• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.02.2020

07:50

SPORNI USTAV AMERIČKIH VLADIKA! Patrijarh ide u SAD da spreči cepanje SPC?!

Društvo

SPORNI USTAV AMERIČKIH VLADIKA! Patrijarh ide u SAD da spreči cepanje SPC?!

Podeli vest

Poglavar SPC patrijarh Irinej otputovaće do kraja meseca u SAD kako bi osujetio namere trojice tamošnjih episkopa, Longina (Krča), Irineja (Dobrijevića) i Maksima (Vasiljevića), koje vode ka osamostaljenju njihovih eparhija od SPC

Izvori Kurira iy Patrijaršije tvrde da episkop novogračanički Longin, istočnoamerički Irinej i zapadnoamerički Maksim već duže vreme donose odluke mimo saglasnosti Sabora.

- Oni su registrovali eparhije naše crkve u Americi, ali su iz naziva izbrisali SPC i promenili ime u "Srpske pravoslavne eparthije u SAD". To otvara mogućnost da ne budu u jedinstvu sa SPC i Patrijaršijom - ukazuje sagovornik lista.

On dodaje da su, pored toga, njih trojica 2018. na zasedanju Sabora tražili blagoslov da naprave ustav koji će biti namenjen samo za eparhije SPC u SAD. Blagoslov su dobili samo za to da naprave predlog ustava sa još dvojicom episkopa u SAD, kao i da ga nakon toga dostave Sinodu na razmatranje.

- Maksim, Longin i Irinej su taj ustav doneli na prevaru i registrovali eparhije po tom lažnom ustavu, a o tome nisu obavestili Sinod, niti kanadskog episkopa Mitrofana i južnoameričkog Kirila. Izdvajanje eparhija i promena imena nije slučajnost, njih trojica su pristalice Carigradske crkve, koja inače sve radi sa Amerikancima, pa je moguće da sa njima u tajnosti sarađuju - navodi izvor lista iz Patrijaršije, dodajući da se sumnja da je njihova krajnja namera da sa Carigradom prave posebnu autokefalnu crkvu od tih eparhija.

SPC: Irinej ne ide u Crnu Goru zbog ranije zakazane posete SAD

Drugi izvor Kurira iz crkvenih krugova podseća da je Sinod u septembru i novembru 2019. od trojice neposlušnih vladika zatrazio da ponište dejstvo spornog ustava, ali da oni tu odluku još nisu sproveli, oglušili su se.

- Dotle je došlo da patrijarh Irinej mora lično da ode i da na vanrednom saboru SPC za Severnu i Južnu Ameriku 29. februara na Floridi zahteva od trojice episkopa da stave van snage sporan ustav - navodi izvor.

Kurir navodi da trojica episkopa nisu odgovorila na pitanja lista o ovoj situaciji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija