• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Espreso

20.12.2019

12:23

NISMO NI SVESNI KOLIKI GREH PRAVIMO! Znate li šta sa svećom i žitom posle slave

Društvo

NISMO NI SVESNI KOLIKI GREH PRAVIMO! Znate li šta sa svećom i žitom posle slave

Podeli vest

Jedna od glavnih odlika pravoslavlja je svakako krsna slava, a tri osnovne stvari koje pripremamo za taj dan su sveća, žito i slavski kolač.

Postoji mnogo običaja vezanih za način spremanja slave, ali ono što često čujemo je polemika među ljudima šta se nakon slave radi sa svećom i slavskim žitom. Jedni tvrde da se i drugi dan slave pali sveća, a gosti se žitom služe sve dok se ne pojede.

Drugi zastupaju mišljenje da se nakon slave služi samo žito, ali se ne pali sveća, dok treći smatraju da su žito i sveća "rezervisani" isključivo za dan sveca kog obeležavamo. Sveća i njena svetlost simbolizuju svetlost Hristove nauke. Sveća gori celog dana na dan slave, a kada želimo da je ugasimo to činimo sa slavskim vinom, a prethodno se prekrstimo.

Foto: printscreen

Ipak, prema propovedanjima sveštenika, slavska sveća, koja je uglavnom dosta velika i ne dogori na sam dan slave, kada se ugasi stavlja se pred ikonu ili na neko drugo mesto u kući. Običaj je da tu stoji do sledeće godine, a pali se prilikom zajedničkih porodičnih molitvi.

Ako i dan nakon slave imate goste valjalo bi da se pomolite Bogu i upalite sveću.

Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, ali prvenstveno za pokoj duša svih predaka u tom domu. Vernici treba da znaju da se žito služi za duše upokojenih predaka.

Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod. Žito se služi gostima i ukućanima dok se ne pojede, jer je greh da se baci.

SRPSKA POSLA! MAJA je prijavila na poslu da SLAVI SVETOG NIKOLU, a na ZAHTEV NJENE ŠEFICE I POPOVI SU POČELI DA SE KRSTE

Zovu ga i vodena slava, vratio je vid Stefanu Dečanskom, A OVO NE BISTE TREBALO DA RADITE NA OVAJ VELIKI PRAZNIK


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sretna slava

pre 4 godine

Sto bi rekli nevernici - HVALA BOGU (...) TE NISAM VERNIK! Ko ce da pomamti sve te "obavezno se mora" i "nikako se ne sme"?

Marcco

pre 4 godine

Pa kod nas je opšte poznato sa smo pametniji od doktora, direktora, nastavnika i profesora... pa i od sveštenika! Što bih pitao sveštenika kad ja znam bolje. A oni i koji ga pitaju pa dobiju odgovor koji je suprotan od njihovog "običaja" koji je smislio neki pijani predak, posavetovan lokalnom vračarom, skloni su da proglase sveštenika neznalicom. Takvi smo... pola nas još nije izašlo iz mnogoboštva i predhrisčanskih običaja i vradžbina.

srdjan

pre 4 godine

Plasite samo narod.U Pavoslavlju ne postoji pomodarstvo,jer cudni su putevi Gospodnji,odnosno kakvim ces putem pronaci put do Boga. Nikakva nije greska,svećese cuvaju ili koriste razne potrebstine po kuci,kad nestane struja ili za jos neku slavu ako domacin slavi vise slava godisnje,samo promeni slicicu na sveci,ili se odnese u crkvu i zapali za zdravlje.Nikakav nije greh i nemojte da plasite narod,a sto se tice žita ili koljiva dobro je da se sve pojede i nije lepo bacati ako ostane,ali ako i ostane stari ljudi su to pripremali stavljali na svoje terase da ptice pojedu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija