• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

16.01.2020

08:13

LJUDI, OPREZ! PLASTIČNE KUTIJE ZA KUVANU HRANU SU KANCEROGENE! Ambalaža od plastike sadrži materiju KOJA TRUJE HRANU, EVO KAKO!

Društvo

LJUDI, OPREZ! PLASTIČNE KUTIJE ZA KUVANU HRANU SU KANCEROGENE! Ambalaža od plastike sadrži materiju KOJA TRUJE HRANU, EVO KAKO!

Podeli vest

Plastična ambalaža koja se koristi za gotova jela koja kupujemo po pekarama, restoranima ili marketima opasna je po zdravlje pošto sadrži opasnu materiju bisfenol A (BPA). Treba zabraniti plastiku i uvesti staklena pakovanja, predlažu stručnjaci

Plastična ambalaža koja se koristi za gotova jela koja kupujemo po pekarama, restoranima ili marketima kancerogena je zato što sadrži opasnu materiju bisfenol A (BPA)!

Uprkos tome što potrošači masovno koriste ove plastične kutije, Ministarstvo zaštite životne sredine za sada nije zabranilo njihovu upotrebu, kao što je slučaj sa papirom od kojeg se proizvode fiskalni računi. Pošto se ustanovilo da ta hartija sadrži otrovni bisfenol A, u Srbiji će od 1. jula biti zabranjeno njegovo korišćenje za izradu fiskalnih računa i slipova sa bankomata.

Ne grejati!

Najopasnije je kada u te posude sipamo toplu hranu ili u njoj zagrevamo jelo u mikrotalasnoj
Jovana Srejić, nutricionistkinja

Međutim, prema rečima stručnjaka, osim u papiru, opasna materija se u velikoj količini nalazi i u plastičnoj ambalaži za hranu, limenkama, plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu, posudama za mikrotalasnu pećnicu... I njih bi, kako kažu, trebalo što pre izbaciti iz upotrebe i zameniti staklom ili kartonom.

 

Opasno zagrevanje

Nutricionistkinja Jovana Srejić kaže za Informer da se bisfenol A nalazi u većini plastičnih posuda za jednokratnu upotrebu. Najopasnija kombinacija je, kako napominje, što se te plastične posude za jelo stavljaju u mikrotalasnu pećnicu i podgrevaju.

Vesić: Da se zamene plastične ambalaže

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže za Informer da podržava svaku odluku da se materijali koji sadrže bisfenol A zamene nekim drugim sirovinama kao što je to učinjeno sa plastičnim kesama.
- To su odluke koje moraju da budu donete na nivou Vlade. Mi ćemo ih svakako pozdraviti i, eto, predložiti inicijativu da se tako nešto usvoji - kaže Vesić za Informer i dodaje:
- Odluka grada se odnosila samo na zabranu plastičnih kesa u maloprodaji, pošto je to u našoj nadležnosti.

- Sve te stvari za jednu upotrebu u koje pakujemo gotova jela, kolače, limenke iz kojih pijemo i plastične čaše trebalo bi da se zamene drugim materijalom, koji je drugačijeg sastava. Najidealnije bi bilo da sve to bude staklena ambalaža, jer je to najbolja zaštita. Bolja čak i od papira, koji takođe može imati neku nezdravu supstancu - objašnjava Srejićeva i upozorava:

Foto: Novak Đurović

Šta je opasna supstanca bisfenol A

Bisfenol A se koristi u proizvodnji termalnih papira kao razvijač boje. On nije hemijski vezan za papir, tako da pri kontaktu sa kožom dolazi do njegovog oslobađanja i apsorpcije u kožu. Ova hemikalija se takođe koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike, u epoksidnim smolama, kao unutrašnji premaz u konzervama za hranu i piće, ali i u mnogim drugim proizvodima poput CD i DVD diskova, matičnih ploča, boja i lakova. U kontaktu sa mastima i pod povišenom temperaturom može migrirati iz materijala, što može dovesti do kontaminacije masne hrane koja se nalazi u ambalaži koja sadrži bisfenol A.

- Najopasnije je kada u te posude sipamo toplu hranu ili u njoj zagrevamo jelo u mikrotalasnoj. Tada se velikom brzinom i veštačkim putem posuda zagreva na visokoj temperaturi i sve hemikalije isparavaju i vraćaju se nazad u hranu. Takvu hranu jedemo i direktno smo otrove uneli u organizam. Zagrevanjem ova materija postaje veoma štetna i smatra se da može biti jedan od uzročnika neplodnosti, karcinoma jetre, bubrega, testisa, problema sa štitastom žlezdom.

Potpuna zabrana

Bisfenol A treba zabraniti i u plastičnim posudama za hranu, proizvodima od gume i PVC
Goran Papović, NOPS

Zabraniti plastiku

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović smatra da je potrebno da sva kancergena plastika bude zamenjena nekim drugim materijalima.

- Dobra je vest da će od jula biti zabranjeno korišćenje papira koji u sebi sadrži kancerogeni bisfenol A. O tome smo pričali još pre par godina i ukazivali smo na štetnost po zdravlje i bezbednost potrošača, koji moraju biti na prvom mestu. Tako, pored papira, bisfenol A treba zabraniti i u raznim plastičnim ambalažama za hranu, proizvodima od gume i PVC... - naglašava Papović i dodaje da je inicijativa za zabranu kancerogene plastike podneta još pre dve godine, ali da se takva zabrana još nije usvojila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Nekad je sva ambalaža bila staklena,nekad bilo sad se spominjalo.

DJovan

pre 4 godine

Дсли се иком ишта више може веровати?

Dragoljub

pre 4 godine

А ОТРОВНЕ Боце?? Свашта смо овде прочитали. Укинули смо разне "пластичне кесе", укидамо ево и амбалажу за разноразниу храну! А БОЦЕ?? Нико не помиње "пластичне" боце. И на њима стоји ознака "1" у троуглићу, што значи најканцерогенија "пластика". А све се течно пакује у таквим боцама! Купите млеко за мало дете у таквој боци, и воду за тинејџере и одрасле, и сокове за госте и пријатеље, и пиво за другаре, и уље за домаћинство - све је спаковано у такве "пластичне" боце!!! На свакој "пластичној" амбалажи постоји "троуглић" са бројем у њему. Бројеви 1, 3, 6 и 7 означавају канцерогену "пластику"!! И за њих нико и ништа не говори, нити их смпомиње као канцерогене, као опасне по живот, нити да ће да их мењају за нешто друго! ! Знате, бурек је био најукуснији када се паковао у новински папир и тада нико није имао канцер дебелог црева! А данас, на стотине људи болује од њега! Трују нас на одложено, као пацове! Да не приметимо од чега смо оболели. Највише преко хране, разним додацима, а ето и преко амбалаже!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija