• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MILICA DAKIĆ

04.01.2020

17:03

(FOTO/VIDEO) INFORMER NA 'PREMIJERI' NAJMODERNIJEG SRPSKOG BORBENOG VOZILA! 'Lazar' čuva jug Srbije! TEŽAK 24,5 TONA, ŠIROK TRI METRA, MOTOR OD 500 KONJA, A BRZINA...

Društvo

(FOTO/VIDEO) INFORMER NA 'PREMIJERI' NAJMODERNIJEG SRPSKOG BORBENOG VOZILA! 'Lazar' čuva jug Srbije! TEŽAK 24,5 TONA, ŠIROK TRI METRA, MOTOR OD 500 KONJA, A BRZINA...

Podeli vest

U bazi 'Jug', na deset kilometara od Kopnene zone bezbednosti i samo 40 kilometara vazdušne linije od američke baze 'Bondstil', raspoređeno šest najnovijih vozila 'lazar 3'

Da je Srbija 1999. godine imala borbeno oklopno vozilo kao što je 'lazar 3', sasvim sigurno bi bili sačuvani životi na desetine naših vojnika. Za vreme NATO agresije srpski pešadinci bili su relativno lake mete u vojnim transpoterima koji su tada korišćeni. Danas, posle decenija čekanja, Vojska Srbije dobila je novo moćno borbeno vozilo pešadije, koje im pruža podršku i mnogo veću zaštitu i u najtežim ratnim uslovima.

Prvih šest primeraka borbenog oklopnog vozila 'lazar 3' ušlo je u julu ove godine u sastav 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske. Stacionirani su u najvećoj srpskoj vojnoj bazi 'Jug' nadomak Bujanovca, na svega 40 kilometara vazdušne linije od američke baze 'Bondstil' i tek desetak kilometara od Kopnene zone bezbednosti.

Foto: Marko Đoković

Vrhunsko vozilo

Ekipa Informera imala je jedinstvenu priliku da prisustvuje premijernom prikazu borbene i operativne sposobnosti ovog višenamenskog oklopnjaka, ali i da se provoza njime. Na poligon 'Borovac' u vreme naše posete bazi 'Jug' pristigla su tri borbena 'lazara 3' sa vojnom posadom. Moćno izgledaju već na prvi pogled. Suvereno dominiraju zaleđenim krajolikom na čijem se horizontu nazire Kosovo i Metohija.

Uprkos masivnim gabaritima, 'lazar 3' je okretan i brz i veoma uspešno savladava svaki, pa i najnepristupačniji teren. Težak je 24,5 tona, a širok gotovo tri metra. Ipak, sa motorom od 500 konjskih snaga može da razvije brzinu i do 110 kilometara na sat!

Ova najnaprednija verzija 'lazara' otporna je na protivpešadijske mine i bombe, mitraljeske napade, ali i na nuklearno-hemijsko-biološku kontaminaciju terena. Na sve to, vojnicima koje prevozi na dejstvo pruža vatrenu podršku prilikom njihovog iskrcavanja, i to u radijusu od 1.500 metara!

Činjenice

Performanse 'lazara 3'

* Težina 24,5 tona
* Širina: 2 metra i 95 cm
* Brzina: Do 110 km/h
* Motor: 10.800 kubika
* Snaga motora: 500 konjskih snaga
* Naoružanje: mitraljez 12,7 mm
* Poseduje dnevne i termovizijske kamere
* Ima protivpožarni sistem
* Ima potpunu klimatizaciju

Vodnik Davor Dimitrijević kaže da je stepen zaštite srpskog vojnika sada podignut na mnogo viši nivo nego što je to bio slučaj ikada ranije.

- Mobilnost i zaštita 'lazara 3' omogućavaju posebnu sigurnost naših vojnika, njihovu potpunu bezbednost od kalibra 12,7 mm i 7,62 mm, kao i od eksplozivnih naprava i mina na koje vozilo može da naiđe u toku dejstava. Njime se može uspešno osmatrati teren, prikupljati podaci u dnevnim i noćnim uslovima, uz primenu termovizijske kamere, kao i zadimljavati bojište pomoću bacača dimnih kutija - objašnjava Dimitrijević.

Nema teškog zadatka

Kako smo se uverili, 'lazar' može da preveze 10 članova posade u zadnjem delu. Za nepun minut, spremni su da dejstvuju na terenu, a toliko je potrebno i artiljeriji da dejstvuje kao podrška. U zadnjem delu vozila nalazi se najmoderniji komandni pult za upravljanje mitraljezom 12,7 mm, a preciznost pogađanja mete je gotovo 100 posto.

Kapetan Marko Stanimirović, komandir prvog streljačkog voda i zamenik komandira Prve pešadijske čete, vodio je prvu obuku naših vojnika na 'lazaru 3'. Kako kaže, nema zadatka koji vojnici nisu uspešno savladali.

Otporan i na radijaciju

Višenamensko borbeno oklopno vozilo 'lazar 3' može da deluje i prilikom elementarnih nepogoda, u slučaju požara i poplava. On čak može da se koristi i u slučaju nuklearno-hemijsko-biološke (NHB) kontaminacije terena, u antigerilskoj, antiterorističkoj borbi, mirovnim operacijama...

- Naša iskustva su veoma pozitivna kad je u pitanju upravljanje 'lazarom 3'. Vojnici su uspešno savladali obuku, primenili iskustva iz nje tokom vežbi gađanja, kao i prilikom korišćenja vozila. Nema tog terena koji 'lazar 3' ne može da savlada. Može da se koristi u svim vremenskim prilikama, dnevnim i noćnim uslovima, kao i na svim konfiguracijama terena - objašnjava Stanimirović i zaključuje:

- Vozilo "lazar 3" izuzetno je moćno borbeno vozilo domaće proizvodnje i kao takvo uspešno može da parira ovakvim i sličnim vozilima koja imaju i ostale moćne vojske sveta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Jel su ovi ladno ugradili volan od Juga ili mi se čini?

jova

pre 4 godine

Auu "... 1500 metara" pokriva, kakav li je to PAM od 12.7mm toliko precizan????

Mojx

pre 4 godine

Srce Lazara 3 čini američki motor Cummins, menjač Allison, šasija i nezavisno vešanje Timoney iz Irske, pancirne ploče iz Slovenije,.... Nema sta 100% domaći proizvod. Niti jedno vozilo dosada nije testirano do uništenja da bi se ispitao integritet vozila.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija