• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

23.11.2019

20:36 >> 20:34

SRBIJO, UZBUNA! SVAKO TREĆE DETE RAZMIŠLJA O SAMOUBISTVU, na internetu traže kako da to učine! ŠOK ISTRAŽIVANJE

Društvo

SRBIJO, UZBUNA! SVAKO TREĆE DETE RAZMIŠLJA O SAMOUBISTVU, na internetu traže kako da to učine! ŠOK ISTRAŽIVANJE

Podeli vest

Svako treće dete u Srbiji pomislilo je da se ubije, a na internetu je tražilo načine kako da to učini, zabrinjavajući su podaci Unicefa

U njihovom istraživanju "Deca Evrope na internetu" učestvovalo je 1.150 đaka iz naše zemlje uzrasta od 9 do 17 godina. Čak 31 odsto njih reklo je da je na internetu pretraživalo načine na koje sve može da se počini samoubistvo.

Koliko je situacija opasna govori i to što svake godine u Srbiji sebi oduzme život više od 10 dece, a samo tokom 2018. ubilo se čak 12 tinejdžera.

Strašno

Čak 31 odsto dece na internetu gledalo načine na koje može da se počini samoubistvo

Ćute o problemima

Stručnjaci tvrde da decu na očajničku odluku da na sebe dignu ruku nateraju problemi u porodici, neuzvraćene ljubavi, vršnjačko nasilje ili loš uspeh u školi.
V. d. direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić ističe da je na internetu sve lako dostupno, ali sama činjenica da se raspituju o samoubistvu veoma je opasna.

VELIKA PROMENA OD NOVE GODINE! Veća naknada države za prvo dete, a za DRUGO JOŠ VIŠE!

- Ako neko dete pomisli da počini samoubistvo obično trpi vršnjačko nasilje ili diskriminaciju od strane svojih vršnjaka, ali veoma često ima i probleme s roditeljima. Mladi ne umeju da se nose niti bore sa svim tim problemima i nažalost stopa samoubistva u ovoj populaciji raste. Zbog toga smo mi u našoj klinici ove godine otvorili "čet rum" gde mladi mogu da razgovaraju sa stručnjacima o svim svojim tegobama i životnim dilemama koje ih muče. Roditelji naravno treba da prate svoju decu, kako se ponašaju, šta i zašto pretražuju po internetu - kaže ona.

Dečiji psiholog Biljana Lajević upozorava da su podaci istraživanja zastrašujući.

- Zaista je zabrinjavajuće da deca razmišljaju i čitaju na raznim portalima kako bi mogli da izvrše samoubistvo. Tinejdžeri su inače radoznali i skloni tome da istražuju sve što ih zanima, ali za ovakve stvari treba da se zabrinemo. Za ovaj uzrast razloga koji ih navode na samoubistvo ima puno, od čestih svađa u kući, preko toga da ih roditelji ne razumeju, loših ocena, pa sve do ljubavnih jada. Ipak, to su samo okidači, ali pravi uzroci zbog kojih deca pomišljaju na suicid daleko su ozbiljniji. Roditelji moraju da znaju šta njihova deca rade, šta im prolazi kroz glavu i da razgovaraju sa njima o svemu - kaže Lajevićeva.

Virtuelni svet

Stručnjak za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev napominje da zabrinjava to što autodestruktivno ponašanje mladih i stopa samoubistava beleže rast poslednjih godina.

Foto: informer.rs

- Tinejdžeri su jako osetljiva kategorija, a društvene mreže sa svojim "lažnim sjajem" i prikazivanjem materijalističkih, nerealnih vrednosti kao ideala kojima treba težiti mogu izazvati osećaj niže vrednosti. Nažalost, mladima je danas virtuelni svet veoma bitan, broj lajkova i pratilaca donosi viši status u društvu, a svetska istraživanja pokazuju da društvene mreže mogu da probude depresiju i osećaj niže vrednosti. Osećaj nemoći, depresije i nelagode može da se leči uz stručan rad, ali mladi ne smeju da ćute ni da se stide, već treba da se obrate za pomoć roditelju, nastavniku, školskom psihologu - kaže Joneva.

Čak 61 odsto devojčica želi da bude anoreksično!

Unicefovo istraživanje pokazalo je i da je 38 odsto dece na internetu tražilo načine da se postane bulimičan ili anoreksičan. Da stvar bude gora, čak 61 odsto devojčica uzrasta od 15 do 17 godina istraživalo je na internetu te opasne bolesti.
Psiholog Aleksandra Janković ističe da zabrinjava podatak da se devojčice toliko raspituju o ovim opasnim bolestima.
- U današnje vreme na svakom TV kanalu imamo "poplavu" anoreksičnih manekenki, pevačica i glumica na koje se devojčice ugledaju i žele da izgledaju baš kao one. Takođe, vršnjaci umeju da budu surovi i da se podsmevaju drugaricama iz odeljenja govoreći im da su debele iako nisu. Onda one guglaju kako da smršaju, a ne shvataju koliko su ta oboljenja opasna - kaže ona.


 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 4 godine

Што се чудите...? Зар им је лепо...? Зар имају...?

jova

pre 4 godine

Zašto omladina traži način na samoubistvo,zato što su njihovi Roditelji Bibliski nepismeni ne poznaju Boga,i kao takvi, i njihova djeca ostaju Bibliski nepismeni, a kada si bibliski nepismen onda se na tebe kače demoni i oni teraju omladinu a i starije na samoubistvo i u smrt,a da proučavaš Bibliju pred djecom i da oni učestvuju u proučavanju i to slušaju,i što piše u bibliji to čini, što nepiše to ne čini, i tako uči djecu,i taj problem će nestati,đavo je lukav,na đavolskim igricama imaš samo ubijanje,šta očekuješ od deteta da ubija i bude ubijen.Ali mnoge roditelje i narod je sramota da proučava Bibliju zakon Božji,pa kada vas je sramota ostaćete bez dece jer vi to želite.

Lala iz Banata

pre 4 godine

Што се томе чудите...? Свако јутро размишљам да ли да се умијем или... - убијем...?

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija