• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

09.01.2020

22:17

VOJSKA SRBIJE POSTAJE BRUTALNA SILA, NAŠA ZEMLJA NABAVILA KINESKE DRONOVE UBICE! Ovo niko u regionu nema!

Društvo

VOJSKA SRBIJE POSTAJE BRUTALNA SILA, NAŠA ZEMLJA NABAVILA KINESKE DRONOVE UBICE! Ovo niko u regionu nema!

Podeli vest

Dronovi CH 92-A mogu samostalno da dejstvuju duboko na neprijateljskoj teritoriji i da uspešno neutrališu živu silu, ali i oklopne transportere i druga vojna vozila

Vojska Srbije uskoro će, prvi put u istoriji, u svom sastavu imati šest naoružanih izviđačko-borbenih dronova! Kako Informer saznaje, Srbija je od Kine nabavila dva sistema sa šest bespilotnih letelica tipa CH-92A, koji u našu zemlju stižu u prvom kvartalu ove godine.

Reč je o moćnim bespilotnim letelicama o kojima se na Zapadu mnogo ne zna, s obzirom da su novijeg datuma. Vojska Srbije nikada nešto slično nije imala u svom sastavu, a postaće prva zemlja u regionu koja raspolaže ovakvom tehnikom. Kineski dron-bombarderi CH-92A mogu da se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, izviđanje danju i noću, otkrivanje neprijateljskih pozicija. Oni takođe mogu da upravljaju artiljerijskom vatrom, prate i gađaju pokretne ciljeve na zemlji i da dejstvuju duboko u neprijateljskoj teritoriji.

Ime dobili po dugi

Prema rečima sagovornika Informera, borbeni dronovi CH-92A mogu da nose dve vođene rakete vazduh-zemlja značajne razorne moći i da lete na visini od preko 5.000 metara, dok im je akcioni radijus 150 kilometara. Proizvodi ih kineska kompanija "Aerospace Long March International (ALIT)", a razvijene su u 701. istraživačkom institutu. Njihova oznaka CH potiče od kineskih reči Caj hong, u prevodu "duga". Uporedo sa nabavljanjem ovih letelica radiće se i transfer kineske tehnologije na domaću letelicu 'pegaz'.

(VIDEO) AMERIČKA PTICA KOJA SEJE SMRT! Ovo je dron kojim je likvidiran iranski general, evo zašto ga zovu MAŠINOM ZA UBIJANJE!

Foto: AP/Photo

 

Šta sve nabavljamo od Kineza

* Izviđačko-borbene dronove CH 92A
* Bespilotne letelice "ving lung"
* Razgovarano o PVO sistemu FK3, pandanu ruskom S300

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović ističe da je ova nabavka od izuzetnog značaja za Ratno vazduhoplovstvo i čitavu Vojsku Srbije.
- Ceo projekat nabavke izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A i transfer tehnologije je od ogromnog značaja pre svega za Ratno vazduhoplovstvo jer se dobijaju sposobnosti koje do sada nismo imali. Tu mislim pre svega na noćno osmatranje i precizno merenje koordinata ciljeva bez izlaganja sopstvenog ljudstva rizicima protivničke vatre, zatim gađanje laserski vođenim projektilima statičkih i pokretnih ciljeva... Značajno se povećava i sposobnost naše artiljerije jer se dobija sredstvo za upravljanje vrlo dalekometnom artiljerijskom vatrom u dubini protivnika. Sve ove karakteristike bitna su karika naših daljih planova za opremanje Vojske Srbije, što artiljerije što vazduhoplovstva, novom generacijom vođene municije kojom će se dalje značajno podići naše sposobnosti - objašnjava Miloradović.

MOĆNO MAKRONOVO ORUŽJE PUŠTENO U OPTICAJ! Prva akcija izvedena u Maliju, STRADALO SEDAM ISLAMISTIČKIH EKSTREMISTA!

Šta sve može CH-92A

* Da izviđa danju i noću, da meri koordinate ciljeva
* Da prati automatski pokretne ciljeve na zemlji (vozila i dr.)
* Da upravlja artiljerijskom vatrom, odnosno da meri greške između položaja cilja i padnih tačaka artiljerijskih projektila
* Može laserski da označava ciljeve da bi ih gađala artiljerija
* Može sama laserski da osvetljava i gađa svojom raketom cilj

On dodaje da se pored ove nabavke istovremeno vrši i transfer tehnologije kojim će se završiti razvoj i uspostaviti proizvodnja naših izviđačko-borbenih letelica tipa 'pegaz', koja je sličnih karakteristika.
- Bitno je napomenuti da između ova dva sistema postoji visok nivo kompatibilnosti jer se skoro svi podsistemi kojima je opremljen CH-92A ugrađuju i u 'pegaz'. Planirano je da 'pegaz' bude samo izviđačka letelica, ali sada radimo na tome da dobije i značajne borbene sposobnosti - navodi Miloradović.

Foto: Tanjug

Značajno na mnogo nivoa

Urednik vazduhoplovnog portala "Tango siks" Petar Vojinović kaže da je reč o značajnoj nabavci iz više aspekata.
- Značaj nabavke kineskih bespilotnih letelica prvenstveno treba posmatrati u sklopu prenosa tehnologija koje će ubrzati uvođenje u operativnu upotrebu našeg originalnog projekta 'pegaz'. Zastoj u njenom razvoju se tako prevazilazi i za neko vreme RV i PVO imaće dve vrste bespilotnih letelica: CH-92A koje će služiti za izviđanje i borbenu upotrebu i 'pegaz' koji će biti osposobljen za borbenu upotrebu, ali će najverovatnije ostati u primarnoj ulozi izviđača - napominje Vojinović.

Karakteristike borbenog drona

* Dron CH 92A nosi dve rakete tipa FT 8C
* Domet raketa FT 8C i 8D je do 6 kilometara
* Reč je o poluaktivno laserski vođenim raketama vazduh-zemlja
* Maksimalna poletna masa drona je 380 kilograma
* Akcioni radijus drona je do 150 kilometara
* Može da leti na visini od 5.000 metara
* Proizvod kompanije "Aerospace Long March International"
* Poseduje optoelektronsku opremu (kamere - dnevna, noćna i termovizijska) 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Значи: "Дронски ратови"... - за почетак...

Oficir

pre 4 godine

Sve je to lepo ali iznesite podatak koliko nasih mladih vojnih inzenjera napusta vojsku,za te pare niti hoce ko da vozi migove,niti da skace padobranom nuti da upravlja letilicama

miki

pre 4 godine

Ima, ima, Hrvati 6 predatora(4 borbena) i Makedonci 3 (1 borbeni)...dakle nismo jedini u regionu, Grke ne racunam a ni one u Bondstilu...

nenad

pre 4 godine

pola nacije bukvalno gladuje.decu lecimo sms porukama ovo je bezobrazluk i bolest gde se pare trose

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija