zdravlje ljudi, a marljivim radom inspekcije sprečeno je trovanje građana. Nažalost, napominju oni, jedan deo problematičnih namirnica sigurno je našao put do potrošača.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ističe da postoji velika mogućnost da inspektori nisu pronašli svu problematičnu hranu.

Oprezno sa hranom

- Gotovo sigurno su se na našim trpezama našle namirnice koje ne bismo smeli da jedemo! Najgore od svega je to što građani ne znaju u kojim prodavnicama su otkrivene nepravilnosti. Preko je potrebno da inspekcija iznese u javnost imena trgovaca koji prodaju bajatu i pokvarenu hranu. Samo tako će građani znati koje prodavnice da zaobilaze u širokom luku, a na taj način će se nesavesnim trgovcima drastično smanjiti prihod i biće adekvatno kažnjeni za ono što su učinili. Treba izdvojiti veća sredstva iz budžeta kako bi inspekcija češće "češljala" markete, pijace, mesare i druge objekte gde se prodaje hrana - smatra Papović.

Infektolog dr Žarko Ranković ističe da je inspekcija uradila odličan posao i da kontrole treba da budu još češće kako bi se izbegla masovna trovanja.
- Kod namirnica kojima je istekao rok trajanja postoji realna mogućnost da se razviju patogene bakterije koje mogu dovesti do razvoja crevnih infekcija. S obzirom da hranu uglavnom jede cela porodica, u ovakvim situacijama nisu retke porodične epidemije, čak ni epidemije sa većim brojem obolelih. Kod jaja se najčešće javlja "salmonela", dok je meso verovatno bilo kontaminirano nehigijenskim rukovanjem. Mleko i sir su takođe jako podložni kvarenju i nikako se ne smeju konzumirati posle isteka roka trajanja - kaže dr Ranković.

Foto: Informer


 






 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoki

pre 4 godine

Koliko su ti " uvoznici " i carinici dobili para ispod stola za to da uvezu i prodavaju otrovne i pokvarene namirnice u Srbiju ??? Interesantno je da jos niko nije zavrsio ni na sudu ni u zatvoru . Znaci , nasim zivotima upravlja ko hoce ,

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija