• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.S.

07.01.2020

21:00

HOĆU DA BUDEM NAJBOLJI ŽANDARM I SNAJPERISTA! Predstavljamo vam Danijelu pripadnicu elitne jedinice policije

Društvo

HOĆU DA BUDEM NAJBOLJI ŽANDARM I SNAJPERISTA! Predstavljamo vam Danijelu pripadnicu elitne jedinice policije

Podeli vest

Policajac sam 18 godina, od kojih sam poslednjih pet u Žandarmeriji. Dobra sam u gađanju i želim da budem snajperista jer mi je izazov da budem vrhunski strelac, navela je Danijela Krsmanović, vodnik prve klase

Ja sam žandarm! Ponosna sam na ovu jedinicu i ne preterujem kad kažem da sam udata za svoj posao! Ovim rečima nam se predstavila pripadnica beogradskog odreda Žandarmerije Danijela Krsmanović (39), rodom iz Donje Orovice kod Ljubovije.

SRPSKE "UBICE TENKOVA" SA OVOG MESTA SU ZA ČAS NA KOSMETU, ALI I... Na Moravi se gradi hangar za četiri borbena helikoptera Mi-35M!

Vodnik prve klase

Ona je po činu vodnik prve klase, a policijsku značku nosi skoro 18 godina, od čega je u Žandarmeriji poslednjih pet. U ovu elitnu jedinici policije je, kaže, došla zbog izazova, akcije, napredovanja i usavršavanja.
- Najpre sam radila 12,5 godina u Policijskoj upravi u Šapcu. Posle sam prešla u Žandarmeriju, u jedinicu za obezbeđenje, a od januara 2016. pripadnik sam beogradskog odreda - priča Danijela i uz osmeh dodaje da je njena porodica bila iznenađena kad im je saopštila da želi da obuče policijsku uniformu:
- Niko u mojoj porodici nije bio u policiji ili vojsci. Završila sam Višu vaspitačku, ali nikada nisam radila kao vaspitačica i odmah sam se zaposlila u policiji. Roditelji su bili iznenađeni mojim izborom profesije. Otac je radio u prosveti i želeo je da i ja nastavim njegovim putem.

Foto: Informer DN

Danijelin radni dan u Žandarmeriji počinje u 7.30, kad dolazi na posao i oblači uniformu.
- Zatim sledi postrojavanje i dizanje zastave, a onda osam sati obuke i usavršavanja. Imamo fizičku i taktičku obuku i svakodnevni rad sa oružjem. Usavršavamo se, takođe, i u topografiji i imamo specijalističku obuku, ali ja najviše volim vežbe gađanja. Dobra sam u tome i želim da budem još bolja! Želja mi je da budem snajperista i izazov mi je da budem vrhunski strelac! - ističe Krsmanovićeva.

Ona se trudi da se profesionalno usavršava i van radnog vremena, pa redovno trenira i traži nove izazove.
- Prošla sam padobransku obuku na sportskom aerodromu Lisičiji jarak. Želim da budem najbolja u ovom poslu jer živim za njega i zato na sebi radim i van dužnosti - navodi ona.

Inače, uobičajeno je mišljenje da se ženama koje se bave ovakvim profesijama malo gleda kroz prste, ali Danijela ističe da ona ne bi volela da se njene kolege i starešine tako odnose prema njoj samo zato što je "nežniji pol".
- Dajem sve od sebe da radim sve kao i moje kolege. Ne želim da mi se povlađuje! Ja sam žandarm! - navela je ona.

Foto: Informer DN

 

Nije povlašćena

I Danijelin starešina, kapetan Gojko Jovanović rekao je da na nju ne gleda kao na ženu, već prvenstveno kao kolegu žandarma.

- Nisam popustljiv prema njoj i tražim od nje sve ono što tražim i od njenih kolega. Takav odnos prema pripadnicama Žandarmerije nemam samo ja već i svi muškarci u beogradskom odredu. I starešine drugih odreda Žandarmerije imaju žene pod svojom komandom i svi se tako odnosimo prema našim koleginicama. U beogradskom odredu, inače, ima ukupno 23 žene u uniformi. Mi se ne delimo po polu, mi smo svi žandarmi i ponosni smo na to - kategoričan je Jovanović.

Govoreći o Danijelinim posebnim profesionalnim dostignućima, on ističe da mnogi specijalci mogu da joj pozavide na veštini sa oružjem.
- Odlično barata i pištoljem i puškom. Izuzetan je strelac i to nam je mnogo puta pokazala tokom vežbi gađanja - naveo je Danijelin starešina.

Činjenice o osnivanju Žandarmerije


Žandarmerija je prvi put osnovana u Srbiji ukazom kneza Mihaila Obrenovića 1861. godine i bila je zadužena za javni red i mir u Beogradu. Kroz istoriju je u više navrata menjala svoju namenu, a u današnjem obliku kao vojno-policijska jedinica u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije postoji od juna 2001. godine.
Zadatak Žandarmerije je prevashodno borba protiv terorizma, obezbeđivanje javnih skupova visokog rizika, kao i uspostavljanje javnog reda i mira narušenog u većem obliku. Zatim, angažovanje u slučaju elementarnih nepogoda (poplava, požara, zemljotresa), pružanje pomoći drugim državnim organima, intervencije prilikom visokorizičnih hapšenja, kao i u slučaju pobuna u zatvorima. Žandarmerija je posebna jedinica policije i sastoji se od Komande, ronilačke jedinice, kao i četiri odreda u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija