• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.02.2020

14:42

USKORO VELIKA PROMENA U SRBIJI! Tiče se srednje škole, OVO SU DETALJI

Društvo

USKORO VELIKA PROMENA U SRBIJI! Tiče se srednje škole, OVO SU DETALJI

Podeli vest

Srednja škola u Srbiji biće obavezna, predviđeno je Nacrtom strategije obrazovanja 2030, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za Tanjug objasnio da je za uvođenje obavezne srednje škole potrebna izmena Ustava, koja će zapravo, kako kaže, samo formalizovati ono što se već dešava u praksi.

Naveo je da je znatno povećan broj učenika koji po završetku osnovne škole upisuju srednju. Samo pre tri i po godine, kaže, srednju školu je upisivalo 85 odsto svršenih osnovaca, dok danas upisuje 95 odsto. Tako je broj dece koja ne nastavljaju školovanje posle osnovne škole, smanjen je sa 15 na pet odsto.

"I pored ogromnih sredstava koje mnoge zemlje ulažu, za takvo smanjenje potrebno je bar deset godina", rekao je Šarčević.

Ministar navodi kao veliki potencijal predstavlja dvogodišnje srednje obrazovanje koje obuhvata oko četrdeset zanimanja, među kojima su viljuškar i servirka. Ta zanimanja, kako je rekao, mogu da budu zanimljiva onima koji ne žele da nastave dalje školovanje.

Foto: printscreen RTV Pink

 



Takođe, učenici iz marginalizovanih grupa, dodaje, po dualnom modelu obrazovanja imaju mogućnost da rade, zarade i da se školuju.

Podseća da je osnovnim obrazovanjem, koje je po Ustavu obavezno, danas obuhvaćeno 99, 8 odsto dece, obaveznim predškolskim programom 98,6 mališana, a da je obuhvat dece koja upisuju srednju školu 95 odsto.

"Zemlje koje imaju obuhvat dece srednjim obrazovanje 95 odsto smatraju da im je ispunjen plan. Mi ćemo obuhvat dodatno povećati afirmativnim merama koje su predviđene za učeničke domove i sa mrežom novih profila", naveo je ministar.

Srbija je potpisnica Agende 2030 UN o održivom razvoju, koja predviđa da osnovno i srednje obrazovanje bude obavezno i besplatno.

Javna rasprava o Nacrtu strategije obrazovanja 2030 počinje 13. februra i to predstavljanjem u kom pravcu je planirano da se razvija predšskolsko i osnovno obrazovanje.

U martu će biti predstavljeni planovi za srednje obrazovanje, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, zatim ide nauka i u junu visoko obrazovanje.

Planirano je da u oktobru bude organizovano javno slušanje i usvajanje predloga strategije.

Ministar kaže da će sve sugestije koje su budu čule tokom javne rasprave biti analizirane i implementirane u konačnu verziju koja će ići na usvajanje.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

A kako bi bilo da se, za početak, ujednače kriterijumi po OS i upis u srednje škole, a ne da osnovac iz np. "Kralja Petra" ili "Drinke Pavlović", sa dovoljnim uspehom ima veće znanje od većine "vukovaca" iz nekih prigradskih škola. pri tome ne mislim da Kralja Petra i Drinka treba da umanje kriterijume ali bodovanje po uspehu kao diminantni kriterijum za upis u srednje nefunkcioniše baš najbolje.

SS

pre 4 godine

Jel to da bude više pismenijih učesnika na estradi,rijaliti programima televizija sa obrazovnim i edukativnim programima

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija