• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.12.2019

13:40

PREVARA ZVANA ORGANSKA HRANA! Naši stručnjaci ispitali proizvode sa beogradskih pijaca i rezultati će vas iznenaditi

Društvo

PREVARA ZVANA ORGANSKA HRANA! Naši stručnjaci ispitali proizvode sa beogradskih pijaca i rezultati će vas iznenaditi

Podeli vest

Rezultati ispitivanja hemijskog sastava istog povrća sa beogradskih pijaca gajenog na organski i na klasičan način pokazali su da razlike u kvalitetu nema.

Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta uradio je ispitivanje hemijskog sastava 11 vrsta povrća i šampinjona sa tri beogradske pijace, one sa organskom hranom, i dve zelene tržnice. Analiza je pokazala da povrće gajeno na organski način nije boljeg kvaliteta u pogledu nutritivno značajnih elemenata od onih dobijenih konvencionalnom proizvodnjom.

20 DANA VEČERALA JE SAMO PEČENU BUNDEVU, rezultati su je ODUŠEVILI!

Profesorka sa Instituta Jelena Popović Đorđević kaže da su rezultati ukazali na to da se proizvodi sa organske pijace nisu mnogo razlikovali po ispitivanim parametrima, osim što su imali više kalijuma.

- Analiziran je 21 esencijalni, toksični i potencijalno toksični element u uzorcima 12 namirnica sa tri pijace i najvažnije je da većina toksičnih elemenata uopšte nije detektovana u povrću i šampinjonima. Prema pravilniku koji važi u našoj zemlji, prisustvo olova i kadmijuma bilo je ispod nivoa maksimalno dozvoljenih koncentracija - precizirala je Jelena Popović Đorđević.

Dr Jagoda Jorga koja je supspecijalista za ishranu kaže da je nisu iznenadili ovakvi rezultati istraživanja.

- Priča o čistoj organskoj proizvodnji je jako pogrešno tumačena. Apsolutno je netačno da se u organskoj proizvodnji ne koristi ništa od raznih hemijskih sredstava. Postoji spisak dozvoljenih i mera i sredstava. Taj zakon sam detaljno čitala, pravili su ga odlični stručnjaci iz Novog Sada i on ne predviđa da to bude, što bi se reklo, sterilna hrana - napominje Jorga.

KAKO DA SE OPORAVITE POSLE PREJEDANJA? Lakše se vari uz kim i bananu!

Foto: Shutterstock

Hemija je svuda, bitna je kontrola

Ona napominje da kontrole agrotehničkih mera u svetu, odnosno u zemljama u kojima se primenjuju, odavno podrazumevaju kontrolu svih herbicida i pesticida koji su u ograničenom obimu neophodni za gajenje zdravih poljoprivrednih proizvoda.

Organska proizvodnja je velika marketinška priča, a nije velika stručna priča. Nikada nijednim preporukama na svetu niko nije napisao da ljudi, da bi se hranili kako treba, treba da koriste isključivo organski gajene proizvode - kategorična je Jagoda Jorga.

Ona zato smatra da je jako dobro da se objavljuju takvi podaci, da je red da se ljudi upoznaju sa tim, pa neka se opredeljuju na osnovu njih. Pri tome je, kako kaže, jako važno da ozbiljna država, kako bi zaštitila zdravlje ljudi, stalno kontroliše kvalitet sve hrane koja postoji na tržištu, bila ona organska ili klasično uzgajana.

Prema oceni Jagode Jorge, od hemijskih materija kojima se biljke tretiraju mnogo je veći problem prekomerni unos čak i onog što je jako kvalitetno, a posebno šećera, masnoća i soli.

- To je ono što odslikava problem ishrane savremenog čoveka, a to je prekomerni unos različitih stvari i naravno imamo problem prekomernog unosa hrane lošeg kvaliteta. Ne u smislu hemijske zagađenosti, nego u smislu siromašnog nutritivnog sastava, kakva je, na primer, većina grickalica - kaže Jorga.

Foto: Shutterstock

Takvim proizvodima lošeg nutritivnog sastava i niske cene, a dobrog ukusa, da li zbog toga što je začinjeno, ljuto, slano, pikantno ili slatko, podstiče se njihovo prekomerno unošenje sa idejom — prodati što više. Zato Jorga napominje da je, kada je hrana u pitanju, veći problem u prerađivačkoj sferi, nego u primarnoj proizvodnji.

I u svetu isti zaključak

Analiza našeg Poljoprivrednog fakulteta praktično je samo potvrdila ono do čega su došli istraživači sa američkog Stanford univerziteta, koji su još 2012. godine zaključili da nema značajne razlike između organske i konvencionalne hrane u sadržaju hranljivih materija ili uticaja na zdravlje.

Pre Stanforda takve rezultate je dobila i britanska Agencije za standard hrane.

Neki veruju da je organska hrana uvek zdravija i hranljivija. Bili smo pomalo iznenađeni kada smo uvideli da to nije tako. Ne postoji velika razlika između organske i konvencionalne hrane, ako ste odrasla osoba i donosite odluke o hrani isključivo na osnovu efekata po zdravlje - rekla je jedna od autorki istraživanja urađenog još pre deset godina, doktorka Kristal Smit Spangler.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirko

pre 4 godine

Glupost, naravno da postoji ali u drugim zemljama priznaju da se deca hrane pesticidima i insekticidima, a u Srbiji ne.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija