• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.01.2020

15:18 >> 16:32

(VIDEO) VREME JE BOŽIJE PRAVDE! Održana litija podrške, MOLEBAN ZA SRPSKI NAROD U CRNOJ GORI!!

Društvo

(VIDEO) VREME JE BOŽIJE PRAVDE! Održana litija podrške, MOLEBAN ZA SRPSKI NAROD U CRNOJ GORI!!

Podeli vest

Brojni građani i vernici okupili su se danas popodne na Terazijama odakle su, u litiji, krenuli ka Hramu Svetog Save, u znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i izrazili protest zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, kojim se oduzima imovina SPC

Na čelu litije su sveštenici, a dvojica mladića u srpskoj i crnogorskoj narodnoj nošnji nose veliku ikonu Bogorodice.

Među građanima su i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar Nenad Popović, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić...

Građani koji nose veliki natpis "Vreme je Božije pravde", kao i transparent "Bez Kosova smo kao čovek bez srca" na kojem je i slika patrijarha srpskog Irineja.

Foto: printscreen

Uzvikuju "Hristos se rodi, vaistinu se rodi", "Svetinje ne damo" i pevaju duhovne pesme.

Oni su sa Terazija krenuli ulicom Kralja Milana preko Slavije do Hrama, ispred kojeg će biti služen moleban Presvetoj Bogorodici.

Moleban je služio vikar patrijarha SPC remezijanski episkop Stefan, uz sasluženje sveštenstva Hrama Svetog Save.

Građani su nosili ikone, sveće i zastavu Srbije, a došli su, kažu, da pruže podršku Srbima u Crnoj Gori, ali i svim ostalim zemljama u kojima su prava srpskog naroda ugrožena.

Anđelka Majstorović iz Beograda kaže da je jedan od razloga što je danas u litiji, i to što je oduvek u veri, a za zakon kaže: "Ružno i strašno".

- Smatram da će pravoslavlje pobediti. Vera je velika - kazala je Majstorović.

Njen sugrađanin Petar Vukašinović koji je na skup doneo i ikonu Bogorodice rekao je da je došao da se sa okupljenima pomoli za spas srpskog naroda u svim zemljama u kojima žive Srbi.

Jedna Beograđanka poručuje da je potrebno pomoći i podržati nekoga onda kada mu nije dobro.

- Da pokažemo hrabrost, da svi zajedno pokažemo da smo jaki i hrabri i da se borimo za ono što želimo - kazala je ona.

Za Slobodana Kalaca iz Sremčice "ovo je borba i za Srbe van Crne Gore".

Prema njegovom mišljenju, ugrožavanje Srba u Crnoj Gori počelo je sa diskriminacijom jezika i pisma, a došlo se i do otimanja svetinja.

- Narod je pokazao spremnost da brani svoje, što je iznenadilo velikomoćnike i ostale. Narod je pokazao svoju jačinu i snagu, a ''biće što biti ne može'' kako kaže Njegoš. Narod uvek iznenadi tako ćemo i mi očekivati - ispričao je Kalac.

Foto: Printscreen

Moleban će, kako je navedeno, početi u 17. časova.

"Poziva se sav blagočestivi narod da uzme učešća u molitvenom skupu podrške našem stradalnom narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svim sprskim krajevima. Sabiranje naroda je u 16 časova na Terazijama, odakle će se litijski krenuti do Hrama Svetog Save, gde će biti odslužen moleban Presvetoj Bogorodici. Moleban će služiti vikar njegove svetosti episkop remezijanski gospodin Stefan sa sveštenstvom Hrama Svetog Save. 8. janaur u 17 časova - bina Božićno seoce", navodi se na sajtu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihailo

pre 4 godine

Hajde Montenegro citiraj dokument, TOMOS Vaseljenske patrijar[ije kad je to crnogorska pravoslavna crkva dobila autokefalnost. U prvavoslavlju se ZNA kako se dobija autokefalnost, barem 800 godina unazad kad je Sv. Sava dobio autokefaliju. A, šta piše u Ustavu Crne Gore 1905 to se nebroji i to možeš mački o rep obesiti...jer Ustav je promenjiva kategorija.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija