• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

27.01.2020

19:44

(FOTO) ZAVIRITE U KUHINJU PREDSEDNIŠTVA SRBIJE! Kuvari otkrivaju šta PREDSEDNIK VOLI DA JEDE, a šta to spremaju za SVETSKE ZVANIČNIKE!

Društvo

(FOTO) ZAVIRITE U KUHINJU PREDSEDNIŠTVA SRBIJE! Kuvari otkrivaju šta PREDSEDNIK VOLI DA JEDE, a šta to spremaju za SVETSKE ZVANIČNIKE!

Podeli vest

Predsednik stalno žuri, pa najčešće pojede sendvič za pršutom i ljutom papričicom. Za Erdogana teletina i jagnjetina ispod sača

Predsednik Aleksandar Vučić stalno žuri. Zato najčešće jede sendvič sa njeguškom pršutom i ljutom papričicom. To prezalogaji između mnogobrojnih sastanaka.

Ovako za "Novosti" govori Gordana Jekić, zamenik šefa kuhinje u Predsedništvu Srbije, jedna od četiri kuvara koji svakodnevno spremaju obroke na Andrićevom vencu.

Za zaposlene i mnoge svetske lidere koji su dolazili u Beograd i razgovarali sa prvim čovekom Srbije.

Foto: printscreen RTV Pink

Sagovornica, ali i Jovica Bura, šef kuhinje, kao i kuvari Ljubiša Veljković i Jovana Petrović, postali su poznati javnosti kada je predsednik prošle nedelje na instagram-profilu objavio sliku sa zaposlenima u kuhinji, pored lonca u kojem se krčkala sarma. To je, kako su nam rekli, i prvi put da je došao u restoran.

Foto: printscreen RTV Pink

- Predsednik voli naša tradicionalna jela, sarmu, punjenu papriku i roštilj, od kojeg najviše leskovačke uštipke - kaže za "Novosti" kuvar Veljković.

- Vrlo je jednostavan kada je reč o hrani.

Veljković je specijalista za kuvana jela, a Gordana za hladna predjela. Pravilo je da uvek međusobno probaju specijalitete onog drugog i onda uvek uvaže sugestije.

- Kada spremamo hranu, onda koleginica ili ja pripremamo predjela, a muškarci rade oko mesa - prič Gordana.

Foto: printscreen RTV Pink

- Nemamo neki tajni recept, samo je verovatno hrana koja se sprema u većim količinama ukusnija.

Kako su nam ispričali, oni sa istom ljubavlju kuvaju svakog dana, bio to običan bez većih poseta ili neki od onih kada stižu svetski lideri, a takvih je u Srbiji u poslednje vreme bilo mnogo. Protokoli ugovore sve detalje, pa i oko ishrane.

Foto: printscreen RTV Pink

- Kada spremamo moramo da znamo te informacije. Na primer, kada je dolazila delegacija sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, na stolu nije bilo svinjetine. Spremali smo teletinu i jagnjetinu ispod sača. Kažu nam i da li neki gosti ne jedu određene namirnice, ima li vegetarijanaca i sve to imamo u vidu kada se sastavlja meni - kaže Gordana.

Na stolovima prilikom važnih poseta uglavnom bude hladno predjelo (pršut, pašteta od pileće džigerice, a spremana je i od prepelice), zatim toplo predjelo u kojem su sarmice, a onda meso - roštilj ili ispod sača, riba... Retko se poslužuju supe ili čorbe.

Foto: printscreen RTV Pink

Za slatko je zadužena poslastičar Mirjana Stanković koja je već 32 godine majstor svog zanata.

- Uvek ima od osam do deset vrsta kolača. Predsednik voli čokoladne torte. Kada je dolazio prvi čovek Rusije Vladimir Putin spremala sam punjene kuvane kruške. Prilikom posete nekadašnjeg lidera Turske Abdulaha Gula poslužili smo jagode sa prelivom, jer on ne jede mnogo namirnica, poput brašna. Uvek nam kažu kada u delegaciji ima ljudi koji ne uzimaju šećer, gluten... - priča Stankovićeva.

Na meniju restorana u Predsedništvu u utorak je bila sarma, pileći paprikaš, svinjska šnicla sa pečurkama, kuvana junetina, pohovano pileće meso sa spanaćem, roštiljska kobasica sa prebrancem, roštilj, riba, pita sa šljivama, moskva torta, urmašce, čiz kejk, riblja čorba, juneća supa... Kuvari i konobari kažu da je sve ukusno, zbog čega su bezbroj puta dobili pohvale gostiju, domaćih i stranih.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 4 godine

Vi se razbacujete i ovde pojazujete se a 80% Srbije je gladno.Mislim da nije lepo.Prijatno.

branko1

pre 4 godine

Miki,Miki lažljivi.Naš narod kaže:"Smanji cigo ,smanji....."

Rasko

pre 4 godine

Eee pa lepo svaka cas osoblju restorana i kuhinje.

trifke

pre 4 godine

za jednog presednika kuhinja je u mnogo losem stanju i stvari su svuda pobacane i prljava je kuhinja. to se vidi kako stoje Testenine gore i one dve kutije dole sve je u nju pobacano, nesvidja mi se ni malo. na oko izgleda katastrofa

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija