• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

20.02.2020

08:41

UMESTO BOMBE PRSTEN! Ovo je izmenjen tekst pesme koja je podigla prašinu pred "Beoviziju"

Društvo

UMESTO BOMBE PRSTEN! Ovo je izmenjen tekst pesme koja je podigla prašinu pred "Beoviziju"

Podeli vest

Skandal pred "Beoviziju" - zbog komentara da poziva na nasilje nad ženama promenjen tekst takmičarske pesme

Digla se velika prašina oko pesme "Svadba velika" koju će na predstojećoj "Beoviziji", u drugom polufinalu 29. februara, izvesti sastav "Balkubano" i Bora Dugić, i to zbog, kako su neki protumačili, poziva za nasilje nad ženama. Epilog - pesma će se čuti na festivalu, ali sa promenjenim tekstom koji je aktuelan upravo od danas.

RTS DONEO ODLUKU! Nakon skandala sa numerom za BEOVIZIJU koja poziva na NASILJE NAD ŽENAMA, čelnici saopštili - evo da li će i dalje UČESTVOVATI

U prvobitnoj verziji, mnogima su zaparali uši stihovi "poneo sam bombu, poneo sam, draga, jer te ludo volim", "ako kažeš ne, razneću ja sve", "čik mi reci ne, eksplodiraće", "poneo sam bombu, da pokažem svima, ne sme niko drugi, ne sme da te ima"...

Povodom ovih stihova, oglasio se Autonomni ženski centar, koji je zahtevao hitno povlačenje pesme sa "Beovizije" i sa svih platformi RTS gde se ona promoviše.

- Nedopustivo je davanje javnog prostora i promocije pesmi čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla "ne", koji promoviše ideju da žena treba da bude "moja ili ničija", te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi - piše na početku njihovog saopštenja. Ovo nije prva, niti jedina numera popularne kulture koja promoviše nasilje prema ženama. Smatramo da je od izuzetne važnosti da se promociji ovakvih vrednosti stane na put, pogotovo ukoliko ona dobija medijski prostor na svim platformama Javnog servisa Srbije.

Foto: rts.rs/printscreen

Autonomni ženski centar je podsetio i da u Srbiji svake godine između 30 i 40 žena bude ubijeno u porodično-partnerskom nasilju:

- Ova situacija se neće promeniti dok svi akteri u društvu ne preuzmu odgovornost za sprečavanje nasilja prema ženama i njegove promocije.

Brzo je u sredu reagovao RTS, koji je objavio sledeće:

- Pesma "Svadba velika", koju izvode Bora Dugić i "Balkubano", ostaće u takmičenju ovogodišnje "Beovizije". Shvatajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pesme mogao da pošalje, RTS je, u dogovoru sa autorima, doneo odluku da tekst pesme bude promenjen. Autori, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli adekvatan autorski izraz, te se zbog toga izvinjavaju, naglašavajući da im to nije bila namera. RTS želi da jasno stavi do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama.

Sve ovo potvrđuje Nikola Burovac, koji je, zajedno sa Danijelom Đurićem, autor teksta i muzike.

- U dogovoru sa RTS modifikovali smo tekst i promenili sve sporne reči - kaže Burovac.

- Umesto bombe, sad je tu prsten, a u refrenu, umesto "ako kažeš ne, eksplodiraće", biće "srce boleće". Pesma sa modifikovanim tekstom biće danas okačena na internet.

- Tekst je imao duhovit, šaljiv ton, bez ikakve loše namere. Pesma je vrcava, pozitivna, takva će i da ostane. Kod mnogih pesama, ako gledate samo tekst, bez muzike i načina na koji su interpretirane, možete da vidite nešto što ne bi trebalo da bude tako. Jedino što smo ovde mi bili malo direktniji. Dosta ljudi je to shvatilo onako kako smo želeli, ali, opet, mnogi su se pitali "pa, šta je to, zašto...". Naša je namera bila da, baš u duhu naslova, "Svadba velika", slavimo ljubav muškarca koji toliko voli svoju ženu da ne može bez nje. U tom kontekstu smo je pisali.

PISANA BEZ SKRIVENE NAMERE

Bilo kako bilo, "Svadba velika" postade, desetak dana pred izbor domaćeg predstavnika za učešće na "Evrosongu" u Roterdamu - pesma o kojoj se priča. Upitan da li to, možda, može pozitivno da utiče na epilog "Beovizije", Burovac se na trenutak nasmešio i slegao ramenima.

- Ko zna, možda. Nisam razmišljao o tome kao autor - kaže Nikola.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija