• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas/Informer

13.12.2019

21:07

(VIDEO) SRBIJA HELIKPOTERIMA MOŽE POSLATI BATALJON SPECIJALACA ZA PRVI UDAR! Zbog ovog su besni NATO i Ameri i prete nam sankcijama!

Društvo

(VIDEO) SRBIJA HELIKPOTERIMA MOŽE POSLATI BATALJON SPECIJALACA ZA PRVI UDAR! Zbog ovog su besni NATO i Ameri i prete nam sankcijama!

Podeli vest

Poslednje nabavke Vojske Srbije kada su u pitanju letelice vertikalnog transporta usmerene su na njihovu višenamensku ulogu. Nabavljene letelice će pored desantno-transportnih sposobnosti imati i klasičnu jurišnu funkciju. Jedna od osnovnih letelica koji će da služe u transportno-desantne svrhe su helikopteri Mi-17.

Tačnije, oni će zahvaljujući svojoj velikoj vatrenoj moći imati mogućnost da prethodno "rasčiste" teren u cilju podrške specijalnim desantnim snagama, piše portal Bog Rata.

U skladu sa sredstvima sa kojima raspolaže srpsko Ministarstvo odbrane, išlo se na nabavku polivalentih borbenih letelica koje se mogu upotrebiti za širi spektar zadataka. Naravno, s obzirom na limitirana novčana sredstva sa kojim Republika Srbija raspolaže, ovaj posao se mogao ostvariti zahvaljujući "rekordnim popustima" koje je prilikom nabavke obezbedila Ruska Federacija.

JOŠ DEVET DRŽAVA EU STALO UZ MAKRONOV PLAN ZA SRBIJU ZAPADNI BALKAN: Aman, ostavite nas na miru, SRBIJA ĆE ODLUČITI HOĆE LI SA VAMA ILI NE!

Prema rečima pomoćnika srpskom ministra odbrane zaduženog za materijalne resurse, dr Nenada Miloradovića, prikazani hekikopterski park Vojske Srbije koji se pre neki dan mogao videti na aerodromu Batajnica, može da desantira oko 280 vojnika sa punom borbenom opremom.

- Sa sposobnostima helikoptera koji se inače nalaze u upotrebi Vojske Srbije taj broj raste na 370 ljudi. To praktično znači, da mi možemo na bilo koju tačku naše teritorije u jednom naletu da prebacimo formaciju ranga bataljona, iz sastava Specijalne brigade - rekao je tom prilikom Miloradović.

Novi helikopteri su pored transportne uloge osposobljeni da samostalno ili u grupi izvode udare na različite tipove zemljaskih ciljeva. Oni mogu prethodno da "rasčiste" prostoriju na kojoj se izvodi desant specijalnih snaga, zatim po potrebi da produže svoja jurišna dejstva u cilju vatrene podrške desantiranim snagama itd.

SRBIJA (NE)TREBA DA SE RADUJE POBEDI DŽONSONA, ON ĆE SRUŠITI RASHODOVANU EU! Beograd pred nikad većim izazovom!

Jedna od osnovnih letelica koji će da služe u transportno-desantne svrhe su helikopteri Mi-17. Pored ovog helikoptera, i druga dva nabavljena modela H145 i Mi-35M takođe imaju sposobnost transporta ljudstva. Međutim, u ovakvim operacijama Mi-35M će najverovatnije preuzeti funkciju obezbeđenja neposrednog rejona desantne osnovnice u cilju nesmetanog sletanja i iskcavanja specijalnih snaga, kao i za njihovu vatrenu podršku prilikom realizicije osnovnih zadataka. Specijalcima će vatrenu podršku davati i helikopteri Mi-17V-5 koji takođe na svojim nosačima mogu da ponesu i do 80 nevođenih raketnih zrna S-8 , kao i specijalne gondole sa topovima GŠ-23.

Brutalna sila iz vazduha

Foto: Insajder/Tanjug

Mi-17V-5 predstavlja savremeni višenamenski vojno-transportni helikopter namenjen prevozu ljudstva, a takođe i tereta. On to može da izvodi  kako u prostoru unutar kabine tako i na spoljnim nosačima. Pored toga ovaj helikopter može da se primeni i u klasičnim borbenim misijama, jer je osposobljen da nosi i ubojna sredstva. Letelicom upravljaju 3 člana posade. Njegova ukupna nosivost iznosi i do 4,500 kg tereta. Uobičajeno transportuje do 24 vojnika sa punom ratnom opremom. Takođe, u operacijama evakuacije ranjenika na nosilima, može da primi do 12 teško povređenih vojnika.
Pogonska grupa se sastoji iz dva turbo-elisna motora Klimov VK-2500 koji generišu izlaznu snagu od 2700ks. Ovi motori obezbeđuju da helikopter pod punim teretom dostigne brzinu od 262 km/č. Kapacitet rezervoara i ekonomičnost motora omogućavaju helikopteru praktični dolet i do 700km.
Ovi helikopteri se nalaze u naoružanju 890. mešovite eskadrile "Pegazi", koja se nalazi u sastavu 204.vazduhoplovne baze koja je bazirana na aerodromu Batajnica. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
LakiUrosch

pre 4 godine

Evo Amerima i NATO-u se tresu gace.......!!

Nebojša

pre 4 godine

Za prvi udar? Gluposti! Vi još živite u devedesetim godinama. Niste naučili lekciju!

usaf

pre 4 godine

Samo ste "zaboravili" kamo ce to Srbija izvrsiti prvi udar?

Ivi

pre 4 godine

Mi-35 moze poneti 12 vojnika Mi-17 moze 25-30, tesko ce se ceo bataljon preneti u jednom letu sa flotom koju poseduje Vojska Srbije, mizda u 8-10 letova svakog helikoptera, gubitke od PVO ne racunam, a normalno da ce imati oborenih i ostecenih helikoptera

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija