• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.12.2019

19:25

PEČENJE NA SVETOG NIKOLU?! MNOGI SU U ZABLUDI DA LI MORA TRPEZA DA BUDE POSNA ZA OVAJ PRAZNIK - SPC nema dilemu!

Društvo

PEČENJE NA SVETOG NIKOLU?! MNOGI SU U ZABLUDI DA LI MORA TRPEZA DA BUDE POSNA ZA OVAJ PRAZNIK - SPC nema dilemu!

Podeli vest

Nemojte zaboraviti da u vašim domovima, okupljeni zajedno oko stola otpevate ovaj tropar. Ako vi ne slavite slavu, onda smo sigurni da idete kod nekoga ko slavi Svetog Nikolu...

Tropar je kratka crkvena molitvena pesma, koja sadrži suštinu praznika za koji je napisana i kojom se proslavlja sveti. Tako postoji i tropar posvećen svetom Nikoli Čudotvorcu.

HARIS DŽINOVIĆ OCENJUJE TVOJE PEVANJE! Pošalji nam klip kako PEVAŠ NJEGOVU OMILJENU PESMU i prisustvuj koncertu u Sava Centru!

Osim na bogosluženju, pre rezanja slavskog kolača peva se tropar posvećen svetitelju i očita se njemu posvećena molitva. Zato nemojte zaboraviti da u vašim domovima, okupljeni zajedno oko stola, otpevate ovaj tropar i zahvalite svetom Nikoli što vas je udostojio slavljenja njegovog imena u zdravlju i na okupu. Evo kako to da uradite:

SUTRA JE NIKOLJDAN! Zovu ga i vodena slava, vratio je vid Stefanu Dečanskom, A OVO NE BISTE TREBALO DA RADITE NA OVAJ VELIKI PRAZNIK

- Pravilo vjeri, i obraz krotosti,vozderžanija učitelja javi tja stadu tvojemu,jaže veščej istina: sego radi stjažal jesi smirenijem visokaja,niščetoju bogatija, svjaščenonačalniče Nikolaje, moli Hrista Boga, spastisja dušam našim. Amin.

Prevod tropara na srpski glasi ovako:

- Kao pravilo vere i primer krotkosti, pokaza te stadu tvojemu istina stvari. Radi toga stekao si smirenjem visinu i siromaštvom bogatstvo, oče arhijereju Nikolaje, moli Hrista Boga da se spasu duše naše. Amin. 

Poslušajte kako zvuči:

Dan kad se slavi Sveti Nikola je dan kad se pojede najviše ribe u celoj Srbiji. Pošto ova, jedna od najmasovnijih krsnih slava, pada u vreme Božićnog posta domaćini se uglavnom drže tradicije pa na trpezi nema ni jagnjića, ni prasića već su tu specijaliteti druge vrste.

Nakon što se pazari riba, na red dolaze i ostale slavske đakonije, a vredne domaćice opasale su kecelje i vrše završene pripreme kako bi sa što pogatijom trpezom dečekale goste.

Prodavci kažu da oni koji slave ništa ne prepuštaju slučaju i da su već nekoliko dana pre slave kupili sve što im je potrebno.

- Retko ko “goji prase uoči Božića” što se kaže. Znaju da je potražnja velika i zato dođu i deset dana ranije. Pojednici kupuju od 20, pa čak i do 80 kilograma ribe da bi proslavili Svetog Nikolu. Međutim, velika potražnja ne utiče na cenu koja je ista tokom cele godine - kaže Slavica.

Posna ili mrsna trpeza

Krsna slava je tradicija koja srpski narod razlikuje od ostalih pravoslavaca. Iako postoji crkveni protokol kako bi ona trebalo da se obeležava, način proslavljanja se ipak razlikuje od domaćinstva do domaćinstva. Razlike su primetne u mnogo čemu: od broja gostiju, preko sprovođenja običaja i odluke da li se hrana priprema ili naručuje, pa sve do toga da li za slave koje padaju u vreme posta spremaju posnu ili mrsnu trpezu. Ova poslednja stavka predstavlja i najveći kamen spoticanja među ispitanicima, zbog koje su u stanju i da se posvađaju.

Običaji nalažu da domaćin priredi posnu trpezu, no često ljudi ne slede ovakvu smernicu.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nema dileme - Sveti Nikola je posna slava! Ne treba posebno napominjati da ova slava pada u vreme Božićnog posta, zbog čega takođe nema dileme da li je posna ili mrsna.

Anketa

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 4 godine

Na svim slavama u vremenu posta se sluzi isklucivo postna hrana. A vi sto pecete jagnjice I prasice za svoju postnu slavu, nemojte ni paliti slavsku svecu, ni slavski kolac ni zito pa ni crno vino. Nazalost Sveti Nikola a mnoge druge svetinje su postale razlog da se najedemo pecenja, napijemo kao zivotinje a ponekada I pijani potucemo. Sva postovanja porodicama koja postuju i slave svoju slavu Sa iskrenom verom

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija