• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.11.2019

15:14

LONČAR: Srbija najbolja u regionu u pogledu vakcinacije!

Društvo

LONČAR: Srbija najbolja u regionu u pogledu vakcinacije!

Podeli vest

Ove godine Srbija je nabavila 300 hiljada najsavremenijih četvorovalentnih vakcina, i skoro sve su u rekordnom roku iskorišćene. Nove doze poručene, stižu uskoro izjavio je za Informer ministar zdravlja Zlatibor Lončar

 

Iako smo, ističe Lončar, pre samo nekoliko godina kao društvo bili u velikim problemima, zbog nedovoljnog broja vakcinisanih građana, usled čega smo pretrpeli i epidemiju malih boginja, odlučnim merama i aktivnostima Ministarstva zdravlja Srbija danas postaje lider u regionu u pogledu imunizacije građana. Ove godine nabavljeno je 300 hiljada, 50 hiljada više nego lani.

Prvi put ove godine Ministarstvo zdravlja obezbedilo je najsavremenije četvorovalentne vakcine, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa. Vakcine su poručene i stigle na vreme, pred početak sezone gripa, blagovremeno su distribuirane domovima zdravlja i sve su već razgrabljene.

Kod naših komšija, širom regiona, nije takvo stanje. Primera radi, u Severnoj Makedoniji tamošnji zvaničnici najavljuju početak vakcinacije za danas, i navode da su nabavili 28.000 doza vakcine. Za nešto malo više od 2 miliona stanovnika koliko ima Makedonija. Dakle, Severna Makedonija je nabavila  11 puta manje doza vakcine od Srbije, koja je za približno sedam miliona stanovnika nabavila 300 hiljada doza. Dakle Makedonci su nabavili značajno manji broj vakcina  po glavi stanovnika od nas, jer je i interesovanje manje.

Ministar zdravlja ističe da naša zemlja prvi put, jedina u regionu, ima sve količine vakcine protiv gripa u predviđeno vreme, navodeći pri tome da je procenat vakcinacije veći nego ranije.

- Ministarstvo zdravlja učinilo je sve da građani razumeju i prihvate značaj vakcinacije. Imali smo 300.000 vakcina ostali smo na 9.000 vakcina. U narednih nedelju dana ili dve nedelje stižu nove, dodatne količine i biće ih u svim domovima zdravlja . Moram samo da istaknem da Ovakav odziv na vakcinaciju raduje, jer pokazuje da je stepen javne svesti o značaju imunizacije značajno porastao u našem društvu - rekao je Lončar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slobodan

pre 4 godine

Odavno je poznato da se vakcinama smanjuje broj ljudi na planeti, potražite pojam "Eugenika"

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17