• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.01.2020

14:25

ŠOKIRAĆE VAS RAZLIKA CENE BELOG LUKA U BEOGRADU I SREMSKOJ MITROVICI! Ovo je spisak cena namirnica po gradovima u Srbiji

Društvo

ŠOKIRAĆE VAS RAZLIKA CENE BELOG LUKA U BEOGRADU I SREMSKOJ MITROVICI! Ovo je spisak cena namirnica po gradovima u Srbiji

Podeli vest

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je cene poljoprivrednih proizvoda za treću nedelju decembra 2019. godine i rangirao ih po gradovima u kojima su građani Srbije najčešće kupovali voće, povrće i meso u prodavnicama i na pijacama.

Kako pokazuju podaci RZS-a, razlike u cenama cena između gradova, ali i prodajnih mesta u okviru istog grada, za isti proizvod kreću se i više od 30 odsto, a negde je zabelezena i trostruko viša cena, popout recimo cene belog luka.

U Beogradu je, na primer, krompir, koštao na prodajnim mestima od 50 do 95 dinara, a na pijaci je njegova prosečna cena bila oko 80 dinara.

Istovremeno, za kilogram krompira,Kragujevčani su plaćali oko 35 dinara, a Subotičani i Užičani oko 50 dinara.

Najviša cena za kilogram pasulja zabeležena je u glavnom gradu, koliko i u Novom Pazaru, a iznosila je oko 400 dinara.

Foto: Beta

 



Kada su u pitanju očišćeni orasi, u Beogradu su najčešće prodavani po ceni od oko 900 dinara, a najviša zabeležena cena oraha je upravo u glavnom gradu, gde je išla i do 1.500 dinara.

U Zaječaru su se na primer orasi mogli kupiti za 600 dinara po kilogramu, Vranju, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu za 700 dinara...

Limun se, prema podacima statistike u Beogradu kupovao od 130 dinara za kilogram u prodavnicama, dok je na pijaci bio skuplji za 20 dinara, u Novom Sadu prema podacima Zavoda za limun je trebalo dati 120, a u Sremskoj Mitrovici 100 dinara.

Kada je reč o kokošijim jajima, cena ove namirnice se prema statistici u trećoj nedelji decembra 2019. godine kretala od 10 do 18,5 dinara.

Podaci pokazuju da se za kilogram šargarepe u Nišu izdvajalo 35 dinara, dok je u istom periodu za ovo povrće u Novom Sadu, Valjevu, Beogradu, Novom Pazaru trebalo dati duplo više novca, a u Pančevu 100 dinara za kilogram.

Foto: A. Grbović

 



Cena belog luka u Sremskoj Mitrovici bila je u tom periodu 200 dinara dok se u Kraljevu, Užicu, Beogradu prodavao za 600 dinara, pokazuje statistika.

Kada je reč o mesu, kilogram celog pileta na pijacama u glavnom gradu vredeo je oko 200 dinara dok se u Uziicu pile prodavalo za 350 dinara po kilogramu.

Najskuplje je bilo teleće meso koje se u Nišu i Sremskoj Mitrovici cenilo 1.200 dinara za kilo, dok su Pančevci mogli da ga pazare za 716 dinara, svinjski vrat i krmenadla koštali su u Vranju oko 350 dinara, najskuplja junetina bila je u Subotici i Kragujevcu (700 dinara).

Najpopularnija riba na trpezi, šaran, prodavao se u Kraljevu za 379 dinara dok su Zrenjaninci za šarana plaćali 500 dinara po kilogramu.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Било некада ... Чварци и гирице су били сиротињска 'рана.Срамота је било купити мање од коло -две.Данас?Давај 100 - 200 грама?Добра кобасица кошта од 500 - 1000 динара а неко се сетио да је ,,испегла'' са ценом од 3000 кг?Питам ... Да ли је цена заиста 3 хиљадарке за килограм?Ако јесте давај ми на видело аутора те цене? Купиш 6 кг меса и сам самељеш па навалиш са зачинима.Бато,добијеш 4 кг пљескавица ... Давај салату,'леба од пре пет дана ,вино а масноћу са уста бриши рукавом.Србин и салвете!Ајде,бре!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija